Zavřít reklamu

Když Apple představil v roce 2017 původní HomePod a o půl roku později jej na jaře 2018 uvedl na pulty obchodů, setkal se u něj s velmi vlažným přijetím. Jeho nákupy totiž brzdila jak vysoká cena, tak i omezená funkcionalita v čele s absencí Bluetooth, kvůli které byl reproduktor využitelný jen v jablečném ekosystému. Jak se však nyní zdá, byla to primárně právě cena, která jej položila na lopatky. Vyplývá to alespoň z dat analytické společnosti Omdia. 

Podle průzkumu Omdii vzrostly prodeje HomePodů meziročně ve druhém čtvrtletí o neuvěřitelných 180 %. Zatímco v loňském Q2 totiž Apple prodal “jen” milion kusů svého chytrého reproduktoru, jelikož měl na pultech obchodů stále jen drahou verzi, v letošním Q2 prodal díky HomePodům mini v nabídce zhruba 2,5 milionu kusů tohoto produktů. Díky tomu tak letos ve druhém čtvrtletí držel téměř 25% podíl na trhu s chytrými reproduktor, což je jen o nějakých 8 % horší výsledek než jakého dosáhl Amazon. Ten byl přitom ještě nedávno naprosto nedostižitelný. 

Přestože jsou nynější výsledky prodejů HomePodů více než dobré, Apple z nich nesmí usnout na vavřínech, ba naopak. Podle analytiků je jediná možnost, jak tuto dynamiku udržet, představení nové generace HomePodu, která bude uživatelsky opět extrémně zajímavá a která tak pomůže Applu opět pozvolna růst. Nutno podotknout, že o nových HomePodech se již nějakou dobu spekuluje a je vcelku pravděpodobné, že se jich v dohledné době skutečně dočkáme. Nezbývá než doufat, že budou opravdu kvalitní a co víc – z hlediska funkčnosti neomezené nelogičnostmi. 

HomePod mini ve slevě můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.