Zavřít reklamu

Operační systém macOS se před pár dny dočkal vydání nové majoritní verze, konkrétně s označením macOS Monterey. Tento systém přichází s opravdu mnohými vylepšeními, která stojí za to, a na která se velmi dobře zvyká. Některá tato vylepšení jsou větší, jiná zase menší – jak se ale říká, tak v jednoduchosti je krása. Jedno takové vylepšení se týká i horní lišty, potažmo menu baru. Jak jistě víte, tak pokud jakékoliv okno přepnete do režimu celé obrazovky, tak dojde ke skrytí horní lišty. Ta se tedy zobrazuje pouze tehdy, kdy nemáte žádné okno v režimu celé obrazovky.

Jak na Macu aktivovat zobrazování horní lišty v režimu celé obrazovky

To ale samozřejmě některým uživatelům nemusí vyhovovat. Je sice pravda, že pro zobrazení horní lišty stačí, abyste kurzorem „narazili“ do horní hrany obrazovky. V určitých případech se ale jednoduše hodí mít lištu pořád na očích – minimálně se totiž v pravé části nachází čas a popřípadě datum, což je jeden z nejvíce důležitých údajů, pokud chcete mít neustále přehled. Až doposud jste si nemohli nastavit, aby se horní lišta v režimu celé obrazovky zobrazovala, v macOS Monterey už ale tato možnost existuje. Aktivujete ji následovně:

  • Prvně v levém horním rohu na Macu klepněte na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte Předvolby systému…
  • Následně se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro úpravu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna najděte a rozklikněte kolonku s názvem Dock a řádek nabídek.
  • Zde se v levém menu přesvědčte, že se nacházíte v sekci Dock a řádek nabídek.
  • Pak už jen stačí, abyste dole v kategorii Řádek nabídek deaktivovali Automaticky skrývat a zobrazovat řádek nabídek na celé obrazovce.

Pomocí výše uvedeného postupu lze tedy nastavit, aby se v režimu celé obrazovky automaticky neskrývala horní lišta, potažmo menu bar. To znamená, že lišta zůstane viditelná jednoduše pořád, ať už spustíte jakoukoliv aplikaci – může se jednat i o hru. Díky zobrazení lišty budete mít kromě času neustále přístup k ovládacím prvkům a ovládacímu centru, společně s nabídkami pro určitou aplikaci.

Dnes nejčtenější

.