Zavřít reklamu

Na Apple Watch se chystá další extrémně zajímavá zdravotní funkce. Řeč je konkrétně o možnosti měřit hydrataci uživatele pomocí speciálních neinvazivních senzorů na spodní straně hodinek. Právě ty si totiž Apple nedávno u amerického patentového úřadu zaregistroval a přiblížil se tak realizaci. 

Ačkoliv je celý text patentové přihlášky jako již tradičně poměrně odborný a zamotaný, ve zkratce se v něm hovoří o senzoru, který bude pomocí elektrod analyzovat pot uživatele u senzoru a z něj rozpoznávat míru jeho hydratace – konkrétně pak podle množství elektrolytů. Pokud v potu hodinky zaznamenají podle úrovně vodivosti vysokou koncentraci elektrolytů, bude to znamenat, že je hydratace na nízké úrovni. Naopak v případě nízké koncentrace elektrolytů bude hydratace vyhodnocena jako vysoká. Podle výsledků pak dostanou uživatelé jako již tradičně notifikaci na potenciální problémy s tím, že data budou pravděpodobně zaznamenávána do aplikace Zdraví. Pro měření hydratace pak bude pravděpodobně vytvořena i samostatná aplikace sloužící pro spouštění měření. 

Úroveň hydratace člověka má na jeho fungování poměrně velký vliv, takže by nasazení jejího měření určitě nebylo na škoda. Dehydratace totiž způsobuje zhoršené výkony, bolesti hlavy, ale může být jedním z indikátorů úpalu a tak podobně. Přemíra pití může zase způsobit hyponatrémii a v krajním případě dokonce i smrt. Udržování si hydratace v rozumných mezích pomocí Apple Watch zní tedy více než zajímavě. Od patentu až po realizaci je však velmi dlouhá cesta, která se ne vždy podaří dokončit. 

Dnes nejčtenější

.