Zavřít reklamu

Pokud jste šikovní, dokážete takřka cokoliv. Tak přesně takto by se dal s trochou nadsázky popsat projekt iOS vývojáře a především pak velkého fanouška iMaců G4 Colbyho Sheetse. Tomu se totiž podařila dvacet let stará počítačová legenda Applu oživit čipem M1, díky čemuž se z ní tak stal na dnešní dobu skvěle využitelný stroj. 

Sheets se svým projektem pochlubil v posledních dnech na celé řadě sociálních sítí s tím, že o iMacu G4 snil od malička, ale bylo mu jasné, že v dnešní době je tento stroj již prakticky nevyužitelný. Někteří nadšenci si z něj sice udělali hackintosh, avšak tím dle Sheetse zabili jeho kouzlo a proto se do ničeho podobného nehrnul. Osadit iMac G4 čipy Intel a rozjet na něm moderní macOS pak nemohl zase kvůli odvodu tepla i prostorové náročnosti komponentů, které by musel spolu s čipem do počítače vměstnat. Když však Apple přišel s čipy M1, svitla kutilovi naděje. Jeden Mac s M1 (dle všeho Mac mini) tedy “vykuchal” a vsadil jej do těla iMacu G4, který s novým čipsetem bez problému funguje, o čemž se můžete přesvědčit ve videu níže.

Sheetsův iMac G4 M1 disponuje 8 GB RAM a zřejmě 256GB úložiště, což by se v roce 2002, kdy byl iMac G4 představen, zdálo všem zřejmě jako holé sci-fi. Apple totiž tehdy tento stroj osazoval procesorem PowerPC, maximálně 256 MB RAM pamětí a maximálně 80 GB úložištěm. Na dnešní hodnoty by se tedy absolutně “nechytal”, což ale není samozřejmě ničím překvapivým. 

Dnes nejčtenější

.