Zavřít reklamu

K oficiálnímu představení nových operačních systémů od Applu došlo již minulý týden v pondělí. Od této doby vás na našem magazínu neustále zásobujeme různými články, ve kterých se o nových funkcích v rámci těchto systémů můžete dozvědět více. Na samotné prezentaci, která proběhla na úvod vývojářské konference WWDC21, se mohlo zdát, že novinek je v představených systémech spíše pomálu. Opak je však pravdou, což můžeme potvrdit především z vlastní zkušenosti. Nenaplněná očekávání mají jableční nadšenci především kvůli tomu, že samotná prezentace byla svým způsobem zvláštní a „rozlítaná“. Mnoho perfektních funkcí Apple jednoduše „zazdil“, každopádně právě od toho jsme tady my. Pojďme se společně podívat na 6 funkcí v macOS 12 Monterey, o kterých se Apple na WWDC dostatečně nezmínil.

Vylepšení Safari

Stejně jako vloni, tak i letos jsme se v rámci nové verze macOS 12 Monterey dočkali vylepšení nativního webového prohlížeče Safari. Apple se samozřejmě o vylepšení Safari na WWDC zmínil, věnoval se však především designové stránce – konkrétně jsme se dozvěděli o tom, že došlo k přepracování zobrazování otevřených panelů, společně s adresním řádkem. Kromě toho pak ještě došlo k představení funkce Skupiny panelů, díky kterým si můžete libovolně rozdělit vybrané panely. Vylepšení však nastalo i v případě funkčnosti a bezpečnosti. I v dnešní době stále existují webové stránky, které využívají protokol HTTP namísto bezpečnějšího HTTPS. Pokud se v novém Safari na stránku, která využívá pouze HTTP, přesunete, tak dojde k automatickému „vylepšení“ tohoto protokolu na HTTPS, což ocení každý.

Poznámky

Ať už se na Macu budete nacházet kdekoliv, tak budete nové v macOS 12 Monterey schopni využívat rychlé poznámky. Stačí, abyste ve výchozím nastavení společně se stisknutou funkční klávesou Command přejeli do pravého dolního rohu. Naprosto perfektně lze tuto novou funkci využít právě se Safari. Pro poznamenání jakýchkoliv dat z webové stránky vám totiž bude stačit, abyste si obsah označili, poté klepnuli pravým tlačítkem a vytvořili si novou rychlou poznámku, popřípadě obsah přidali již do té stávající. Jakmile si na určité webové stránce vytvoříte nějakou rychlou poznámku, tak se vám poté zobrazí v pravém dolním rohu, díky čemuž k ní budete schopni rychle přistupovat. Stejně to platí i v případě, že se nacházíte v nějaké aplikaci. V aplikaci Poznámky pak můžete využívat tagy, což je opět maličkost, která však potěší mnoho uživatelů.

Universal Control

Veškeré poznámky se samozřejmě mohou synchronizovat mezi všemi vašimi zařízeními, což se samozřejmě ve většině případech hodí. Ještě lepším způsobem pro sdílení různého obsahu napříč všemi vašimi zařízeními je Universal Control. Jak bylo vyobrazeno na samotné prezentaci, tak v případě, že vedle sebe položíte iPad či Mac, tak budete schopni obě zařízení ovládat najednou, a to pomocí jediné klávesnice a jediné myši či trackpadu. Díky tomu bude možné například přejíždět kurzorem z jedné obrazovky na druhou, popřípadě takto bude možné také přenášet data způsobem táhni a pusť. Při samotné prezentaci se mohlo zdát, že je Universal Control striktně limitován jen na iPad a MacBook – opak je však pravdou. Universal Control lze najednou využít až na třech zařízeních. Universal Control konkrétně podporuje jakýkoliv MacBook (Air a Pro) z roku 2016 a novější, jakýkoliv 27″ iMac 5K z roku 2015 a novější, iMac Pro, jakýkoliv iPad Pro, iPad Air třetí generace a novější, iPad šesté generace a novější a iPad mini páté generace a novější. To znamená, že Universal Control bude možné využít také na Macích s procesorem Intel, narozdíl od některých jiných funkcí. Pro funkci Universal Clipboard pak budou muset mít všechna zařízení aktivní Bluetooth, Wi-Fi a Handoff, zároveň budou muset být vzdálená do 10 metrů od sebe. Universal Control bude možné využít také s kabelem, nikoliv jen bezdrátově.

Zkratky

V rámci iOS 13 Apple konečně přispěchal s aplikací Zkratky, díky které můžeme na našich iPhonech vytvářet jakési sledy úloh pro zjednodušení každodenního fungování. Později se Zkratky dostaly také na Apple Watch, tudíž byl příchod na Macy prakticky jasný. A dočkali jsme se právě v macOS 12 Monterey. Veškeré zkratky se budou synchronizovat napříč všemi vašimi zařízeními, tak stejně budou vytvořené zkratky také fungovat napříč všemi zařízeními. Někteří uživatelé se dotazovali na to, zdali bude i nadále podporován Automator – dobrou zprávou je, že ano… uvidíme ale jak dlouho. Zkratky v macOS 12 Monterey budou také schopné pracovat s AppleScript.

Malé detaily

Na světe neexistuje mnoho technologických gigantů, kteří se snaží vše odladit do posledního detailu. Apple ale mezi špetku těchto společností patří, a to i přesto, že se jedná o opravdového giganta. Jablečná společnost například řeší i ty největší banality v podobě spořičů tapety. Na samotné prezentaci jsme sice nebyli svědky oficiálního představení nových tapet a spořičů, jak už to tak ale každým rokem bývá zvykem, tak i letos k přidání nových tapet i spořičů došlo. Využít nově můžete nový spořič, v rámci kterého se na plochu vašeho zařízení začne psát pozdrav „hello“ ve 34 různých jazycích světa, kromě toho se také mění samotné vyobrazení tohoto pozdravu.

hello spořič

Mac v budoucnu

Všechny novinky se na první pohled mohou zdát jakožto miniaturní a ne tolik důležité. Pokud ale veškeré nové možnosti a funkce spojíte do jednoho, tak získáte silný celek, který toho nabízí opravdu mnoho. Je však nutné brát v potaz, že podoba některých změn a nových funkcí se do vydání může změnit. Přece jenom jsou aktuálně k dispozici pouze vývojářské beta verze a samotný vývoj potrvá ještě několik dlouhých měsíců. V minulosti už jsme se několikrát dočkali toho, že Apple v rámci systémů představil nějaké skvělé funkce a ve finále jsme se jich při oficiálním vydání nedočkali.

Dnes nejčtenější

.