Zavřít reklamu

I přesto, že jsme se představení aktuálně nejnovějšího jablečného telefonu v podobě iPhone 13 dočkali teprve před pár týdny, tak se na internetu pomalu začínají objevovat různé spekulace, úniky a novinky, které souvisí s následujícím iPhonem 14. Podle všeho by měla právě „čtrnáctka“ přijít s nespočtem změn, které budou rozhodně stát za to. V tomto článku si tedy ukážeme 6 skvělých věcí, kterých bychom se u iPhonu 14 mohli dočkat.

Žádný výřez

Výřez je tady s námi již čtyři dlouhé roky. Poprvé spatřil světlo světa společně s iPhonem X, který byl představen v roce 2017, a který přesně určil podobu a směr budoucích telefonů od Applu. Výřez musela jablečná společnost nasadit především kvůli technologii Face ID, která funguje díky několika součástem – a právě tyto součásti se nachází pod výřezem. Samotný výřez byl po dobu tří let zcela neměnný a vypadal stejně, u letošního iPhonu 13 jsme se však dočkali vymodleného zmenšení. Neustále se však spekuluje o tom, kdy Apple přijde s iPhonem, který již výřez pro Face ID nebude mít vůbec. Dost možná bychom se měli dočkat již s příchodem budoucího iPhonu 14 – minimálně tomu nasvědčuje několik zpráv, tak uvidíme.

iPhone 14 koncept

Vylepšený fotoaparát

Prakticky všichni výrobci chytrých telefonů se v posledních letech neustále předhánějí v tom, kdo představí zařízení s lepším fotoaparátem. Apple si na poli fotoaparátu vede velice dobře a každoročně v testech obsazuje ty nejvyšší příčky v žebříčku. Fotoaparát iPhonů je každým rokem vylepšován a když už to vypadá, že nemůže fotit lépe, tak Apple vytasí další eso v rukávu, ze kterého opět padá brada. U iPhonů 13 (Pro) jsme se například dočkali makro režimu, společně se speciálním filmařským režimem pro videa. iPhone 14 by měl příští rok přijít především s vylepšenou přední kamerou, které se Apple v poslední době tolik nevěnoval. U zadní kamery modelů Pro by pak mělo dle spekulací dojít ke zvýšení megapixelů, a to z 12 Mpx na 48 Mpx. Pravdou je, že jablečné telefony nemají z hlediska fotoaparátů bůhvíjak velké rozlišení, každopádně megapixely již dávno neurčují kvalitu fotek, což je nutné si uvědomit.

Touch ID

Jak už jsem zmínil na jedné z předchozích stránek, tak Face ID je tady s námi již čtyři roky. Ještě před ním jsme využívali technologii Touch ID, která byla oproti tváře založená na otiscích prstů. Face ID jako takové je mezi uživateli velmi oblíbené, byť tedy na původní Touch ID někteří jedinci prostě nedají dopustit. Já říkám, že je to hlavně o zvyku, a že obě tyto technologie mají svá pro a proti. Před představením iPhonů 13 se na internetu objevily informace o tom, že bychom se kromě Face ID u tohoto modelu měli dočkat také Touch ID v displeji, tudíž že bychom si mohli vybrat. To se ale nakonec neuskutečnilo a uživatelé se tak i nadále musí spolehnout na Face ID. Je ale velmi pravděpodobné, že s příchodem iPhonu 14 už bychom se měli dočkat. Bude tedy na každém uživateli, zdali bude chtít využít právě klasické Face ID či Touch ID v displeji.

Zarovnání fotoaparátu s tělem

Pokud byste se uživatelů nejnovějších iPhonů 13 zeptali na to, co je aktuálně nejvíce štve, tak v mnohých případech dostanete odpověď, že hodně vystouplý fotomodul. A ono se rozhodně není čemu divit, jelikož fotomodul je letos vystouplý opravdu hodně. Pozorovat to lze především z bočního pohledu, popřípadě pokud iPhone položíte na stůl, a poté zatlačíte prstem na jednu ze stran těla. Navíc k tomu se může fotomodul zadrhávat při vytahování z kapsy, což taktéž není úplně ideální. S příchodem iPhonu 14 bychom se měli každopádně dočkat kompletního zarovnání fotomodulu s tělem. Tím bychom se vrátili do dob iPhonu 5s, který byl posledním modelem jablečného telefonu, který měl fotomodeul s tělem zarovnaný. Tuto změnu by dle mého názoru ocenil jednoduše každý.

Příchod USB-C

Ať si říká každý co chce, Lightning je prostě zastaralý. Někdo by mohl namítat, že je oproti USB-C spolehlivější a odolnější, sám Apple ale postupně začíná USB-C využívat. Stačí se podívat na flotilu iPadů a MacBooků, kde už jiný konektor než USB-C prakticky nenajdete. Lightning konektor tak zůstává i nadále součástí prakticky jen iPhonů a nějakého příslušenství. Příchod konektoru USB-C se očekával již u letošního modelu, bohužel jsme se ale opět nedočkali. Svým způsobem jsme očekávali, že právě iPhone 13 bude svým způsobem revoluční a přijde s mnohými vylepšeními, nakonec se tak ale bohužel nestalo. Tak snad se dočkáme u budoucího iPhonu 14, nasvědčuje tomu každopádně hodně zpráv.

Pohřbení modelu mini

Pokud se aktuálně rozhodnete pro zakoupení nového iPhonu 13, tak si můžete vybrat ze čtyř variant, a to iPhone 13 mini, 13, 13 Pro a 13 Pro Max. Příchodu modelu „mini“ jsme se dočkali u iPhonů 12 a pro mnohé uživatele se jedná velikostně o naprosto perfektní telefon. Pravdou ale je, že mini nakonec neměl tak velký prodejní úspěch jak se očekávalo. Podle dostupných informací a statistik je model mini oblíbený právě jen v některých evropských zemích, například v Česku. Ve Spojených státech je zase naopak nejpopulárnější „pořádné pádlo“ v podobě iPhonu 13 Pro Max. S největší pravděpodobností tedy Apple model mini s příchodem iPhonu 14 jednoduše utne a k dispozici budou nadále pouze tři modely, tedy iPhone 14, 14 Pro a 14 Pro Max.

Dnes nejčtenější

.