Zavřít reklamu

čTečka. Tak přesně takto se jmenuje první ze dvou aplikací Ministerstva zdravotnictví, která má pomoci udělat pomyslnou tečku za pandemií koronaviru nejen v České republice. Tou druhou je pak Tečka, jejíž využitelnost bude oproti čTečce z hlediska běžných lidí o poznání zajímavější. Zatímco Tečka totiž umožní nahrát do telefonu jednoduše veškeré certifikáty spojené s COVIDem (tedy očkovací, testovací či o prodělané nemoci) a těmi se půjde snadno poté prokazovat, čTečka bude sloužit ke čtení QR kódů z nich. Samozřejmostí je pak i její kompatibilita s papírovými verzemi certifikátů nebo třeba jen screenshoty a fotkami certifikátů v mobilu, které v současnosti Čtečku nahrazují u mnoha z nás.

čTečka

Jak čTečku používat 

  1. Stáhněte si čTečku z App Store zde
  2. Spusťte jí a odsouhlaste informace o soukromí
  3. Jakmile se dostanete na úvodní obrazovku, zvolte „Skenovat QR kód“
  4. Povolte přístup k fotoaparátu
  5. Namiřte hledáček ve formě čtverce na obrazovce displeje na QR kód na vašem certifikátu
  6. Jakmile vše tohle splníte, zobrazí se vám na displeji informace o platnosti certifikátu.

V případě, že je váš certifikát platný – tedy například že již máte za sebou dvě dávky očkování či test nebo lékařem potvrzené protilátky -, obrazovka vašeho iPhonu zezelená a objeví se na ní informace, že je certifikát platný. V případě, že tomu tak není, pak na obrazovce uvidíte červenou barvu a informace o neplatném certifikátu.

Kdy přesně se dočkáme i druhé poloviny tohoto „kladiva na COVID“ není v tuto chvíli zcela jasné. Ministerstvo zdravotnictví sice slibuje konec června a začátek července, přesný termín však zatím nezveřejnilo a je možné, že až do samotného vydání aplikace nezveřejní. Stejný příběh jsme ostatně zažili i s eRouškou, jejíž vstup do App Store a Google Play byl dosti krkolomný. Pozitivní je jak čTečka, tak i Tečka bude kompatibilní s celoevropskými řešeními, takže bude prokazování kdekoliv po Evropě snesitelnější.

Dnes nejčtenější

.