Zavřít reklamu

Apple si může gratulovat, v uplynulém čtvrtletí se mu totiž prodejně u jeho notebooků velmi dařilo. Vyplývá to alespoň z dat analytické společnosti Strategy Analytics, dle které prodal kalifornský gigant v období mezi červencem a září úctyhodných 6,5 milionů MacBooků. Hlavní prodejní tahoun vás pak zřejmě příliš nepřekvapí. 

Nejprodávanějším MacBookem v nabídce Applu se stal dle očekávání MacBook Air s čipem M1, který si svou premiéru odbyl konkrétně na podzim loňského roku. Ten totiž v sobě kombinuje líbivý design spolu s vysokým výkonem, což je vzhledem k jeho nízké ceně velmi příznivá kombinace. Do karet mu navíc hrálo v uplynulých měsících i očekávání příchodu nových MacBooků Pro s čipy Apple Silicon. Vzhledem k jejich cenám se však dá očekávat, že tyto stroje MacBooky Air z hlediska prodejnosti ani zdaleka neohrozí, protože si je zkrátka každý dovolit nemůže. 

Zajímají-li vás konkrétní čísla, 6,5 milionů prodaných MacBooků znamená pro Apple 10% podíl na trhu v uplynulém čtvrtletí a zároveň meziroční prodejní nárůst o velmi slušných 10 %. Ačkoliv se může zdát toto číslo na první pohled jako relativně nízké, je třeba brát v potaz to, že v první polovině loňska svět vehementně nakupoval výbavu na Home Office kvůli rozjíždějící se pandemii koronaviru, takže čísla byla výrazně zkreslena tímto šílenstvím. Překonání prodejů je proto nyní pro Apple o to zásadnější. 

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se Applu na trhu s Macy v následujících měsících povede. Obecně se totiž dá říci, že jeho rozkvět přičítá mnoho uživatelů právě pandemii koronaviru a nákupům na Home Office. Na druhou stranu za ním však mohou stát (a pravděpodobně do značné míry stojí) nové čipy Apple Silicon, které dávají Macům nové možnosti a které přiměly mnohé jablíčkáře k nákupu novinek. A jelikož je před námi pořád celá řada nových strojů, které přinesou místo Intelů čipy Apple Silicon, prodeje budou pravděpodobně silné i dále. 

MacBooky můžete zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.