Zavřít reklamu

I přesto, že jsme se vydání iOS 15 dočkali již před několika dlouhými týdny, tak stále existují nové funkce a možnosti, o kterých jsme si toho prozatím moc neřekli. Ke komunikaci na našich jablečných telefonech můžeme využít všemožné aplikace, včetně nativní aplikace Zprávy, kde je možné využít službu iMessage. Apple se rozhodl aplikaci Zprávy v iOS 15 obohatit o několik nových skvělých funkcí, na které se společně podíváme v tomto článku.

Sdíleno s vámi

Kromě toho, že skrze Zprávy, potažmo iMessage, můžete sdílet text, tak můžete sdílet například také odkazy, fotky a videa. Pokud byste si chtěli zpětně zobrazit tento sdílený obsah, tak až doposud bylo nutné v konverzaci nahoře klepnout na jméno kontaktu, a poté sjet níže, kde v sekci Fotky a Odkazy můžete konkrétní obsah zobrazit. V iOS 15 je však nově v určitých aplikacích k dispozici sekce Sdíleno s vámi, ve které se vám přímo objeví veškerý obsah, který s vámi uživatelé sdíleli. Konkrétně lze tuto sekci zobrazit v Safari, kde ji najdete na úvodní stránce, a také ve Fotkách, kde se nachází v kategorii Pro vás. V Safari se samozřejmě nachází sdílené odkazy, ve Fotkách zase fotografie. Obsah si můžete prohlédnout a otevřít, popřípadě na něj můžete přímo reagovat.

Sbírky fotek

Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak v rámci nativní aplikace Zprávy můžete mimo jiné sdílet také fotografie. U iMessage navíc máte jistotu toho, že odeslané fotografie nejsou žádným způsobem komprimovány, a že se odešlou v původní kvalitě. Každopádně, pokud jste v konverzaci až doposud odeslali několik fotografií najednou, tak se zobrazily pod sebou. Pokud byste si pak chtěli zobrazit obsah nad odeslanými fotografiemi, tak byste prakticky scrollovali donekonečna. Pokud však odešlete ve Zprávách více fotek najednou v iOS 15, tak už se tohle nestane. Více fotek se totiž automaticky sloučí do sbírky, která zabírá tolik místa jako jedna fotografie.

Jednoduché ukládání fotek

V případě, že vám nějaký kontakt odeslal fotografii, kterou si chcete uložit, tak jste až doposud museli na fotografii podržet prst, a poté klepnout na možnost Uložit. Tímto se fotografie uloží do vaší knihovny fotografií v nativní aplikace Fotky. Nejedná se samozřejmě o bůhvíjak složitý postup, každopádně kdybychom měli možnost uložení pomocí jediného klepnutí, tak bychom se určitě nezlobili. Apple v iOS 15 přišel přesně s touto možností, pomocí které je možné jakoukoliv přijmutou fotografii ve Zprávách jednoduše uložit. Stačí, abyste vedle fotografie klepnuli na příslušné tlačítko pro stažení. Ihned poté fotku najdete v aplikaci Fotky.

stahování fotek ve zprávách ios 15

Výběr SIM karty

Již od iPhonu XS můžeme v jablečných telefonech využívat dvě SIM karty najednou – jedna je klasická fyzická nano-SIM, druhá je pak virtuální v podobě eSIM. U nejnovějších iPhonů 13 pak už dokonce můžete využít dvě eSIM. Tak jako tak, pokud jste chtěli v aplikaci Zprávy vytvořit novou zprávu, tak bylo složité si vybrat, ze které SIM karty chcete zprávu odeslat. Nově už si při vytváření nového vlákna ve Zprávách můžete jednoduše zvolit, kterou SIM kartu chcete využít. Jednoduše stačí, abyste ve Zprávách vytvořili novou zprávu, a to klepnutím na příslušnou ikonu v pravém horním rohu. Pak už si jen stačí klepnutím SIM kartu vybrat.

ios 15 zprávy dual sim výběr

Novinky v Memoji

Součástí nativní aplikace Zprávy jsou také Memoji a Animoji, které jsou tady s námi již několik dlouhých let. Původně byly k dispozici pouze Animoji, následně se Apple rozhodl představit i Memoji. Obě tyto funkce jsou primárně určené k tomu, aby lidem dokázaly jednoduše prezentovat, čeho všeho je schopná TrueDepth přední kamera, respektive Face ID. Díky Animoji a Memoji totiž můžete jednoduše předat veškeré své pocity a emoce do tváře zvířete či vaší postavičky. Postupně se možnosti úprav Memoji rozrůstají a v iOS 15 tomu není jinak. Vašemu Memoji tak nově můžete nastavit vybrané oblečení, dále nové pokrývky hlavy a brýle, společně s naslouchátky a dalšími zařízeními zpřístupnění. Pokud byste se chtěli dozvědět více o všech novinkách v Memoji v iOS 15, tak stačí otevřít článek níže.

Dnes nejčtenější

.