Zavřít reklamu

Před několika týdny jsme se konečně dočkali představení kompletně přepracovaných MacBooků Pro, konkrétně 14″ a 16″ modelu. Tyto přenosné počítače od Applu disponují čipy M1 Pro či M1 Max, což jsou vůbec první profesionální čipy Apple Silicon. Kromě toho se pochlubí mini-LED ProRes displejem, rozšířenou konektivitou o HDMI, čtečku SD karet a MagSafe, společně s novou přední kamerou. Ta je však umístěna ve výřezu, který se nachází v horní části obrazovky. A právě tento výřez vzbudil opravdu hodně kontroverze. V tomto článku se podíváme na 5 důvodu, proč má nový MacBook Pro výřez, potažmo z jakých důvodů dává tento výřez smysl.

Pozná se na první pohled

Když se ze přední strany podíváte na jakýkoliv přenosný počítač, tak v mnoha případech jen těžko poznáte, o jaké zařízení se jedná. Vidíte totiž primárně obrazovku, společně s rámečky okolo displeje a nějakými dalšími detaily, pomocí kterých je možné zařízení identifikovat. Díky tomu, že Apple u nových MacBooků Pro přišel s výřezem, tak je budete schopni poznat na první pohled, a to i z dálky. Výřezem totiž v současné době žádný přenosný počítač nedisponuje. Bohužel je ale velmi pravděpodobné, že tomu tak dlouho nebude. Veškeré převratné věci od Applu jsou totiž zprvu kritizovány a následně okopírovány jinými výrobci. Osobně si myslím, že s výřezem to bude naprosto stejně.

Display XDR Macbook Pro

Příprava na Face ID

Při představení MacBooku Pro (2021) a prvním spatření výřezu si hodně uživatelů myslelo, že jsme se přece jenom dočkali Face ID. Jenže jak už dobře víte, tak opak se stal pravdou a součástí výřezu je pouze přední kamera, společně se zelenou LED diodou, která se aktivuje po spuštění přední kamery, čímž dokáže uživatele na tuto skutečnost upozornit. Z velké části je tak tento výřez prázdný. Je ale velmi pravděpodobné, že se tímto větším výřezem Apple jednoduše připravuje na příchod Face ID. Díky výřezu, který je součástí obrazovky nových MacBooků Pro již nyní, totiž Apple nebude muset v budoucnu, pokud se Face ID dočkáme, vyrábět jiný typ obrazovky, ale využije tu stávající. Díky tomu ušetří nemalé peníze a bude schopen své obrazovky využívat několik dlouhých let, tudíž jich může bez problémů produkovat více.

Zmizel text MacBook

V případě, že byste se donedávna podívali na spodní část víka jakéhokoliv jablečného přenosného počítače, tak si zde můžete všimnout textu MacBook, společně s označením modelu. Jedná se o takový malý detail, kterého se Apple držel dlouhou dobu, a který byl opět ikonický. Jenže u nových MacBooků Pro se s tímto textem Apple musel rozloučit – namísto něj se zde nachází pouze černá „brada“. Tím kalifornský gigant přišel o jeden z designových prvků, kterým bylo možné jablečné počítače identifikovat. Musel tak přijít s něčím, díky čemuž by lidé MacBooky Pro opět rozeznali na první pohled od těch ostatních. Pokračování příběhu už nyní znáte – jedná se o výřez, jak už bylo uvedeno na předchozí stránce.

Úzký výřez by nevypadal dobře

Jak už jsem zmínil, tak součástí výřezu je pouze přední kamera, společně s LED diodou, která určuje stav kamery. Tyto komponenty jsou samozřejmě malé, a tak je velká část výřezu prázdná. Dovedete si však představit, jak by vypadal výřez, kdyby byl o mnoho užší? Ve finále by Apple mohl prakticky vytvořit výřez, který by tvarem připomínal čtverec, popřípadě o dost kratší obdélník. Pokud si ale takový výřez pokusíte představit, tak by rozhodně nevypadal vkusně. Navíc k tomu by se výřez lišil od výřezu, kterým disponují iPhony, což je další věc, kterou Apple rozhodně nechce. I výřez totiž svým způsobem spojuje nejnovější zařízení od Applu. Vše do sebe tak nějak zapadá a kalifornský gigant v tomto případě určitě sám moc dobře ví, proč je výřez takový, jaký je. I z marketingového hlediska se jedná o ideální krok, protože výřez svou kontroverzí způsobuje bezplatnou reklamu.

Rozšíření pracovní plochy

Až donedávna měly prakticky všechny novější MacBooky obrazovku o poměru stran 16:10. Na tento poměr stran byli uživatelé již delší dobu zvyklí. Když se nad tím ale zamyslíte, tak horní část obrazovky v mnohých případech zakrývá horní lišta. To znamená, že se pracovní plocha o nějakou část kvůli této horní lišty zmenšila. Nové MacBooky Pro se však s tímto problémem, který způsobuje zmenšení pracovní plochy, potýkat nemusí. Horní lišta se totiž nachází na levé a pravé straně od výřezu, a pokud se pokusíte změřit poměr stran, tak i se zobrazenou horní lištou vedle výřezu jste schopni pracovat na obrazovce, která má právoplatně poměr stran 16:10. Díky výřezu se tak patrně zvětšila pracovní plocha, což rozhodně potěší každého uživatele.

pomer_stran_macbook_pro_2021

Dnes nejčtenější

.