Zavřít reklamu

Představení nových operačních systémů v podobě iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 jsme se dočkali již před několika dlouhými měsíci. Dlouhou dobu byly všechny tyto systémy k dispozici pro všechny testery a vývojáře v rámci beta verzí. Předevčírem však Apple konečně přišel s prvními veřejnými verzemi, tedy vyjma macOS 12 Monterey, které si může nainstalovat každý, kdo vlastní podporované zařízení. V tomto článku se společně podíváme na 5 novinek z watchOS 8, o kterých jste možná nevěděli.

Sdílení z aplikace Fotky

Součástí operačního systému watchOS 8 se stala také přepracovaná aplikace Fotky. Zatímco ve starších verzích watchOS jste si zde mohli zobrazit výběr fotografií, tak ve watchOS 8 se schopnosti této aplikace rozšířily. Kromě výběru jako takového si můžete zobrazit také vzpomínky či doporučené fotografie, podobně jako na iPhonu. Samozřejmě si asi dobrovolně nebude nikdo listovat fotografiemi na malém displeji Apple Watch, každopádně při dlouhé chvíli bez jablečného telefonu se jedná zajisté o zajímavou funkci. A pokud narazíte na nějakou fotografii, kterou byste chtěli ihned sdílet, tak můžete. Stačí v pravé dolní části fotografie klepnout na ikonu sdílení, a poté vybrat způsob. Fotografii je možné pomocí Apple Watch sdílet skrze ZprávyMail.

Aktivace Soustředění

Součástí prakticky všech nových operačních systémů je také nový režim Soustředění. Ten se dá definovat jakožto režim Nerušit na steroidech, jelikož toho umí o mnoho více. V rámci Soustředění si můžete nastavit hned několik různých režimů, které je možné si následně individuálně přizpůsobit. Nastavit si můžete aplikace, které vám budou moci odesílat oznámení, popřípadě si můžete zvolit kontakty, které se vám budou schopné dovolat. Kromě toho je skvělé také to, že se režimy Soustředění synchronizují napříč všemi vašimi zařízeními. Zapnete-li Soustředění na iPhonu, aktivuje se i na Macu, iPadu či Apple Watch. Režim Soustředění je možné aktivovat i na Apple Watch, a to otevřením ovládacího centra, kde klepněte na ikonu měsícerežim vyberte. Následně se režim aktivuje na všech zařízeních.

Přepracované Kontakty

V případě, že jste ve starších verzích watchOS chtěli někomu zavolat, tak jste k tomu museli využít aplikaci Telefon. Dobrou zprávou je, že ve watchOS 8 už je konečně k dispozici také aplikace Kontakty. Pomocí ní jste tedy samozřejmě schopni komukoliv z vašich kontaktů zavolat. Kromě toho se ale tato možnost hodí v případě, kdy potřebujete někomu rychle sdělit telefonní číslo určitého člověka, ale nemáte zrovna u sebe iPhone. Skvělé je i to, že si můžete vytvořit přímo na Apple Watch nový kontakt, což se hodí v případě, že potkáte nějakého člověka, ale opět zrovna jako naschvál nemáte iPhone. Pro vytvoření kontaktu stačí v aplikaci přejet nahoru, a poté zvolit možnost Nový kontakt.

Více minutek najednou

Apple Watch mohou být skvělým pomocníkem například také při vaření, jelikož si velmi jednoduše můžete nastavit minutku, potažmo odpočet určitého času. Pokud však patříte mezi pokročilé kuchaře a vaříte několik věcí najednou, tak jste si až doposud nemohli nastavit více minut zároveň, ale pouze jednu. To se konečně ve watchOS 8 mění, a pokud si tedy otevřete aplikaci Minutky, tak si můžete vytvořit tolik odpočtů, kolik jen budete chtít. Minutky lze samozřejmě využít i v jakékoliv jiné situaci, nikoliv pouze při vaření.

Upozornění na zapomenutí

Patříte mezi jedince, kteří často zapomínají a při odchodu z domu kromě iPhonu zapomenete také svou vlastní hlavu? Pokud si na tuto otázku odpovíte kladně, stejně jako já, tak si zamilujete novou funkci Upozornění na zapomenutí. Ta je součástí hned dvou ze tří nových aplikací Najít ve watchOS 8, konkrétně v Najít zařízeníNajít předmět. Právě v těchto aplikacích si rozkliknout zařízení či předmět, který nechcete zapomenout, a poté u něj funkci Upozornit na zapomenutí aktivovat. Jakmile se v budoucnu po aktivaci této funkce od vybraného předmětu vzdálíte, tak vám automaticky přijde notifikace, která vás o této skutečnosti informuje. Vy se tak budete moci pro předmět jednoduše vrátit. Osobně mi tato funkce opravdu změnila život, jelikož konečně své zařízení a předměty nezapomínám.

Dnes nejčtenější

.