Zavřít reklamu

Uteklo to jako voda – aktuálně nejnovější operační systémy jsou tady totiž s námi již několik dlouhých měsíců. Apple konkrétně představil iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15, a to na vývojářské konferenci WWDC, která se koná každoročně v létě, a na které kalifornský gigant představuje nové verze svých operačních systémů. Všechny zmíněné operační systémy jsou ode dne představení k dispozici v rámci beta verzí, a to pro všechny testery a vývojáře. My v redakci samozřejmě beta verze testujeme a neustále vám přinášíme články, ve kterých se novým funkcím věnujeme. V tomto článku se podíváme na další možnost z macOS 12 Monterey.

macOS 12: Jak (de)aktivovat zobrazení stavu Soustředění ve Zprávách

Součástí prakticky všech nový operačních systémů je nový režim Soustředění, který lze definovat jakožto původní režim Nerušit na steroidech. V rámci Soustředění si totiž uživatelé mohou konečně vytvořit hned několik různých režimů, které je možné si individuálně přizpůsobit. V těchto režimech si můžete konkrétně nastavit to, která aplikace vám může odesílat oznámení, popřípadě které kontakt se vám může dovolat. Kromě toho je k dispozici další funkce, která druhou stranu dokáže upozornit na to, že máte režim Soustředění aktivní, a to přímo v rámci aplikaci Zprávy. Dotyčný člověk tuto informaci uvidí přímo v konverzaci. (De)aktivaci této funkce na Macu provedete následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na Macu s macOS 12 Monterey vlevo nahoře klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se objeví, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Tímto se otevře nové okno, v rámci kterého se nachází veškeré sekce určené pro správu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna následně lokalizujte a rozklikněte sekci s názvem Oznámení.
  • Následně v horním menu otevřete záložku Soustředění.
  • Poté si nalevo vyberte konkrétní režim Soustředění, ve kterém chcete (de)aktivaci provést.
  • Zde už pak jen vpravo dole stačí, abyste podle potřeby (de)aktivovali možnost Sdílet stav soustředění.

Pomocí výše uvedeného postupu lze tedy (de)aktivovat funkci, která dokáže ostatním kontaktům v rámci aplikace Zprávy říci, že máte aktivní režim Soustředění, tudíž že nemusíte odpovědět ihned. Nutno zmínit, že se dotyčnému nezobrazí přesná informace o tom, jaký z vašich režimů Soustředění v současné době máte aktivní, a to především z hlediska bezpečnosti. Namísto toho se zobrazí pouze to, že máte vypnutá oznámení. Zároveň je nutné zmínit, že je tato funkce k dispozici pouze v nejnovějších operačních systémech. Pokud má tedy druhá strana například iOS 14 či třeba macOS 11 Big Sur, tak se mu zpráva o vypnutých oznámeních nezobrazí. V takovém případě bude nutné ještě vyčkat na vydání veřejných verzí.

Dnes nejčtenější

.