Zavřít reklamu

Jak zrychlit Face ID by mohlo zajímat všechny jedince, kteří touto biometrickou ochranu mají na svém iPhonu k dispozici. Face ID se vůbec poprvé objevilo u iPhonu X, a to již před dlouhými čtyřmi roky. Tento výroční a revoluční model, který v mnohém určil trend chytrých mobilních telefonů, byl představen po boku iPhonu 8. Technologií Face ID disponují veškeré iPhony X a novější a také iPady Pro. Pravdou je, že s příchodem nových modelů vždy došlo k určitému vylepšení Face ID – ve většině případech šlo především o zrychlení. Pokud byste tedy vedle sebe položili iPhone X a nový iPhone 12, tak Face ID na „dvanáctce“ bude pracovat rychleji než na „desítce“. Dobrou zprávou je, že existují fígle, díky kterým lze Face ID zrychlit. V tomto článku se podíváme na 5 tipů pro zrychlení Face ID, o kterých jste možná nevěděli.

Deaktivace vyžadování pozornosti

Pokud se rozhodnete odemknout váš iPhone pomocí Face ID, tak dojde k promítnutí neviditelných teček na váš obličej, ze kterých jablečný telefon vytvoří jakousi „masku“. V případě, že se tato maska shoduje s uloženou maskou, tak dojde k odemčení, pokud nikoliv, tak se iPhone neodemkne. Kromě toho ale Apple sleduje vaši pozornost, potažmo pohyb vašich očí a mrkání. Jedná se o bezpečností funkci, která dokáže zabránit odemknutí iPhonu tehdy, kdy mu nevěnujete pozornost či třeba ve spánku. Kvůli této funkci je ale ověření pomocí Face ID o něco pomalejší. Pokud jste ochotni vyměnit zvýšenou bezpečnost za rychlost, tak tuto funkci můžete deaktivovat. Stačí přejít do Nastavení -> Face ID a kód, kde pomocí přepínače deaktivujte Vyžadovat pozornost pro Face ID.

Výměna ochranného skla

Většina z nás si své jablečné telefony chrání, a to krytem, společně s ochranným tvrzeným sklem. Ochranné sklo dokáže perfektně ochránit displej vašeho zařízení, jelikož při pádu absorbuje většinu energie. To znamená, že namísto toho, aby došlo k prasknutí displeje, tak praskne pouze samotné sklo, které poté můžete za pár desítek korun vyměnit. Někteří jedinci však využívají iPhone s prasknutým sklem i nadále. Problém v tomto případě nastává, pokud je prasklina přes horní výřez, kde se nachází součásti Face ID. Kvůli této prasklině totiž může dojít k tomu, že vás Face ID nebude schopné rychle rozpoznat. To samé platí i v případě, že se vám pod sklo dostal nějaký nepořádek, který může bránit ve „výhledu“ Face ID. Takto rozbité sklo tedy rozhodně co nejdříve vyměňte – riskujete totiž také pořezání při používání.

Ochranná temperovaná skla PanzerGlass koupíte zde

Alternativní vzhled

Jestliže jste někdy v minulosti vlastnili iPhone s Touch ID, tak si určitě pamatujete, že jste si mohli uložit až pět různých otisků prstů, kterými bylo možné zařízení odemknout. U otisků prstů to samozřejmě dává smysl – většinou sice iPhone odemykáme jedním prstem, v určitých případech ale můžete zrovna použít prst jiný. Co se však týká Face ID, tak tvář máme pouze jednu, tudíž není důvod pro ukládání vícero tváří. Pravdou ale je, že součástí nastavení Face ID je také funkce, díky které si můžete nastavit alternativní vzhled. Mnoho jedinců využívá tuto funkci proto, aby jejich zařízen mohl odemknout například partner či partnerka. Sice to funguje, ale k tomuto účelu alternativní vzhled pro Face ID určený není. Alternativní vzhled je určen všem jedincům, kteří přes den nějakým způsobem mění svou vizáž. Jedná se například o uživatele, kteří nosí brýle či pokrývku hlavy, anebo o ženy, které využívají make-up. Do alternativního vzhledu byste si tedy správně měli uložit vaši sekundární vizáž, čímž můžete Face ID jednak zrychlit, a jednak zaručíte, že vás pozná. Nastavit jej můžete v Nastavení -> Face ID a kód -> Nastavit alternativní vzhled.

Odemčení ještě před rozpoznáním

Většina uživatelů odemyká iPhone tak, že jej zvednou směrem nahoru, popřípadě stisknou boční tlačítko, vyčkají na odemčení, které je znázorněno ikonkou zámku v horní části displeje, a až poté přejedou prstem zdola směrem nahoru, čímž se do zařízení dostanou. Věděli jste však o tom, že gesto přejetí zdola nahoru můžete provést ještě před tím, než se zámeček v horní části obrazovky odemkne? To znamená, že jakmile váš iPhone nasměrujete na vaší tvář, tak můžete zařízení ihned gestem odemknout. Není tedy nutné čekat na to, až se odemkne zámeček nahoře. Díky tomu odemknete váš iPhone s Face ID o mnoho rychleji.

Z těchto částí se skládá Face ID:

faceId-fb

Zrychlení časem

Face ID, stejně jako některé další funkce, se neustálým využíváním učí. Pokud si tedy Face ID nastavíte a budete jej několik měsíců využívat, tak dojde k postupnému zrychlení, jelikož zařízení bude mít k dispozici více dat o vašem obličeji. Rozhodně se tedy nezalekněte toho, že vás Face ID nemusí po prvotním nastavení v každém případě rozpoznat. Pokud máte s rozpoznáním obličeje dlouhodobé problémy, tak lze Face ID resetovat, a poté provést zbrusu nový sken obličeje. Naše obličejové rysy se totiž mohou postupem času a stářím měnit, a pokud je nějaká změna rychlá a razantní, tak může Face ID vyhodnotit, že se nejedná o vás. Face ID lze resetovat v Nastavení -> Face ID a kód, kde se autorizujte, a poté klepněte na Resetovat Face ID. Pak stačí zvolit možnost pro vytvoření nového skenu Face ID.

Dnes nejčtenější

.