Zavřít reklamu

Poměrně nemilou zprávu si přichystal Apple pro své fanoušky v novém podpůrném dokumentu zveřejněném na jeho stránkách. Informuje v ní totiž o možném poškození fotoaparátů iPhonů 6 Plus a novějších silnějšími vibracemi. Na tom by zřejmě nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ovšem Apple neuvedl, že se jedná třeba i o vibrace způsobované výkonnými motocykly. 

Podle podpůrného dokumentu trpí na vibrace konkrétně optická stabilizace obrazu a autofokus (též známý jako AF) a to kvůli použití gyroskopů nebo magnetických senzorů, které pomáhají vyrovnávat pohyb a vibrace při pořizování fotek a videí. Jakmile jsou však vystavovány dlouhodobě vibracím “s vysokou amplitudou v určitých frekvenčních rozsazích”, může jejich funkčnost klesat a postupem času i zcela vymizet. Apple proto doporučuje, aby se uživatelé dlouhodobějším vibracím vyhýbali a například nepřipevňovali své telefony k řidítkům silnějších motocyklů, jejichž motory vibrují skutečně silně. Na pozoru by však měli být i uživatelé mopedů, elektroskútrů a podobných dopravních prostředků, přičemž všem je doporučováno využívat držáky tlumící vibrace, které šanci na poškození minimalizují. 

Je poměrně zarážející, že se Apple rozhodl zveřejnil podobný dokument zrovna nyní, když se přeci jen týká i modelů představených v roce 2014. Na zhoršující se funkčnost stabilizace a autofokusu si navíc stěžují uživatelé iPhonů na různých diskuzních fórech dlouhodobě s tím, že právě vibrace většinu těchto nešťastníků spojují. Toto jednání by se tak mohlo čistě teoreticky dát číst tak, že chystané iPhony 13 budou na vibrace ještě náchylnější a Apple si tímto dokumentem snaží jen vydláždit pomyslnou cestu jistoty. Zda se jedná o realitu či mylnou domněnku by mohly nicméně ukázat už následující týdny a dokumenty, které v nich Apple v souvislosti s iPhony 13 zveřejní. 

Dnes nejčtenější

.