Zavřít reklamu

K představení nových operačních systémů došlo, tradičně jako každý rok, na jablečné vývojářské konferenci WWDC, která se odehrává vždy v létě. Letos si pro nás Apple připravil iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Na našem magazínu se již po dobu dvou měsíců neustále věnujeme novým funkcím a vylepšením, se kterými jablečná společnost v nových systémech přišla. To jen potvrzuje fakt, že letos je nových funkcí k dispozici opravdu mnoho, byť se to na první dobrou vůbec nemuselo zdát. Aktuálně jsou veškeré systémy k dispozici pouze v rámci veřejných a vývojářských beta verzí, k představení veřejných a plných verzí dojde za pár týdnů. V tomto návodu se budeme věnovat novince z macOS 12 Monterey.

macOS 12: Jak detekovat odhalená hesla a změnit je

Patříte-li mezi pravidelné čtenáře našeho magazínu, tak jste si dost možná všimli, že jsme se v posledních dnech v naší návodní sekci věnovali správě hesel na Macu. Pokud se totiž v rámci starších verzí macOS rozhodnete pro zobrazení nějakých hesel, tak je nutné, abyste si otevřeli aplikaci Klíčenka, která není úplně přehledná a pro některé jedince dost možná složitá. Na iPhonu či iPadu pak stačí přejít do Nastavení -> Hesla, kde najdete vše potřebné rychle a jednoduše. S příchodem macOS 12 Monterey se Apple rozhodl, že to tak nenechá, a že přijde s novým zobrazením všech dostupných hesel, podobně jako v iOS či iPadOS. Tato nová sekce nabízí také funkci, která dokáže detekovat odhalená hesla. Pokud tedy používáte nějaké heslo, které se objevilo mezi hesly uniklými, tak vás o tom upozorní. Tuto funkci lze aktivovat následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na Macu s nainstalovaným macOS 12 Monterey klepnuli vlevo nahoře na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak se zobrazí menu, ve kterém si vyberte možnost Předvolby systému…
  • Tímto se otevře nové okno, ve kterém se nachází veškeré sekce, které jsou určené pro správu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna lokalizujte a rozklikněte sekci s názvem Hesla.
  • Následně se pomocí Touch ID či klasicky administrátorským heslem autorizujte.
  • Pro aktivaci funkce pro detekci odhalení hesel pak stačí ve spodní části okna zaškrtnout Detekovat odhalená hesla.

Pomocí výše uvedeného způsobu lze tedy na Macu v macOS 12 Monterey aktivovat funkci, která bude detekovat odhalená hesla a popřípadě vás na tuto skutečnost upozorní. To, že nějaké z vašich hesel uniklo, poznáte jednoduše v Předvolby systému -> Hesla. Zde si stačí projít veškeré záznamy, a pokud u některého z nich v seznamu uvidíte, že se napravo nachází vykřičník, tak to znamená, že heslo není v pořádku a nejspíše se objevilo na seznamu uniklých hesel. V takovém případě stačí heslo změnit a aktualizovat, a to tak, že na záznam klepnete, a poté stiskněte možnost Změnit heslo na stránce. Na uniknuté heslo můžete být upozorněni také přímo notifikací v Safari.

Dnes nejčtenější

.