Zavřít reklamu

Představení iOS 15 a dalších nových operačních systémů jsme se dočkali na začátku minulého týdne. Od té doby se na našem magazínu neustále objevují různé články, ve kterých se společně věnujeme novým funkcím z těchto operačních systémů od Applu. Pravdou je, že samotná prezentace kalifornského giganta byla svým způsobem ne tak úplně přehledná a mohlo se zdát, že novinek ve finále moc nepřibylo. Opak je však v tomto případě pravdou – Apple se totiž věnoval jen zlomku nových funkcí a mnoho z nich tak zůstává skrytých. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 11 funkcí z iOS 15, o kterých se Apple na WWDC nezmínil.

Možnosti přizpůsobení Memoji

Apple se neustále snaží vylepšovat své Memoji, byť tedy uživatelé tuto činnost úplně neoceňují. Co si budeme nalhávat, většina z nás si Memoji pouze párkrát vyzkoušela, a poté už jsme o ně nezavadili. Bezesporu ale existují i takoví uživatelé, kteří Memoji aktivně využívají – o tom není pochyb. Přesně pro tyto jedince mám dobrou zprávu, jelikož v iOS 15 přibyde mnoho dalších možností pro přizpůsobení Memoji. Konkrétně se můžete těšit například na více než 40 různých outfitů pro různá roční období a nálady. Dále bude možné si nastavit zvlášť vzhled každého oka, kromě toho bude možné nasadit si i nové brýle. Přidat si pak můžete také speciální vzhledy zpřístupnění.

Memoji iOS 15

Dočasné úložiště na iCloudu

V rámci úvodní prezentace na konferenci WWDC21 Apple představil také změny, které se týkají iCloudu. Konkrétně se Apple rozhodl vytvořit jakýsi „bezpečnější“ iCloud, kterému dal název iCloud+. Funkce z této „nové“ služby tak lze využít například pro anonymní procházení internetu a k dalším činnostem. Apple se však žádným způsobem nezmínil o bezplatném úložišti, které může získat každý uživatel. K tomuto místu zdarma se můžete dostat v případě, že se rozhodnete přenést svá data na nový iPhone. To se hodí jedincům, kteří už nemají volné místo na iCloudu a nechtějí při přesunu přijít o svá data. Maximální velikost dočasného úložiště na iCloudu pro zálohování není stanovena – dostanete ho tolik, kolik je potřeba. K dispozici bude celé tři týdny.

Přenos více dat z Androidu na iOS

Pokud patříte mezi uživatele Androidu a rozhodnete se pro přechod na iOS, tak k tomu můžete využít speciální aplikaci, díky které dojde k automatickému přesunu všech vašich dat. Díky této aplikace lze přenést velkou většinu dat, každopádně nelze říct, že každý bajt. Dobrou zprávou je, že nově bude v iOS 15 možné přenést ještě více různých dat, která jste ve starších verzích iOS přenést nemohli. Konkrétně se jedná o alba fotek, soubory, složky a nastavení zpřístupnění.

Najít funguje i tehdy, kdy je iPhone vypnutý

Při představení lokalizačních přívěšků AirTags se Apple rozmluvil také o síti služby Najít. Tu tvoří veškeré iPhony, iPady a Macy, které se nachází na celém světě – jedná se tak o stovky milionů různých zařízení. Právě díky sítě služby Najít a iOS 15 bude nově možné zobrazit polohu ztraceného iPhonu i v případě, že bude vypnutý. Dobrou zprávou je, že polohu ztraceného iPhonu budete stále schopni zobrazit i tehdy, pokud dojde k resetu zařízení do továrního nastavení. Pokud navíc zařízení uzamknete, tak s ním dotyčný zloděj nebude schopný vůbec nic udělat. Při koupi nového iPhonu si tak můžete být stoprocentně jistí, že nekupujete zařízení, které bylo kradené.

Apple vás nenutí k přechodu na iOS 15

Vůbec poprvé v historii vás Apple žádným způsobem nenutí k tomu, abyste z iOS 14 přešli na iOS 15. To se hodí především těm jedincům, kteří nemají rádi nové věci a těžko si zvykají na nové funkce. Samozřejmě můžete na starší verzi iOS bez problémů zůstat i nyní a jednoduše neprovádět aktualizace. Pravdou ale je, že v těchto případech nebudete po nějaké době získávat bezpečnostní záplaty. To se právě s příchodem iOS 15 mění a bezpečnostní aktualizace bude i nadále dostávat také starší verze s označením iOS 14.

Upozornění na zapomenutí

Patříte mezi jedince, kteří často kromě iPhonu, klíčů či peněženky zapomínají také svojí vlastní hlavu? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně, tak se vám bude iOS 15 na sto procent líbit. Aplikace Najít zde totiž nově nabízí speciální funkci, která vás dokáže upozornit na to, pokud někde zapomenete jedno ze svých zařízení. V případě, že tedy například pojedete do práce a zapomenete si MacBook, tak se vám o této skutečnosti zobrazí na displeji iPhonu oznámení. Tuto funkci si můžete nastavit tak, že přejdete do Najít, a poté si rozkliknete zařízení, u kterého chcete funkci aktivovat. Jakmile tak učiníte, tak stačí rozkliknout Upozornit na zapomenutí, a poté zde funkci zapnout.

Vylepšení Spotlightu

Většího vylepšení se pak v rámci iOS 15 dočkal také Spotlight. Aktuálně s jeho pomocí můžete například prohledávat web, anebo třeba spouštět aplikace. V iOS 15 se však využitelnost Spotlightu ještě více prohloubí. Ten bude nově schopen pracovat také s fotkami, které máte uložené v zařízení. Kromě toho se vám při vyhledávání budou zobrazovat také relevantnější výsledky – jednoduše to lze poznat například tehdy, pokud se rozhodnete vyhledat nějakou celebritu. Spotlight lze pak nově otevřít také z uzamčené obrazovky či přímo z oznamovacího centra.

spotlight_ios15

Herní režim, konečně!

iPhone je naprosto perfektním chytrým telefonem pro všechny hráče. I starší modely totiž nemají problém se spuštěním novějších her, což o konkurenci rozhodně nelze tvrdit. Pokud však existovalo něco, po čem hráči, kteří využívají iPhone, dlouhou dobu volali, tak se jednalo o herní režim. Ten sice bylo určitým způsobem možné nastavit pomocí automatizací, nejednalo se však o ideální řešení. Apple v rámci iOS 15 přišel s přepracovaným režimem Nerušit, který byl přejmenován na Soustředění. Zde si můžete vytvořit vlastní programy a nastavit si v nich, kteří od kterých lidí a aplikací vám může chodit upozornění. Kromě toho si zde můžete nastavit také herní režim, což se rozhodně hodí pro nerušené hraní.

Zkratky napříč všemi zařízeními

Aplikace Zkratky byla do jablečných telefonů přidána s příchodem iOS 13, později pak došlo také k přidání automatizací. Nedávno pak Apple zpřístupnil zkratky také na Apple Watch. Na řadě tak zůstal operační systém macOS. Naštěstí jsme se dočkali a s macOS 12 Monterey doopravdy Zkratky pro jablečné počítače přijdou. To ale rozhodně není vše. Veškeré zkratky jsou totiž synchronizovány napříč vašimi zařízeními. Pokud tedy nějakou zkratku vytvoříte, popřípadě si ji stáhnete, tak ji najdete na všech vašich zařízeních.

macOS 12 Monterey

5G > Wi-Fi

Co se týče pokrytí 5G sítí v České republice, tak se nejedná o nic, čím bychom se mohli chlubit. 5G je aktuálně k dispozici pouze ve větších městech a nutno podotknout, že se ve skutečnosti o plnohodnotné 5G ani nejedná. V ostatních zemích světa už je ale 5G naprostým standardem, tudíž lze pochopit, že se mu Apple v rámci aktualizací věnuje. 5G síť je dokonce tak moc rychlá a spolehlivá, že v iOS 15 budete mít možnost ji upřednostnit před připojením k Wi-Fi. Pokud si tedy tuto možnost aktivujete a budete v dosahu Wi-Fi sítě i 5G sítě, tak iPhone vyhodnotí, zdali nebude lepší se přepojit právě na 5G a případně tak učiní.

Více funkcí Zpřístupnění

Apple se odjakživa snaží, aby byly jeho produkty a především operační systémy perfektní pro všechny, a to i pro takové jedince, kteří trpí nějakým znevýhodněním – například nevidomí či neslyšící. K nastavení různých funkcí, které jsou pro tyto uživatele určené, slouží speciální sekce Zpřístupnění. V iOS 15 bude nově možné využívat zvukové akce pro Switch Control. To znamená, že svůj iPhone budou znevýhodnění uživatelé schopni ovládat různými zvuky – například prasknutím, kliknutím, apod. Znevýhodněná osoba se tak pro ovládání nebude muset iPhonu fyzicky dotknout. V případě VoiceOveru se pak uživatele mohou těšit na lepší rozpoznávání obrázků a mnoho dalšího.

Dnes nejčtenější

.