Zavřít reklamu

Vzhledem k tomu, že se vydání iOS 15 pro širokou veřejnost blíží, jelikož je naplánované již na zítřejší den, tak připravili si pro vás seznam 5 funkcí z něj, které byste si po jeho vydání měli vyzkoušet jako první.

FaceTime pro Android a Windows

Když Apple v červnu na vývojářské konferenci WWDC21 představil iOS 15, tak velkou část prezentace tohoto systému věnoval novinkám z aplikace FaceTime. Ta byla až doposud svým způsobem uzavřená a nezajímavá, tudíž je určitě dobře, že se to Apple rozhodl změnit. Po instalaci iOS 15 totiž nově bude možné vést (video)hovory i s jedinci, kteří nevlastní Apple zařízení. Pokud se k hovoru připojí někdo se zařízením s operačním systémem Android nebo Windows, tak se dotyčnému FaceTime zobrazí v rámci webového rozhraní. Kromě toho je nově možné pozvat do (video)hovoru účastníky pomocí odkazu, tudíž je konečně nemusíte mít v kontaktech.

facetime_pozadi_rozmazane

Úprava vzhledu Safari

Jak už jsme zmínili výše, tak Apple představil iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. To ale rozhodně není vše z toho, co kalifornský gigant představil. Zmínit můžeme také „novou“ službu iCloud+, v rámci které najdete funkci Private Relay, kromě toho jsme se dočkali také představení nové verze Safari 15. Ta přichází s mnohými vylepšeními, a to jak těmi funkčními, tak designovými. A právě nový design Safari v rámci iOS 15 se stal velmi kontroverzním – adresní řádek byl totiž přesunut shora dolů. Sami uvidíte, zdali vám tato změna vyhovuje, pokud však ne, tak stačí přejít do Nastavení -> Safari, kde je možné si nastavit původní rozhraní.

Informace o fotografiích

Pokud patříte mezi pokročilé či profesionální fotografy, tak zajisté pracujete s informacemi o snímcích, tedy s tzv. metadaty. V případě, že jste si metadata chtěli zobrazit, tak jste snímky museli přenést do Macu, popřípadě jste si museli stáhnout patřičnou aplikaci, která vám to umožní. Tohle už je ale konečně minulost, jelikož nově si můžete metadata o snímcích zobrazit přímo v nativní aplikaci Fotky. Jednoduše stačí, abyste si konkrétní fotografii otevřeli, a poté po ní přejeli prstem zdola nahoru, popřípadě klepnuli na ikonu ⓘ ve spodní části obrazovky.

Domovská stránka v rámci Soustředění

Součástí iOS 15, ale také iPadOS 15 a macOS 12 Monterey, je nový režim Soustředění. Ten lze jednoduše definovat jakožto původní režim Nerušit na steroidech. V rámci Soustředění si můžete individuálně nastavit hned několik režimů – jeden například do práce, druhý pro hraní her a třetí na domácí pohodu. Nastavit si můžete například to, jaké aplikace vám budou moci posílat oznámení, popřípadě který z kontaktů se vám bude moci dovolat. Pokud budete mít Soustředění aktivní, tak se ve Zprávách druhé straně o této skutečnosti bude zobrazovat upozornění. Kromě toho si u režimů můžete nastavit také individuální zobrazení domovských stránek, potažmo které aplikace se vám zobrazí. Nastavit tuto možnost můžete v Nastavení -> Soustředění -> režim -> Plocha -> Vlastní stránky.

Velké novinky pro Memoji

Memoji jsou tady s námi již několik dlouhých let. Konkrétně je mohou využít všichni uživatelé, kteří vlastní iPhone s Face ID – a nebavíme se o nálepkách. Memoji jako takové dokáží v reálném čase převést váš obličej na virtuální postavičku, díky které je možné některé pocity vyjádřit o mnoho lépe. Postaviček Memoji si můžete vytvořit kolik chcete a změnit jim můžete například oči, obočí, uši, pusu, tvář, tvar hlavy, vlasy a mnoho dalšího. V iOS 15 jsme se pak dočkali vylepšení Memoji – konkrétně se můžete těšit na možnost pro změnu oblečení. K dispozici bude více než čtyřicet různých stylů  a mnoho barev, tudíž si můžete být jistí tím, že váš Memoji bude opravdu jedinečný. Změny se pak udály i v pokrývkách hlavy či brýlích.

Dnes nejčtenější

.