Zavřít reklamu

Před pár týdny jsme se dočkali představení zbrusu nových MacBooků Pro, konkrétně 14″ a 16″ modelu. Pokud sledujete náš magazín a články, které vám přinášíme, tak o těchto nových strojích nejspíše víte prakticky vše potřebné. Dočkali jsme se u nich osazení vůbec prvních profesionálních čipů Apple Silicon s označením M1 Pro a M1 Max, dále kalifornský gigant přišel se zbrusu novým mini-LED displejem s podporou ProMotion. Čeho si však všimnete nejdříve jsou designové změny, jelikož po stránce vzhledu se nové „Pročka“ dočkaly opravdu pěkného faceliftu. V tomto článku se podíváme na 5 designových změn u nových MacBooků Pro, kterých jste si možná nevšimli. Ne každý má totiž čas sledovat každou malou změnu u nových zařízení, tudíž tento článek berte jakožto jakési shrnutí.

Zmizel nápis MacBook pod obrazovkou

V případě, že patříte mezi majitele nějakého MacBooku z posledních let, tak si můžete všimnout, že se pod displejem, konkrétně na spodním rámečku, nachází název vašeho zařízení – konkrétně tedy MacBook, MacBook Air či MacBook Pro. Pokud byste se na stejné místo podívali i u nejnovějších MacBooků Pro, tak zjistíte, že se na něm žádný nápis nenachází. Rámeček je tedy kompletně černý. Jedná se sice o velkou změnu, jelikož jsme na tento nápis byli jednoduše zvyklí, na druhou stranu ale absence tohoto nápisu nemá žádný vliv na cokoliv jiného.

MacBook Air (2020) LsA 11

Přichází nápis MacBook na spodní straně

Na předchozí stránce jsem uvedl, že ze spodního rámečku okolo displeje zmizel ikonický nápis MacBook. Dobrou zprávou ale je, že se tento nápis svým způsobem přesunul a nezmizel tedy nadobro. I přesto je ale nutné zmínit, že tento nápis při obyčejném používání jednoduše nelze vidět – museli byste totiž MacBook Pro otočit vzhůru nohama. Nápis MacBook Pro se totiž nachází na spodní straně šasi. Není zde navíc natisknutý, ale vytlačený, tudíž má jakýsi 3D efekt. Rozhodně se jedná o pěkný detail, který mnoho uživatelů ocení.

Ostré hrany a hranatější šasi

Pokud se podíváte na nejnovější produkty od Applu, tak si můžete všimnout, že se za posledních pár let jejich design velice změnil. Nejvíce lze tyto změny pozorovat například na iPhonech – ještě před pár lety měly jablečné telefony úzké a zaoblené šasi. iPhone 12 však přebral design z iPadu Pro, který je ostřejší a hranatější. A je zcela jisté, že se tento design bude využívat i v budoucnu. S příchodem nových MacBooků Pro se tento design začal používat i u jablečných přenosných počítačů. Zanedlouho se dočkáme také představení nového MacBooku Air, který se kompletního přepracování dočká taktéž. To znamená, že již brzy budou mít nový design s ostrými hranami a hranatějším šasi prakticky všechny jablečné produkty.

Černé zbarvení klávesnice

MacBooky mají již několik let na klávesnici černé klávesy. Co se týče prostoru mezi těmito klávesami, tak až doposud byl vyplněn barvou šasi. Pokud jste tedy měli MacBook ve vesmírně šedém či stříbrném zbarvení, tak prostor mezi klávesami měl také tuto barvu. V případě, že se však podíváte na nové MacBooky Pro, tak si můžete všimnout změn. Prostor mezi klávesami byl přebarven na černou barvu, nezávisle na tom, kterou barevnou variantu si vyberete. Zdali se jedná o zajímavou změnu či nikoliv už je na zvážení každého z nás. Osobně si však myslím, že je tohle nové zbarvení mezer mezi klávesami elegantní.

mpv-shot0173

Výřez

Na konec tohoto článku jsem se rozhodl umístit výřez, který je součástí nových MacBooků Pro. Je pravdou, že výřezu si nejspíše všiml prakticky každý na první pohled, avšak některým jedincům mohl prostě a jednoduše uniknout. Tito jedinci se nyní dost možná ptají, zdali je uvnitř výřezu umístěno Face ID – a odpověď zní, že není. Již se ale na internetu objevilo několik informací o tom, že se výřezem Apple na příchod Face ID u jablečných přenosných počítačů připravuje, tudíž se možná dočkáme v následujících letech. Na levé a pravé straně od výřezu se pak permanentně zobrazuje horní lišta, potažmo menu bar. Poměr stran obrazovky, pokud si odmyslíme výřez a prostor vedle něj, je i nadále typických 16:10.

Dnes nejčtenější

.