Zavřít reklamu

Éra 3,5mm jack konektorů se chýlí pomalu ale jistě ke svému konci – tedy alespoň v nabídce Applu. Zatímco jeho počítače tímto typem konektoru i nadále disponují, pokud byste jej vyžadovali u mobilních zařízeních, měli byste v současnosti na výběr už jen ze dvou modelů, přičemž o jednom z nich se pak dá polemizovat, zda jej vůbec má smysl do výběru zařadit. 

Zatímco ještě na začátku minulého roku bylo mobilních produktů s 3,5mm jackem v nabídce Applu relativně dost, po loňské aktualizaci iPadu Air a letošním příchodu iPadu mini je k dispozici už jen základní iPad 9. generace, u kterého se dlouhodobě design nemění, spolu s poslední generací iPodu touch, která je však vzhledem ke svým hardwarovým možnostem velmi zastaralá a její koupě dává smysl jen velmi malému množství uživatelů. S ohledem na tuto skutečnost se ostatně dlouhodobě spekuluje nad tím, zda se s ním Apple v dohledné době nerozloučí, či zda jej neaktualizuje do moderní podoby. V obou případech se nicméně dá počítat s tím, že se s 3,5mm jackem rozloučíme – ať už na dobro, nebo kvůli nasazení nového designu, u kterého se s ním již takřka 100% nebude počítat. 

Zatímco při odstranění 3,5mm jacku u iPhonů 7 v roce 2016 se svět proti tomuto kroku relativně dost bouřil a Apple za něj kritizoval, postupem času přijal toto rozhodnutí za své a v současnosti se najde již jen minimum kritiků, kterým by tento upgrade vyloženě vadil. Čím dál častěji se naopak ozývají hlasy tázající se, proč Apple nechává tento typ konektoru u Maců, u kterých jej lze stejně jako v případě mobilních zařízení nahradit různými huby. Zda se tak v následujících měsících či letech stane je nicméně velkou otázkou. 

Dnes nejčtenější

.