Zavřít reklamu

Apple Watch dnes nejsou pouze prodlouženou rukou iPhonu. Jedná se také o relevantního parťáka pro zdraví a zdravý životní styl. Tělesnou aktivitu pomáhají měřit senzory, kterých naleznete v Apple Watch hned několik. Se Series 6 přišel oxymetr schopný měřit saturaci kyslíkem. Je pravdou, že leckteré hodinky mají ledajaké senzory. Kdekdo si taky řekne, že senzory v hodinkách jsou jen jakýmsi orientačním měřením. To ale nemusí být vždy pravda. Podle nedávné studie něco takového alespoň neplatí u již zmíněného oxymetru v Apple Watch Series 6.

Ve studii publikované v Scientific Reprot stojí, že Apple Watch Series 6 jsou spolehlivým způsobem, jak získat údaje o srdeční frekvenci a saturaci kyslíkem i u pacientů s plicními onemocněními. Studie z University of São Paulo, což je jedna z nejprestižnějších brazilských vzdělávacích institucí, byla provedena na 100 pacientech s plicními onemocněními. Výzkumníci shromáždili data o SpO2 a srdeční frekvenci za pomoci hodinek Apple Watch Series 6 a porovnala je se dvěma komerčními pulsními oxymetry. Ve studii je poznamenáno, že nebyl zaznamenán žádný značný statistický rozdíl s ohledem na barvu kůže, obvod zápěstí či přítomnost ochlupení.

V textu stojí, že Apple Watch mají tendenci ukazovat o něco vyšší hodnoty SpO2, než v případě komerčních oxymetrů. Měření tepové frekvence je ale prý velmi podobné. V závěru stojí, že navzdory tendenci prezentovat vyšší hodnoty u měření saturace kyslíkem jsou Apple Watch v měření velmi podobné a přesné. Podíváme-li se na nedávno představené Apple Watch Series 7, zde na poli senzorů k žádným změnám nedošlo. V budoucnu se ale u jablečných hodinek dle spekulací počítá například s měřením tlaku a tělesné teploty.

Dnes nejčtenější

.