Zavřít reklamu

Pokud se zajímáte o dění v jablečném světě, tak vám zajisté před pár dny neuniklo vydání veřejných verzí nových operačních systémů. Konkrétně Apple, po třech měsících čekání, konečně vydal pro veřejnost iOS a iPadOS 15, watchOS 8 a tvOS 15. Co se týče macOS 12 Monterey, tak na tento systém si uživatelé jablečných počítačů ještě budou muset počkat. Pokud jste váš iPhone již aktualizovali na iOS 15, tak by se vám mohl hodit tento článek, ve kterém se podíváme na to, jak prodloužit jeho výdrž.

Využívejte tmavý režim

Tmavého režimu, potažmo Dark Modu, jsme se poprvé dočkali s příchodem iOS 13, tedy před pár lety. Tehdy se jednalo o vymodlenou funkci, na kterou čekalo nespočet uživatelů, a to opravdu dlouho. Kromě toho, že dokáže šetřit vaše oči, tak je dokázáno, že zvládne také šetřit baterii, tedy pokud máte OLED displej. Aktivovat si můžete buď automatické přepínání tmavého režimu, popřípadě si jej můžete zapnout permanentně. Stačí přejít do Nastavení -> Zobrazení a jas, kde zaškrtněte Tmavý a popřípadě (de)aktivujte v sekci Volby automatické spouštění.

Aktivujte Optimalizované nabíjení baterie

Každá baterie postupem času a používáním ztrácí své vlastnosti. Technologičtí giganti se však snaží všemi možnými způsoby stárnutí baterie zamezit. Apple k tomu má v rámci iOS hned několik funkcí a mezi jednu z nich patří Optimalizované nabíjení baterie. Pokud tuto funkci aktivujete, tak si iPhone zapamatuje, kdy zpravidla chodíte spát, a kdy vstáváte. Během spánku tak nepovolí nabití na více než 80 % a těsně před vaším vzbuzením pak dojde k dobití na 100 %. Pro baterii je totiž nejlepší, když se její nabití pohybuje od 20 % do 80 %. Optimalizované nabíjení baterie můžete aktivovat v Nastavení -> Baterie -> Kondice baterie.

Vypněte automatické aktualizace iOS

Pokud chcete mít jistotu, že budete při používání iPhonu v bezpečí, tak je nutné, abyste měli aktualizovaný iOS na nejnovější verzi. Ve starších verzích se totiž mohou nacházet různé neopravené bezpečnostní chyby, které mohou být zneužity k hacknutí vašeho zařízení. Tím chci říct, že aktualizace iOS nepřináší jen nové funkce, ale také opravy chyb. Na druhou stranu, pokud máte aktivní automatické aktualizace systému, tak může docházet ke zvýšené spotřebě baterie. Pokud vám nevádí aktualizace provádět ručně, tak přejděte do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru -> Automatická aktualizace, kde proveďte deaktivaci.

Nesdílejte analýzu iPhonu

V případě, že si koupíte nový iPhone a začnete procházet úvodním nastavením, popřípadě pokud starší iPhone aktualizujete na novou majoritní verzi iOS, tak se vás systém zeptá, zdali chcete sdílet analýzu dat. Pravdou je, že Apple dokáže díky této analýze zlepšovat své služby a produkty, na druhou stranu ale rozhodně tak potřebná není. Navíc k tomu může způsobovat vyšší spotřebu baterie, což může někomu vadit. Sdílení analýzy z iPhonu můžete deaktivovat v Nastavení -> Soukromí -> Analýza a vylepšování, kde deaktivujte Sdílet analýzu iPhonu a hodinek.

Deaktivujte některé polohové služby

Díky polohovým službám můžete všemožným aplikacím povolit přístup k vaší přesné poloze. Je ale nutné se zamyslet nad tím, které aplikace doopravdy vaši přesnou polohu potřebují. Svým způsobem se dá říct, že se jedná pouze o navigační aplikace – například sociální sítě vaši polohu prostě znát nepotřebují, byť vás o ni mohou požádat. Využívání polohových služeb může výrazně negativně ovlivnit výdrž vaší baterie. Pro zkontrolování toho, které aplikace mají přístup k vaší poloze, přejděte do Nastavení -> Soukromí -> Polohové služby. Zde můžete funkci kompletně deaktivovat, případně můžete provést částečnou deaktivaci u aplikací.

Omezte animace

To, co dělá operační systém iOS hezkým, jsou především různé animace a efekty. Všimnout si jich můžete například při spouštění či zavírání aplikace, při procházení napříč systémem apod. Tyto animace a efekty sice vypadají dobře, avšak jednak nějakou dobu trvá, než se provedou, a jednak jejich vykreslení potřebuje určitou dávku výkonu. Animace i efekty však můžete v iOS zakázat, čímž dojde k výraznému zrychlení, které lze pozorovat ihned. Stačí přejít do Nastavení -> Zpřístupnění -> Pohyb, kde aktivujte možnost Omezit pohyb.

Zakažte automatické aktualizace aplikací

Operační systém iOS se neustále na pozadí snaží najít aktualizace vašich aplikací, aby mohlo dojít k co možná nejrychlejšímu stažení a nainstalování. Z hlediska bezpečnosti se jedná o skvělou funkci, avšak neustále vyhledávání aktualizací způsobuje také zvýšenou spotřebu baterie. Pokud vám tedy nevadí provádět ruční aktualizace v App Storu, tak můžete pro zvýšení výdrže baterie automatické aktualizace aplikací deaktivovat. Stačí přejít do Nastavení -> App Store, kde nahoře v kategorii Automatická stahování deaktivujte Aktualizace aplikací.

Vypněte aktualizace na pozadí

Kromě toho, že iOS neustále na pozadí vyhledává aktualizace aplikací, tak provádí také aktualizaci dat samotných aplikací. Díky této funkci si můžete být jistí tím, že ihned poté, co otevřete aplikaci, tak se vám zobrazí nejnovější data. Jako příklad nám může posloužit aplikace Počasí. Díky automatickým aktualizacím aplikací na pozadí se nám po přesunu do této aplikace ihned zobrazí aktuální předpověď a další data. Pokud aktualizaci na pozadí deaktivujete, tak bude nutné chvíli počkat na aktualizaci dat. I tato činnost potřebuje ke své činnosti určitý výkon, tudíž může dojít k rychlejšímu vybití zařízení. Jestliže vám nevadí si na aktualizovaná data pár sekund počkat, tak deaktivaci provedete v Nastavení -> Obecné -> Aktualizace na pozadí. Zde je možné provést kompletní deaktivaci či jen částečnou u vybraných aplikací.

Deaktivujte automatické přehrávání efektů

Jestliže vám někdo v rámci iMessage pošle zprávu s efektem, tak dojde k jeho automatickému přehrání ihned po obdržení. Vykreslení tohoto efektu má však negativní vliv na výdrž baterie, tudíž byste i v tomto případě mohli zvážit případnou deaktivaci automatického přehrávání efektů. Nejedná se o nic složitého, stačí přejít do Nastavení -> Zpřístupnění -> Pohyb, kde deaktivujte možnost Přehrávat efekty zpráv. Deaktivovat můžete i Přehrávat ukázky videí.

Vypněte 5G

Vlastníte iPhone 12 (Pro) či iPhone 13 (Pro)? Pokud ano, tak zajisté víte, že se můžete připojit k síti 5G. Zatímco v zahraničí je pokrytí 5G sítí celkem běžné, tak v Česku bohužel prozatím nikoliv. Pokud tedy nežijete v jednom z velkých měst, tak je využívání 5G zcela zbytečné. Nejhorší je, pokud žijete někde na okraji, kde může docházet k neustálému přepínání mezi 5G a LTE. Právě tohle neustálé přepínání může negativně ovlivnit výdrž baterie ve vašem iPhonu. Jestliže tedy máte vypozorováno, že 5G nevyužíváte, tak přejděte do Nastavení -> Mobilní data -> Volby dat -> Hlas a data, kde připojení k 5G deaktivujte.

Dnes nejčtenější

.