Zavřít reklamu

K představení aktuálně nejnovějších operačních systémů došlo již před několika dlouhými měsíci. Konkrétně jsme se iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 dočkali na vývojářské konferenci WWDC21. Od té doby byly všechny zmíněné systémy k dispozici pro předběžný přístup všem vývojářům a testerům. K vydání veřejných verzí pak došlo před pár týdny, tedy kromě macOS 12 Monterey, což znamená, že pokud vlastníte podporované zařízení a aktualizovali jste, tak si již můžete plnými doušky užívat všechny nové funkce. Na našem magazínu se novým funkcím neustále věnujeme a přinášíme vám člányk, ve kterých se o nich dozvíte více. V tomto článku se podíváme na další možnost z iOS 15.

Jak na iPhone ve Zprávách (de)aktivovat zobrazování stavu soustředění

Apple v rámci iOS 15 a v dalších operačních systémech přišel s režimy Soustředění. Díky nim si můžete vytvořit hned několik různých režimů, ve kterých nechcete být rušeni. Jednotlivé režimy si samozřejmě můžete kompletně přizpůsobit, aby vám vyhovovaly. Konkrétně si můžete například vybrat, které aplikace vám budou moci odesílat oznámení, a které kontakty vás budou moci kontaktovat. To ale rozhodně není vše, jelikož voleb je k dispozici o mnoho více. Pokud máte režim Soustředění aktivní, tak o této skutečnosti navíc můžete dát vědět ostatním uživatelům v aplikaci Zprávy. Druhá strana tak může vědět o tom, že máte umlčená oznámení, a že nejspíše neodpovíte hned. Tuto možnost můžete (de)aktivovat následovně:

  • Prvně se na vašem iPhonu s iOS 15 přesuňte do nativní aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak o kus níže rozklikněte kolonku Soustředění.
  • Následně si vyberte a rozklikněte režim, u kterého chcete zobrazování stavu (de)aktivovat.
  • Pak sjeďte o něco níže a v kategorii Volby rozklikněte kolonku Stav soustředění.
  • Zde už si jen stačí pomocí přepínače zvolit, zdali chcete stav soustředění sdílet.

Jestliže se rozhodnete pro aktivaci sdílení stavu Soustředění, tak se ostatním uživatelům v aplikaci Zprávy může zobrazit informace o tom, že máte aktivní režim Soustředění a vypnutá oznámení. Díky tomu může druhá strana jednoduše zjistit, zdali jste na příjmu, a zdali budete schopni ihned odpovědět. Samozřejmě se nezobrazí název aktivního režimu, ale pouze skutečnost o ztišených oznámeních. Pokud je něco naléhavé, tak druhá strana může režim Soustředění „přebít“ a zprávu odeslat i skrze aktivní Soustředění – stačí po odeslání zprávy ve stavu soustředění klepnout na Přesto oznámit. Právě kvůli tomuto důvodu mohou někteří uživatelé chtít zobrazování stavu soustředění deaktivovat, jelikož mohou být neustále vyrušováni nedočkavými jedinci. Čas od času se navíc stává, že se stav soustředění zasekne a zobrazuje u některých osob, že mají aktivní režim Soustředění i v případě, že nemají. Aby se mohl stav soustředění zobrazovat, tak obě strany musí mít nainstalovaný iOS 15.

stav oznámení soustředění iOS 15

Dnes nejčtenější

.