Zavřít reklamu

Vůbec první informace o tom, že Apple u svých jablečných počítačů začne využívat vlastní procesory, se začaly objevovat již před několika lety. Oficiálně Apple tuto informaci potvrdil před rokem, a to na konferenci WWDC20. Zde pak navíc uvedl, že by se čipy Apple Silicon měly zhruba do dvou let nacházet ve všech Macích. Od té doby jablečná společnost představila prozatím jediný čip Apple Silicon s označením M1, který osadila do MacBooku Air, 13″ MacBooku Pro, Macu mini, 24″ iMacu a iPadu Pro. Na obzoru je ale další čip Apple Silicon, který by se již brzy měl objevit minimálně v 16″ MacBooku Pro a dalších nových zařízeních.

Apple M1

To, že Apple bude své vlastní čipy upřednostňovat, bylo většině uživatelům jasné. Otázkou však bylo, kdy k tomu začne docházet. Na tuto otázku však již nyní známe odpověď – v macOS 12 Monterey. V tomto systému se totiž nachází funkce, které nebudou na Macích s procesory Intel dostupné, a to především kvůli absenci Neural Enginu. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 funkcí z macOS 12 Monterey, které na starších Macích s procesory Intel nefungují.

Portrétní režim ve FaceTime

Velká část úvodní prezentace na konferenci WWDC21 se točila okolo služby FaceTime. Apple zde představil mnoho různých novinek, díky kterým se FaceTime stane o mnoho více použitelným ve vícero sférách. Zásadní je především možnost pro vytváření místností pomocí odkazu. To znamená, že se do vašeho FaceTime hovoru bude moci připojit kdokoliv, kdo k němu získá odkaz – dotyčného tedy nemusíte mít v kontaktech a ani nemusíte znát jeho telefonní číslo. Zároveň bude FaceTime možné spustit na jakémkoliv zařízení a nikoliv jen na těch od Applu. V případě, že se k FaceTime hovoru připojíte například z Androidu či Windows, tak se neocitnete v aplikaci, ale ve webovém rozhraní. Další novou a skvělou funkcí je pak portrétní režim, potažmo rozmazání pozadí. Tato funkce je k dispozici již delší dobu ve všech konkurenčních aplikacích a konečně se dočkal i FaceTime. Nutno však podotknout, že na Macích s procesory Intel tato funkce k dispozici nebude, tak stejně není k dispozici ani na iPhonu X a starším.

facetime portrét macos 12

Live Text pro práci s textem na fotkách

Live Text, potažmo Živý text, je funkce, díky které můžete pracovat s textem na fotografiích či při focení. Pokud tedy na Macu (či iPhonu) otevřete nějaký obrázek či fotografii, ve které se nachází nějaký text, tak s ním můžete klasickým způsobem pracovat. Stejně jako na webu či v textovém dokumentu bude možné text z fotky například označit, zkopírovat či vyhledat. Kromě toho bude možné pracovat také s telefonními čísly, které budete moci ihned vytočit (restaurace), popřípadě bude možné ihned odeslat e-mail. Tuto funkci však budete schopni využít pouze na Macích s M1. Máte-li Mac s procesorem Intel, tak Live Text nebudete schopni využít. Co se týče iPhonů, tak i v tomto případě nebude možné Live Text využít na iPhonech X a starších – vše kvůli absenci Neural Enginu.

live text macos 12

Interaktivní zeměkoule v aplikaci Mapy

Jestliže vlastníte Mac s M1, tak si v rámci nativní aplikace Mapy můžete zobrazit interaktivní zeměkouli, a to v podobě jakéhosi 3D glóbusu. Postup je v tomto případě jednoduchý – stačí otevřít Mapy, oddálit zobrazení co možná nejvíce to jde, a poté v levém horním rohu klepnout na tlačítko 3D. Tímto dojde ihned k zobrazení naší planety Země, kterou si můžete prohlédnout dle libosti. Vlastníte-li však Mac s procesorem Intel, 3D glóbus si nebudete moci užít. Nejedná se samozřejmě o nějakou zásadní funkci, její absence vás ale rozhodně nepotěší.

mapy v macos 12

Detailnější mapy světových metropolí

V odstavci výše jsme již nakousli, že se Apple na WWDC21 věnoval také vylepšení nativní aplikace Mapy. Co si budeme nalhávat, v Česku a Evropě nejsou nativní Mapy od Applu příliš oblíbené – namísto nich používáme Waze či Google Mapy. Osobně je dle mého názoru problém především v tom, že Mapy od Applu v Česku nenabízí oproti konkurenci nic navíc a uživatelé tak nemají důvod k tomu navigační aplikace měnit. Až donedávna byly Mapy považovány ze ne tak úplně dobrou navigační aplikaci, to se ale změnilo v rámci aktualizací. I přesto je ale uživatelé nijak neupřednostňují. Například ve Spojených státech amerických tomu ale je jinak – zde Apple nabízí například detailnější 3D mapy velkých měst – jedná se například o New York a San Francisco. Pokud byste si ve 3D chtěli tato velká města zobrazit na Macu s procesorem Intel, nepodaří se vám to – potřebujete Apple Silicon.

Diktování offline a neomezeně

Součástí operačního systému macOS je možnost diktování. Díky této funkce můžete na Mac mluvit a ten začne vámi řečený text přepisovat do textové podoby, což se v některých situacích rozhodně hodí. Aktuálně jsou ke zpracování využívány servery Applu, což nemusí být příjemné pro některé uživatele, kteří se bojí o své soukromí. S macOS 12 Monterey přichází novinka, díky které ke zpracování diktování dochází lokálně, a to přímo na Macu. Všechna data tedy zůstávají u vás a nic se nikam neodesílá. Nutno však podotknout, že tuto výhodu budou moci využít pouze uživatelé, kteří vlastní Mac s Apple Silicon. Máte-li starší Mac s Intelem, tak se o zpracování diktování budou i nadále starat servery Applu. Zároveň máte na Macu s M1 výhodu v tom, že diktovat můžete neomezeně dlouho, zatímco u Macu s procesorem Intel je diktování omezeno na minutu.

Dnes nejčtenější

.