Zavřít reklamu

Veřejné verze nových operačních systémů od Applu jsou tady s námi již několik dní. Apple veřejné verze uvolnil po zhruba třech měsících testování – až do samotného vydání tedy byly všechny nové systémy k dispozici pouze pro vývojáře a testery, a to v rámci beta verzí. Všechny nové systémy, tj. iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 nabízí opravdu mnoho novinek. Na našem magazínu se jim neustále věnujeme a poskytujeme vám články, ve kterých se  vše dozvíte. V tomto článku se společně podíváme na 5 tipů a triků ve FaceTime z iOS 15, o kterých jste možná nevěděli.

Zobrazení v mřížce

Pokud byste si ve starších verzích iOS otevřeli FaceTime a zahájili hovor s vícero účastníky, tak se jejich dlaždice rozprostřou všemožně různě po celém displeji vašeho zařízení. Některým uživatelům však tohle chaotické rozmístění nemusí vyhovovat, a tak Apple přišel s novým zobrazením ve mřížce. Pokud si tohle rozložení zapnete, tak budou veškeré dlaždice přesně zarovnané vedle sebe a pod sebou. Kromě toho získáte ideální přehled o tom, kdo zrovna mluví. Pokud totiž osoba začne mluvit, tak se dlaždice zvýrazní. Zobrazení v mřížce je však limitováno, a to na šest uživatelů na iPhonu a na 18 uživatelů na iPadu či Macu.

mpv-shot0136

Rozmazání pozadí

Jestliže se řadíte mezi studenty, tak jste vrchol koronavirové pandemie přečkali doma, avšak s tím, že namísto klasické výuky jste měli online výuku. Existuje hned několik různých aplikací, které dokáží videohovory zprostředkovat. Pravdou ale je, že než začala pandemie koronaviru, tak se na vývoj těchto aplikací nebral úplně ohled. Vývojáři se tedy do pořádného vývoje pustili až s koronavirem, jelikož právě tyto aplikace se začaly využívat více než kdykoliv jindy. Mezi jednu z funkcí, kterou později disponovala snad každá aplikace, patří i rozmazání pozadí. To se hodí tehdy, pokud jste videohovor vedli v otevřeném prostoru, popřípadě pokud jste doma měli jen nepořádek, který jste nechtěli ukazovat. V iOS 15 zvládne pozadí nově rozmazat i FaceTime (a dalších aplikacích), a to tak, že při hovoru otevřete ovládací centrum, dále klepnete na Videoefekty a nakonec vyberete portrétní režim.

Změna režimu mikrofonu

Kromě toho, že Apple přišel s možností pro rozmazání pozadí, tak přišel také s možností pro úpravu zvuku, potažmo mikrofonu. Konkrétně si nově můžete nastavit hned tři režimy mikrofonu, kdy každý jeden režim využijete v jiné situaci. Prvním režimem je Standardní – jak už název napovídá, tak ten přenáší veškerý hlas naprosto standardně, jako byste žádný režim aktivní neměli. Následně je k dispozici režim Izolace hlasu, který zajistí, že pokud se nacházíte v nějakém rušném prostředí, tak dojde k vyrušení šumu a ostatních rušivých elementů a druhé straně se tak přehraje pouze váš hlas. Široké spektrum pak slouží k přesnému opaku, což znamená, že přenese naprosto všechny zvuky. Režim mikrofonu lze aktivovat tak, že při hovoru otevřete ovládací centrum, poté rozkliknete Režim mikrofonu a nakonec si režim zvolíte.

Dovolá se každý

Když se nad aplikací FaceTime zamyslíte, tak si možná uvědomíte, že jste ji až doposud využívali především pro jednoduché spojení s rodinou či kamarády. Jakmile ale člen rodin či kamarád neměl iPhone, iPad či Mac, tak už jste ke spojení museli využít jinou aplikaci – FaceTime byl totiž k dispozici jen a pouze pro Apple zařízení. To se ale naštěstí s příchodem iOS 15 změnilo, jelikož nově je možné do FaceTime hovoru přidat i takového uživatele, který má Windows či Android – stačí mít připojení k internetu. Dotyčný se připojí tím způsobem, že klepne na odkaz hovoru, který mu můžete jednoduše odeslat skrze jakoukoliv komunikační aplikaci. Po klepnutí na odkaz se dotyčnému zobrazí webové rozhraní aplikace FaceTime, které funguje stejně jako na Apple zařízení. Odkaz pro hovor lze vytvořit na úvodní obrazovce FaceTime, popřípadě jej získáte při hovoru otevřením bočního panelu.

SharePlay a sdílení obrazovky

Apple představování nových funkcí pro aplikaci FaceTime na své prezentaci věnoval opravdu mnoho času. Nakonec jsme se ale přímo ve veřejné verzi iOS 15 nedočkali naprosto všech funkcí, což je rozhodně škoda. Mezi jednu z nejvíce očekávaných funkcí, které prozatím nejsou k dispozici, patří SharePlay. Díky této funkci se budete moci při hovoru FaceTime dívat na videa či poslouchat hudbu s druhou stranou, což bude mít podobný efekt, jako byste s druhou stranou byli hned vedle sebe. Na videa, filmy či hudbu můžete jednoduše v reálném čase reagovat, což někteří určitě ocení. Funkce SharePlay se objevila v minulých beta verzích iOS 15, a poté ji Apple odstranil. Nyní už je však opět k dispozici, a to v beta verzi iOS 15.1, která vyšla nedávno. To znamená, že bychom se zpřístupnění SharePlay pro veřejnost mohli dočkat již brzy, společně se zpřístupněním sdílení obrazovky.

mpv-shot0122

Dnes nejčtenější

.