Zavřít reklamu

Před několika týdny Apple uvolnil aktuálně nejnovější verze svých operačních systémů – konkrétně iOS a iPadOS 15, watchOS 8 a tvOS 15. V seznamu vydaných systémů chybí macOS 12 Monterey, kterého se dočkáme až za několik týdnů. Součástí nových operačních systémů je mnoho skvělých funkcí, které rozhodně stojí za to. Nejvíce jich samozřejmě nabízí iOS 15, jelikož se jedná o nejrozšířenější systém Applu. Jsou tady ale určité skvělé funkce, o kterých se prakticky vůbec nemluví, což je rozhodně velká škoda. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 z nich.

Live Text ve Fotoaparátu

Funkce Live Text, potažmo Živý text, je jednou z nejvíce využívaných funkcí v novém iOS 15. S pomocí této funkce můžete jakýkoliv text z obrázku či fotografie převést do takové podoby, ve které s ním můžete pracovat. To znamená, že jej můžete jednoduše označit, zkopírovat, vyhledat apod. Klasicky je možné Live Text využít v aplikaci Fotky – o tom ví každý. Kromě toho lze tuto funkci ale využít i v aplikaci Fotoaparát, a to v reálném čase. Jednoduše stačí, abyste objektiv fotoaparátu namířili na nějaký text, čímž následně dojde k jeho rozpoznání a ohraničení. Poté stačí v pravém dolním rohu klepnout na ikonu funkce Live Text, čímž se vytvoří snímek, kde s textem můžete začít pracovat, stejně jako na webu či třeba v poznámkách. Live Text je možné využít na iPhonu XS a novějším (tj. čip A12 Bionic a novější). Jestliže jej i přesto nemáte k dispozici, tak stačí otevřít článek, který přikládám níže, kde se dozvíte, jak aktivaci provést.

Zvuky na pozadí

Každý z nás má vychytané určité praktiky, díky kterým se můžeme soustředit na práci či třeba uklidnit. Mezi jednu z těchto praktik patří přehrávání zvuků na pozadí. Nejčastěji si lidé pouští zvuky deště, bouřky, praskajícího dřeva v krbu či třeba vysavače. Pokud jste si takové zvuky chtěli přehrát na iPhonu, tak jste k tomu doposud potřebovali nějakou aplikaci třetí strany. Dobrou zprávou ale je, že aktuálně jsou zvuky na pozadí přímo součástí iOS 15, tudíž žádnou další aplikaci nemusíte stahovat. Pokud byste zvuky na pozadí v iOS 15 chtěli spustit, tak je nutné si v Nastavení -> Ovládací centrum přidat do ovládacího centra prvek Sluch, přes který je následně možné zvuky spustit. Každopádně, pokud byste si celý proces chtěli udělat jednodušší, tak si můžete stáhnout naši zkratku, díky které si dokonce můžete nastavit i časovač pro vypnutí přehrávání zvuků na pozadí – viz článek, který přikládám níže.

Zkratku pro jednoduché spuštění zvuků na pozadí stáhnete zde

Vyhledávání fotek přes Spotlight

V případě, že patříte mezi majitele Macu či MacBooku, tak v rámci macOS jistě využíváte Spotlight. Ten se dá definovat jakožto jakýsi „interní“ Google, díky kterého jste schopni rychle a jednoduše najít a zobrazit data, popřípadě spouštět aplikace nebo provádět výpočty – a mnoho dalšího. Spotlight je součástí také iOS a je obrovská škoda, že jej uživatelé nevyužívají, jelikož dokáže zrychlit využívání systému. V iOS 15 je dokonce možné pomocí něj vyhledávat i fotografie. Pokud jej vyvoláte, a poté do textového pole zadáte termín fotky kočka, tak se vám zobrazí veškeré fotografie, na kterých se nachází kočka. Spotlight lze aktivovat na domovské obrazovce přejetím prstu shora dolů.

Deaktivace automatického Nočního režimu

Pokud vlastníte iPhone 11 a novější, tak zajisté víte, že při focení můžete využít Noční režim. Díky němu jste schopni fotit pěkné fotografie i v noci, popřípadě na místech se špatnými světelnými podmínkami. Ve většině případech dokáže Noční režim vytvořit opravdu kvalitní snímky, výjimka však potvrzuje pravidlo. Někomu nemusí Noční režim vyhovovat vůbec, což byl až doposud malý problém. Pokud jste jej totiž ručně deaktivovali, tak se po opuštění a opětovném spuštění Fotoaparátu automaticky opět aktivoval. Naštěstí si ale nově můžete nastavit, aby si Fotoaparát nastavení Nočního režimu zapamatoval, tj. pokud jej vypnete, tak aby zůstal vypnutý i nadále. Stačí přejít do Nastavení -> Fotoaparát -> Zachovat nastavení, kde aktivujte možnost Noční režim.

Značky v Poznámkách a Připomínkách

Nativní aplikace Poznámky a Připomínky jsou (nejen) v iOS velmi oblíbené. Jsou totiž velmi jednoduché a hlavně se dokáží bleskurychle synchronizovat s vašimi ostatními zařízeními – ekosystém Applu je prostě bezkonkurenční. V rámci iOS 15 jsme se v těchto dvou zmíněných aplikacích dočkali přidání značek, chcete-li hashtagů. Ty zde fungují naprosto stejně jako například na sociálních sítích. Pokud značkou v Poznámkách či Připomínkách něco označíte, tak si následně klepnutím na konkrétní značku můžete zobrazit veškerý obsah, který touto značkou disponuje také. Značku vytvoříte tak, že prvně napíšete křížek, tj. #, a poté za něj konkrétní výraz – například #recepty. Jednotlivé značky je pak možné zobrazit i na úvodních obrazovkách obou aplikací, a to dole v kategorii Značky.

Dnes nejčtenější

.