Zavřít reklamu

Apple představil zbrusu nové operační systémy již před několika dlouhými měsíci. Konkrétně tak učinil na vývojářské konferenci WWDC, na které dochází k představování nových majoritních verzí operačních systémů tradičně každý rok. Letos jsme se dočkali iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Všechny tyto systémy, vyjma macOS 12 Monterey, jsou již delší dobu k dispozici i pro širokou veřejnost, takže si je může nainstalovat každý, kdo vlastní podporované zařízení. Na našem magazínu se stále věnujeme novým funkcím z těchto zmíněných systémů a konkrétně v tomto článku se zaměříme na Najít z iOS 15.

Nalezení offline či vypnutého zařízení

Pokud se vám podaří ztratit či někde zapomenout vaše zařízení, tak vám právě Najít dokáže pomoci. V rámci aplikace Najít, kterou můžete spustit na jakémkoliv zařízení, které má přístup k internetu, si totiž můžete zobrazit přesnou polohu konkrétního zařízení. Kromě toho na něm můžete přehrát zvuk, uzamknout jej, napsat na obrazovku zprávu či jej kompletně vymazat. Všechny tyto možnosti jsou ale neproveditelné tehdy, kdy zařízení není připojené k internetu, popřípadě pokud dojde k jeho vypnutí. V iOS 15 jste váš iPhone ale schopni sledovat i v případě, že je offline, popřípadě pokud je vypnutý. Nutno však zmínit, že možnost vyhledání jablečného telefonu ve vypnutém stavu je možná pouze u iPhonů 11 a novějších. Nastavení Najít naleznete  na iPhonu v Nastavení -> váš profil -> Najít -> Najít iPhone.

Nový widget Najít

S příchodem iOS 14 minulý rok jsme se dočkali kompletního přepracování domovské obrazovky. Dočkali jsme se například Knihovny aplikací, ve které můžete skladovat nepoužívané aplikace, kromě toho ale Apple konečně přišel také s kompletně přepracovanými widgety. Ty jsme schopni vkládat i na jednotlivé stránky s aplikacemi mezi jejich ikony. V rámci iOS 15 přišel kalifornský gigant se zbrusu novým widgetem Najít, který by se mnohým z vás mohl hodit. Pokud si jej přidáte na plochu, tak si v něm můžete zobrazit polohu vybraného člověka či vašeho předmětu. K dispozici jsou v obou případech dvě velikosti, a to malá a střední. Pokud tedy chcete mít neustále přehled o lokaci člověka, například dítěte, či předmětu, tak rozhodně tento widget využijte. Widget přidáte tak, že se na domovské stránce přesunete doleva, sjedete dolů a klepnete na Upravit. Pak stačí klepnout vlevo nahoře na ikonu +widget Najít vyhledat a podržením jej přesunout tam, kam potřebujete.

Upozornění na zapomenuté zařízení

Mezi jednu z nejvíce očekávaných funkcí v aplikaci Najít z iOS 15 patří bezesporu Upozornění na zapomenuté zařízení. Jak už název této funkce napovídá, tak pokud si ji aktivujete, tak vás iPhone dokáže informovat o tom, že jste někde zanechali nějaké ze svých zařízení, popřípadě předmětů, které máte ošetřené lokalizačním přívěškem AirTag. Tuto funkci lze v případě zařízení samozřejmě aktivovat pouze u takových strojů, které můžete přenášet, tj. například MacBook či Apple Watch. Tuto funkci lze jednoduše aktivovat tak, že přejdete do Najít, kde dole rozklikněte buď Zařízení či Předměty. Poté si konkrétní zařízení nebo předmět rozklikněte, přejděte do Upozornit na zapomenutí, a poté funkci aktivujte.

AirPods Pro a Max součástí Najít

Když Apple představil AirTagy, tak mimo jiné představil také Síť služby Najít. Tuto síť konkrétně tvoří prakticky veškerá Apple zařízení, která jsou na světě k dispozici – jedná se tak o stovky milionů různých produktů od Applu. Až doposud se jednalo, kromě AirTagů, o iPhony, iPady a Macy. S příchodem iOS 15 však došlo k rozšíření tohoto seznamu, konkrétně o AirPods Pro a AirPods Max. To mimo jiné znamená, že pokud jedny z těchto sluchátek vlastníte, tak v případě jejich ztráty či zapomenutí je budete schopni jednoduše najít, a to i tehdy, pokud nebudete v jejich dosahu. V minulých verzích iOS, kde nebyly AirPody Pro a Max součástí Sítě služby Najít, se vám na mapě vždy objevila pouze jejich poslední známá poloha, což se tedy mění. Šance, že ztracené AirPody Pro či Max najdete, je tak nyní o mnoho vyšší.

AirPods Pro koupíte zde

Najít osoby ve Spotlightu

Jestliže patříte mezi majitele Macu či MacBooku, tak s největší pravděpodobností využíváte Spotlight. Ten lze definovat jakožto jakýsi „interní Google“ pro váš jablečný počítač. Dokáže rychle vyhledávat soubory a složky, spouštět aplikace, provádět výpočty či například hledat na webu – zkrátka je to skvělý pomocník, který dokáže zrychlit každodenní fungování. Málo uživatelů ale ví o tom, že se Spotlight nachází i na iPhonech, potažmo v iOS, což je rozhodně velká škoda. V iOS funguje Spotlight velmi podobně jako v macOS a s příchodem nové verze iOS 15 jste prostřednictvím něj schopni zobrazit také polohu osob, které ji s vámi skrze Najít sdílí. Jednoduše stačí, abyste Spotlight otevřeli, a to přejetím prstu na domovské obrazovce shora dolů. Poté do textového pole vepište najít a za tento výraz jméno kontaktu. 

Dnes nejčtenější

.