Zavřít reklamu

Pokud vlastníte jeden z novějších jablečných počítačů s čipem Apple Silicon, tak s velkou pravděpodobností nemáte s výkonem či výdrží nějaké problémy. Jestliže se však řadíte mezi majitele starších Maců s procesorem Intel, tak se můžete ocitnout v situaci, kdy váš stroj prostě a jednoduše přestane stíhat. Věděli jste o tom, že v rámci macOS běží opravdu nespočet různých funkcí, které jsou naprosto nepotřebné? Tyto funkce mají za následek nižší výkon a kratší výdrž baterie na jedno nabití. Pojďme se společně podívat na 5 z nich, které můžete okamžitě deaktivovat.

Aplikace po spuštění

V případě, že váš Mac restartujete, tak se vám po startu systému začnou zobrazovat okna veškerých aplikací, které se automaticky spouští. Kvůli tomu se dokáže jablečný počítač pěkně zapotit, což způsobí nižší výdrž baterie. Když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že většinu těchto aplikací ihned po spuštění systému stejně nepotřebujete. V takovém případě neexistuje nic jednoduššího než deaktivovat spuštění některých aplikací po startu systému. Stačí přejít do Předvolby systému -> Uživatelé a skupiny, kde si vlevo vyberte váš profil. Poté nahoře v okně přejděte do Přihlášení, kde už se veškeré aplikace, které se automaticky spouští, zobrazí. Pokud chcete některou aplikaci ze seznamu odstranit, tak ji označte, a poté klepněte na ikonu – vlevo dole.

Polohové služby

Většina z vás zajisté ví, že iPhone využívá polohové služby. Pravdou je, že naprosto stejně využívá polohové služby také Mac. Ve skutečnosti však polohové služby na počítačích nejsou tak zásadní jako na telefonu, jelikož na nich není nutné pracovat s vaší polohou. Chcete-li na vašem MacBooku získat lepší výdrž na jedno nabití, tak můžete provést deaktivaci polohových služeb, popřípadě si můžete zvolit aplikace, kterým přístup k poloze povolíte. Stačí přejít do Předvolby systému -> Zabezpečení a soukromí -> Soukromí, kde vlevo dole klepněte na ikonu zámkuautorizujte se. Následně vyberte v levém menu Polohové služby, kde už je můžete kompletně deaktivovat, popřípadě můžete u jednotlivých aplikací odškrtnout políčko pro zákaz přístupu k poloze.

Analýza a vylepšování

Apple může sbírat všemožná data o vašem zařízení, která se následně odesílají na servery. S pomocí těchto dat pak může jablečná společnost vylepšovat operační systém, popřípadě může opravit nějaké chyby či bugy. I když je tento záměr svým způsobem dobrý, tak i v tomto případě probíhá vše na pozadí, což může způsobit horší výdrž baterie na jedno nabití. Provádění analýz za účelem vylepšování tedy můžete na Macu vypnout – a ani to nijak nepocítíte. Přejděte do Předvolby systému -> Zabezpečení a soukromí -> Soukromí, kde vlevo dole klepněte na ikonu zámkuautorizujte se. Následně v levém menu sjeďte dolů a rozklikněte kolonku Analýza a vylepšování. Zde můžete veškeré možnosti odškrtnout.

Notifikace

Během dne nám může na iPhone, iPad, Mac či Apple Watch přijít desítky, ne-li stovky všemožných notifikací. Díky notifikacím můžeme zůstat ve střehu, jelikož nás dokáží informovat například o stavu nějaké aplikace, popřípadě když vaše oblíbená webová stránka přijde s novým obsahem. Aby mohla notifikace z aplikace přijít, tak je nutné, aby běžela na pozadí, což s sebou opět nese kratší výdrž na jedno nabití. Chcete-li zajistit lepší výdrž baterie, tak notifikace u nepotřebných aplikací vypněte. Přejděte do Předvolby systému -> Oznámení, kde si nalevo najděte konkrétní aplikaci, a poté na ni klepněte. Následně stačí pomocí přepínače deaktivovat možnost Povolit oznámení.

Nepoužívaná rozšíření

Pokud na váš Mac nainstalujete nějakou aplikaci, tak se kromě ní může nainstalovat také rozšíření. Některá rozšíření mohou být v systému velmi užitečná, zároveň existují ale i taková rozšíření, která jsou uživatelům k ničemu. Proveďte tedy kontrolu rozšíření a rozhodněte se, zdali veškerá z nich potřebujete. Jestliže zjistíte, že se bez nějakých rozšíření obejdete, tak je stačí deaktivovat. Pro zobrazení nainstalovaných rozšíření přejděte do Předvolby systému -> Rozšíření, kde si jednotlivá rozšíření projděte. Pro deaktivaci rozšíření stačí, abyste jej odškrtnuli.

Dnes nejčtenější

.