Zavřít reklamu

Stejně jako v předešlých letech, i letošní léto se ve světě Applu ponese v duchu hromadné výroby iPhonů chystaných na podzim. A stejně jako v minulých letech si pro tuto činnost zajišťují přední dodavatelé Applu brigádníky, kteří jim mají v následujících perných měsících pomoci splnit objednávku kalifornského giganta. Shánění brigádníků však není pro Foxconn a další dodavatele Applu nic jednoduchého, jelikož jich jednak potřebují mnoho a jednak je práce v jejich fabrikách poměrně náročná. Pro letošní rok se proto rozhodli zvýšit náborový bonus. 

Pokud se Foxconnu či jeho partnerským fabrikám vyrábějícím iPhony na léto upíšete, kromě běžného platu můžete počítat i s bonusem ve výši až 8000 juanů, což je zhruba 26 400 Kč. Ten vám zaměstnavatel v plné výši vyplatí v případě, že ve fabrice zůstanete přes celou hlavní výrobní sezónu, která trvá čtyři měsíce a tedy končí v závislosti na nástupu někdy kolem konce října. Pokud pak brigádníci vydrží ve fabrikách méně, snižuje se samozřejmě i jejich bonus, byť jak razantně není nikde uvedeno. Poměrně zajímavé je nicméně to, že oproti loňsku vyskočil nástupní bonus o dobré 3000 juanů, tedy skoro 10 000 Kč. 

Přestože se může zdát bonus ve výši 26 400 Kč pro pouhé brigádníky jako naprostý sen, pravdou je, že výroba iPhonů je podle zpráv dělníků, kteří na nich v minulosti pracovali, neskutečná otročina a to nejen kvůli komplikovanosti telefonů jako takových, ale také kvůli pracovním podmínkám, které je třeba přetrpět. Ve fabrikách se totiž kvůli časovému presu mnohdy pracuje třeba i 18 hodin v kuse, po kterých si brigádníci mohou odpočnout v nepříliš velkých a hezkých ubikacích. Jelikož je to však pro některé z nich jediná cesta, jak si zajistit peníze, nemají jinou možnost než tohle vše přetrpět. 

Dnes nejčtenější

.