Zavřít reklamu

Od představení macOS Monterey uběhlo již několik dlouhých měsíců, veřejného vydání jsme se pak dočkali zhruba před dvěma týdny. Co se týče novinek, které s macOS Monterey přišly, tak jich je k dispozici opravdu mnoho. Některé novinky jsou menší, jiné zase větší – na našem magazínu se každopádně věnujeme všem. V posledních dnech jsme se věnovali například novinkám ze Soustředění, popřípadě novým bezpečnostním funkcím. V tomto článku se zase zaměříme na komunikační aplikaci FaceTime. Pojďme se tedy společně podívat na 5 tipů a triků ve FaceTime z macOS Monterey, o kterých byste měli vědět.

Sdílení hovorů přes odkaz

Když se zamyslíte nad využitelnosti aplikace FaceTime, tak zjistíte, že jsme ji doposud využívali především na hovory s rodinou či s kamarády. Pokud jste však FaceTime chtěli využít na nějaký pracovní hovor, tak se nejednalo o úplně vhodné řešení. Abyste totiž mohli FaceTime hovor založit a pozvat do něj účastníky, tak jste je jednak museli mít v kontaktech či znát telefonní číslo, a jednak se mohli připojit pouze uživatelé Apple produktů. V macOS Monterey a v dalších nových systémech je tomu ale konečně konec, jelikož můžeme účastníky pozvat skrze odkaz. Pokud navíc nemají účastníci Apple zařízení, tak se jim FaceTime otevře ve webovém rozhraní. Pro vytvoření hovoru skrze odkaz přejděte do FaceTime, a poté klepněte na možnost Vytvořit odkaz, který následně sdílejte. Odkaz můžete zkopírovat i při hovoru – stačí otevřít boční panel.

Režim mikrofonu

Pokud skrze FaceTime započnete nějaký hovor, tak si nově můžete změnit režim mikrofonu – konkrétně jsou tyto režimy k dispozici tři, a to Standardní, Izolace hlasu a Široké spektrum. Jestliže vyberete možnost Izolace hlasu, tak druhá strana uslyší pouze váš hlas, a to i v případě, že se nacházíte v nějakém rušném prostředí, například v kavárně. Třetím dostupným režimem je Široké spektrum, v rámci kterého druhá strana uslyší naprosto vše, co se kolem vás děje. Režim mikrofonu můžete jednoduše změnit tak, že započnete hovor, a poté v pravé části horní lišty klepnete na ikonu pro zobrazení ovládacího panelu. Zde pak rozklikněte Režim mikrofonu a vyberte si jednu z možností. Berte na vědomí, že pro využití těchto režimů je nutné využívat kompatibilní zařízení.

Portrétní režim

Kromě nových režimů mikrofonu si při FaceTime hovoru můžete zapnout také portrétní režim. Tento režim dokáže velice kvalitně detekovat pozadí a následně jej rozmazat. To se hodí v případě, že musíte sdílet jednu místnost s více lidmi – díky rozmazání nepůjde vidět, co se za vámi děje. Portrétní režim je v ostatních komunikačních aplikacích k dispozici již delší dobu, je ale nutné zmínit, že v nich nefunguje zdaleka tak dobře jako nativně v macOS. V jablečném operačním systému se totiž o něj stará Neural Engine, a nikoliv pouze software jako takový. Portrétní režim můžete na Macu aktivovat přímo v aplikaci FaceTime, a to tak, že při hovoru v jeho okně přejedete doprava dolů, kde ve svém rámečku klepněte na ikonu portrétu. Popřípadě můžete portrétní režim využít i v jiných aplikacích – stačí klepnout na ikonu ovládacího panelu v horní liště, poté klepnout na Obrazové efekty a vybrat Portrét.

Zobrazení v mřížce

V případě, že se v rámci FaceTime hovoru sejde více lidí, tak se jednotlivá okénka s účastníky rozhází všemožně po celém okně aplikace FaceTime. Některým uživatelům to samozřejmě může vyhovovat, každopádně pokud patříte mezi uživatele, kteří mají rádi pořádek a organizovaný vzhled, tak je pro vás základní zobrazení zajisté nevhodné. Dobrou zprávou je, že v macOS Monterey je nově k dispozici možnost pro zobrazení všech účastníků hovorů v mřížce. V tomto režimu zobrazení se okénka všech účastníků zobrazí přesně v mřížce. Pokud chcete mřížku využít, tak je nutné, aby se FaceTime hovoru účastnili více než čtyři uživatelé. Pak stačí v pravém horním rohu okna klepnout na tlačítko Mřížka.

mrizka_macos_monterey_facetime

A to nejlepší ještě přijde…

Pokud jste sledovali vývojářskou konferenci WWDC21, na které Apple představil nové operační systémy, tak si určitě vzpomínáte na nespočet dalších skvělých funkcí, které měly ve FaceTime přijít. Bohužel jsme se jich ale doposud nedočkali. Konkrétně se jedná hlavně o SharePlay, díky kterému budou uživatelé schopni zároveň skrze FaceTime hovor sledovat videa či poslouchat hudbu. Kromě toho se chystá také možnost pro zapnutí sdílení obrazovky, což zajisté využije mnoho uživatelů na denní bázi. Prozatím není přesně jasné, kdy se ve FaceTime pro macOS Monterey SharePlay dočkáme – Apple však uvádí, že někdy na podzim. Na iOS a iPadOS už každopádně SharePlay i sdílení obrazovky k dispozici je.

Dnes nejčtenější

.