Zavřít reklamu

Sliby chyby. Tak by se v posledních letech daly definovat vývojářské konference WWDC. Apple na nich totiž vždy představí nespočet nových funkcí, avšak ve veřejném vydání nových systémů se vždycky dočkáme jen zlomku z nich. Navíc k tomu, často se stává, že ty funkce, které Apple do systémů přidat „stihl“, nefungují úplně představ. Lze tedy pozorovat, že Apple nejspíše nestíhá své systémy vyvíjet dostatečně rychle, a že je vydávání nových majoritních verzí operačních systémů každý jeden rok spíše neudržitelné. Teď už je jen na Applu, aby si to uvědomil a vydával nové verze svých systémů po delší době. Zdali se této změny dočkáme je ve hvězdách, v tomto článku se ale podíváme na 8 funkcí z iOS 15, které Apple slíbil na WWDC, ale zatím v systému chybí.

Vlastní e-mailová doména

Uživatelé iOS 15 a zároveň předplatitelé „nové“ služby iCloud+ by se měli dočkat možnosti pro přizpůsobení svých iCloudových e-mailových adres. Konkrétně Apple uvedl, že si uživatelé budou moci nastavit vlastní doménu. Tato funkce by měla být k dispozici také v rámci Rodinného sdílení, díky čemuž by mohla celá rodina používat e-mail se stejnou doménou. Bohužel ale tato funkce zatím není v iOS 15 k dispozici a stejně jako některé ostatní funkce z iCloud+ přijde později.


SharePlay

Apple na letošní konferenci WWDC21 věnoval hromadu času novinkám v aplikaci FaceTime. Mezi jednu z největších novinek v této aplikaci patří bezesporu to, že do hovoru konečně můžeme pozvat uživatele, kteří nevlastní Apple zařízení. Učinit tak navíc můžeme pomocí odkazu, tudíž ani nemusíme znát telefonní číslo dotyčného. Kromě toho ale Apple představil také funkci SharePlay, díky které mohou uživatelé v rámci FaceTime hovoru společně sledovat videa a filmy či třeba poslouchat hudbu. SharePlay byl k dispozici v prvních šesti beta verzích iOS 15, poté jej ale Apple odstranil a doposud jej v novém systému pro iPhony nenajdeme. Prý přijde později na podzim.

Sdílení obrazovky ve FaceTime

U aplikace FaceTime zůstaneme i v tomto případě. Kromě toho, že nám Apple slíbil SharePlay, tak nám konečně slíbil také možnost pro sdílení naší obrazovky v této aplikaci. Tato funkce se může hodit hned v několika případech, například pokud chcete někomu ukázat určitý postup, popřípadě cokoliv jiného. I možnost sdílení obrazovky ve FaceTime byla původně součástí prvních beta verzí iOS 15, později se však Apple rozhodl pro odstranění. Opět bychom se funkce měli znova dočkat někdy později na podzim, nejspíše společně se SharePlay. Z aplikace FaceTime tak Apple prozatím uvolnil asi jen polovinu funkcí.

Zpráva o soukromí v aplikacích

Apple se řadí mezi jednoho z mála technologických gigantů, kterým záleží na soukromí a bezpečnosti jeho zákazníků. Dokazuje nám to všemožnými způsoby – stačí se například podívat na poslední zprávy, které se týkají úniku dat. Ve všech figuruje především Google, Facebook a další podobné společnosti, kdežto Apple nikoliv. Kromě toho však kalifornský gigant neustále přidává nové funkce, kterými své zákazníky chrání. V iOS 15 jsme se měli dočkat nové funkce, která by nám ukázala podrobné informace o tom, jak aplikace přistupují například k fotoaparátu, fotkám, kontaktům a dalším funkcím čí službám, popřípadě třeba k internetu apod. Bohužel, i tato funkce je prozatím odložena a není aktuálně součástí iOS 15.

3D navigace v CarPlay

Na WWDC21 jsme se od jablečné společnosti dočkali také prezentace nových vylepšení, které budou součástí nativní aplikace Mapy. Zmínit můžeme například možnost zobrazení interaktivní zeměkoule, lepší vyhledávání, průvodce po různých velkých městech a detailní vyobrazení některých významných budov. Kromě toho měly pro CarPlay nové Mapy z iOS 15 přinést také perfektní 3D navigaci. Tuto 3D navigaci by uživatelé měli být schopní využít ve městech jako například San Francisco, Los Angeles, New York, a Londýn. Bohužel, prozatím tato funkce v Mapách z iOS 15 chybí.

Odkazované kontakty

Kalifornský gigant přišel konečně také s tzv. odkazovanými kontakty. Takhle podle názvu vám tato funkce asi nic moc neřekne. Pro vysvětlení se tedy jedná o uživatelem vybrané speciální kontakty, které v případě vaší smrti budou schopny přistoupit k vašemu Apple ID. Díky tomu tyto kontakty získají přístup k vašim datům, a to bez nutnosti znalosti hesla. Samozřejmě je ale dbáno na bezpečnost, takže kontakt bude případně muset prokázat, že majitel Apple ID doopravdy zemřel. Tato funkce byla součástí iOS 15 až do čtvrté beta verze, poté ji Apple opět odstranil.

Přidání průkazů do Peněženky

S příchodem iOS 15 jsme se měli dočkat také podpory pro přidání všemožných průkazů do Peněženky… tedy ne přímo my v Česku a okolí, ale primárně uživatelé ze Spojených států. Díky této funkce by tak všem uživatelům kompletně odpadla povinnost nosit s sebou občanský či třeba řidičský průkaz. Vzhledem k tomu, že hotovost už s sebou další dobu nosit nemusíme, jelikož máme platební karty a Apple Pay, tak by to znamenalo, že uživatelé konečně budou moci nechat doma celou peněženku. Prozatím ale tato funkce taktéž není součástí iOS 15. Jak ale říkám, nás v Česku to úplně mrzet nemusí, jelikož u nás se této funkce stejně dříve než za 10 let s největší pravděpodobností nedočkáme. Škoda.

ID-card-wallet.jpg

Universal Control

Tato funkce se netýká tak úplně iOS 15, ale spíše iPadOS 15 – i přesto jsme se rozhodli, že ji na konec tohoto článku přecejen vložíme. Díky Universal Control, potažmo Univerzálního ovládání, jsme měli být schopni pracovat s iPadem a Macem prostřednictvím jedné klávesnice a myši či trackpadu. Pro „propojení“ obou těchto zařízení mělo stačit je k sobě přiblížit a o nic víc jsme se neměli starat. Ani tato naprosto perfektní funkce však stále není k dispozici. Víme však, že v rámci macOS 12 Monterey už se o ní objevily nějaké zmínky, tak se třeba brzy dočkáme.

 

Dnes nejčtenější

.