Zavřít reklamu

Včera večer vypustil Apple třetí vývojářské bety operačních systému iOS 15.1, iPadOS 15.1 tvOS 15.1 a watchOS 8.1, přičemž suverénně nejzajímavějším je první zmiňovaný. Po pár hodinách jeho testování se sice zdá, že toho moc nového na iPhony nepřináší, ale novinky, které jsou v něm k dispozici, jsou o to zajímavější. Pojďme se tedy podívat na dvě hlavní (a zřejmě jediné viditelné), které v iOS 15.1 dorazily. 

ProRes formát u videa

Jedním z nejzajímavějších vylepšení letošních iPhonů 13 Pro je bezesporu podpora profesionálního formátu ProRes, díky čemuž je možné velmi dobře editovat nahraná videa. A právě podpora tohoto formátu v iOS 15.1 dle všeho dorazí, jelikož byla nasazena i ve včera vydané betě a zdá se plně funkční. Formát si lze nastavit standardně přes nastavení telefonu s tím, že je třeba počítat s jeho náročností na úložiště. Pro natáčení ve 4K je nutný iPhone s minimálním úložištěm 256 GB s tím, že minutové 10bitové HDR video v ProRes zabere “jen” v HD na 1,7 GB. U 4K se pak bavíme o hodnotách násobně vyšších, takže je jasné, že pro každého není. 

Přepínač pro deaktivaci automatického makra

Druhou užitečnou vychytávkou ve včera přidané betě je přepínač pro (de)aktivaci makro režimu iPhonů 13 Pro. V současnosti funguje fotoaparát tohoto telefonu tak, že při přiblížení se k určitému předmětu automaticky přepne ze širokoúhlého objektivu na ultraširokoúhlý objektiv, který právě snímání maker zajišťuje, což však může mnohdy udělat pořádnou neplechu. V určité vzdálenosti se totiž mohou objektivy začít přepínat z jednoho na druhý pořád dokola. A právě díky možnosti deaktivace automatického přepnutí tento problém zmizí. 

Dnes nejčtenější

.