Zavřít reklamu

Je to několik měsíců nazpátek, co Apple představil nové verze svých operačních systémů. Dočkali jsme se konkrétně představení iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Všechny tyto operační systémy pak byly před několika týdny vydány pro širokou veřejnost. To znamená, že aktuálně už si je mohou stáhnout a nainstalovat všichni majitelé podporovaných zařízení – tedy kromě macOS 12 Monterey, kterého se dočkáme až později. Součástí všech nových operačních systémů je mnoho nových funkcí. Nejvíce se samozřejmě mluví o těch největších, každopádně jsou tady i méně důležité, o kterých se příliš nemluví. Pojďme se společně na 5 z nich podívat.

Ovládaní Soustředění

Součástí prakticky všech zmíněných operačních systémů je nová funkce Soustředění. Ta se dá definovat jakožto původní režim Nerušit na steroidech. V rámci Soustředění si můžete vytvořit hned několik různých režimů, které si následně můžete upravit podle vlastního gusta. Konkrétně si můžete v jednotlivých režimech přesně zvolit, kdo se vám bude moci dovolat, popřípadě jaká aplikace vám bude moci odesílat oznámení – a mnoho dalšího. Mezi jednu ze skvělých funkcí Soustředění patří také to, že režimy konečně můžeme ovládat najednou ze všech zařízení. Pokud tedy na Apple Watch (de)aktivujete nějaký režim, tak dojde k jeho (de)aktivaci na všech vašich ostatních zařízeních. Soustředění lze na Apple Watch (de)aktivovat otevření ovládacího centra, kde klepněte na ikonu měsíce, a poté si režim vyberte.

Lepší psaní zpráv

Apple Watch slouží také jakožto prodloužená ruka iPhonu. To znamená, že na nich můžete například přijímat notifikace a zároveň s nimi i interagovat. Pokud vám tedy například přijde zpráva z iMessage a nemáte zrovna po ruce iPhone, tak na ni můžete rychle odpovědět přímo z Apple Watch. Až doposud jste si při odpovídání mohli vybrat jen jeden způsob, pomocí kterého budete odpovídat. Ve watchOS 8 je však konečně možné výslednou zprávou „spojit“ z hned několika způsobů, Využít tak můžete diktování, emoji a po přepnutí na anglickou klávesnici i psaní prstem. Odpovědět na zprávu můžete z Apple Watch přímo v rámci aplikace, anebo skrze notifikaci.

Vylepšení Always-On

Patříte mezi vlastníky Apple Watch Series 5 a novějších, vyjma SE? Pokud ano, tak zajisté víte, že vaše jablečné hodinky disponují Always-On displejem. Tento displej zůstává zapnutý i v případě, pokud zrovna nemáte zvednuté zápěstí. Až doposud bylo možné při svěšeném zápěstí sledovat čas a datum, ve watchOS 8 jsme se ale konečně dočkali vylepšení. Nově si tak můžete nechat zobrazit informace z aplikací Mapy, Stopky, Minutky, Budíky a dalších, což se rozhodně hodí. Pokud jste tedy kvůli výdrži před nějakou dobou Always-On displej vypnuli, tak právě s watchOS 8 byste mu mohli dát druhou šanci. A v rámci aplikace Minutky je konečně možné vytvořit více časovačů najednou.

Aplikace Kontakty

Pokud jste někdy v minulosti potřebovali skrze Apple Watch někomu zavolat, tak bylo nutné přejít do aplikace Telefon, kde jste vše potřebné našli. S příchodem watchOS 8 jsme se však dočkali přidání aplikace Kontakty. V rámci této aplikace si můžete veškeré kontakty zobrazit a popřípadě je můžete i upravit. Nechybí ani možnost pro přidání kontaktu, což se může hodit například v situaci, kdy u sebe nemáte telefon a potřebujete si rychle zapsat nějaké telefonní číslo. Popřípadě můžete Apple Watch využít ke sdílení vaší vizitky.

Najít na Apple Watch

Aplikace Najít se v poslední době dočkala obrovských vylepšení. Už ji nevyužíváme pouze ke sledování lidí, ale také ke sledování zařízení či předmětů. Až doposud jsme lidi, zařízení a předměty mohli sledovat prakticky pouze na iPhonu, popřípadě na Macu. Ve watchOS 8 však dorazila trojice aplikací Najít, což znamená, že vše můžeme sledovat i přímo z našeho zápěstí. Konkrétně jsme se dočkali přidání aplikací Najít lidi, Najít zařízeníNajít předměty. Podle toho, co zrovna hledáte, tak si stačí otevřít aplikaci, a poté provést požadované úkony. Kromě sledování je možné u zařízení a předmětů například spustit přehrávání zvuků a další akce.

Dnes nejčtenější

.