Zavřít reklamu

Soukromí na internetu je stále více řešené téma. Není se vlastně ani čemu divit – v dnešní době má totiž spousta subjektů přístup k našim osobním informacím, díky čemuž například funguje personalizovaná reklama. Když se nad tímto zamyslíme a zjistíme, kolik toho o nás takoví poskytovatelé internetu či jednotlivé portály vědí, může to působit až děsivě. Jak si ale vlastně chránit soukromí na internetu a zůstat tak v bezpečí?

Selský rozum

Nejdůležitější samozřejmě je, abychom při prohlížení nejrůznějších koutů internetu zachovali selský rozum. To platí i v případě zabezpečení počítače či mobilu, kdy zkrátka není vhodné navštěvovat weby, které již na první pohled působí pochybně. V tomto směru dokáže napovědět, zdali má daná stránka platný SSL certifikát.

HTTPS Pixabay

Zdali tímto web disponuje navíc poznáte poměrně jednoduše. Prvním indikátorem je již samotná URL, která musí začínat https namísto klasického http. Právě písmenko S poukazuje na použití bezpečnostního protokolu, který slouží pro šifrování spojení. Tímto způsobem ale neskryjete svou internetovou činnost před každým subjektem. Pravdou je, že tento způsob může skrýt vaši konkrétní aktivitu před poskytovatelem připojení (ne však všechno), avšak na portály jako Google či Facebook je zkrátka krátký.

Prohlížeč Tor

Pokud byste se každopádně chtěli kompletně skrýt a ochránili si tak vaše soukromí například před poskytovatelem internetu či navštěvovaným portálem, tak se nabízí o poznání efektivnější cesta. Řeč je tentokrát o speciálním prohlížeči Tor neboli The Onion Router. Ikonkou programu je navíc cibule, která vesměs symbolizuje způsob, kterým funguje.

Tor na MacBook Air

Ve zkratce lze říct, že se jedná o praktický nástroj umožňující bezpečné a anonymní procházení internetu. Veškerá komunikace je totiž šifrována a přesměrována v hned několika vrstvách, od čehož se odvíjí právě i samotná cibule. Když se tedy chcete připojit k nějakému webu, tak ve skutečnosti se prohlížeč přepojí přes hned několik odlišných síťových uzlů. Díky tomuto způsobu je pak obtížné (až prakticky nemožné) vystopovat samotnou aktivitu.

Kvalitní VPN

Nyní se dostáváme k té vůbec nejlepší variantě neboli použití kvalitní VPN (virtuální privátní sítě). Jedná se o jeden z nejpopulárnějších nástrojů dnešní doby, který si dokáže poradit se zamaskováním vašich aktivit. Dalo by se říct, že prakticky funguje jako výše zmiňovaný prohlížeč Tor, tedy že veškerá komunikace probíhá prostřednictvím serverů poskytovatele služby. Pokud byste se chtěli připojit například na Google, tak vaše připojení nebude přímočaré, nýbrž bude procházet skrze uzel VPN služby.

hackers_security_password-100004008-gallery
Nikdy nevíte, kdo může sledovat vaše aktivity na internetu.

Oproti prohlížeči Tor to má ale řadu dalších výhod. Takto se totiž můžete chránit nejen při používání prohlížeče, ale prakticky při jakémkoliv kontaktu se sítí, jako jsou například e-mailové klienty, různé aplikace, on-line hry a další. Informace o vašich aktivitách samozřejmě mohou mít k dispozici zmiňovaní poskytovatelé VPN. Přesně proto je při výběru nutné vsadit na kvalitu a sáhnout po renomované společnosti.

Aktuálně se největší oblibě těší služba Surfshark, která v roce 2021 nabízí nejvíce možností za nejlepší cenu. Její součástí je navíc i AdBlocker a předplatitelé mají k dispozici nepřetržitou uživatelskou podporu. Dalším skvělým benefitem je možnost ochrany hned několika zařízení. Zatímco u konkurenčního řešení je služba limitována například na 5 zařízení maximálně, tak u Surfsharku tohle kompletně padá – VPN můžete použít na libovolném počtu zařízení, přičemž se může jednat nejen o Mac či počítač, ale také i o váš iPhone či iPad. Nadále si tímto způsobem můžete zpřístupnit například i obsah na Netflixu či dalších službách, který za normálních okolností není v ČR k dispozici – jednoduše se stačí přepojit na VPN server do země, kde tyto restrikce padají. Tuto službu lze navíc nyní získat s 81 % slevou za 2,49 dolarů měsíčně – tedy něco málo přes 50 korun.

Surfshark VPN se slevou si můžete pořídit zde

Anonymní režim není ochrana

V závěru ještě rozhodně musíme poukázat na takzvaný anonymní režim, který dnes nabízí většina internetových prohlížečů. Jedná se o parádní možnost, prostřednictvím které se dokážete zbavit souborů cookies či historie procházení a stahování. Má to ale jeden háček. Takto se dokážete „maskovat“ pouze v rámci daného počítače. Například váš poskytovatel internetu, zaměstnavatel/škola či navštívený portál může stále vidět informace o vaší aktivitě.

Dnes nejčtenější

.