Zavřít reklamu

Na začátku týdne Apple zahájil svou vývojářskou konferenci WWDC21, na které již tradičně po dobu několika let představuje nové verze jablečných operačních systémů. Jen pro připomenutí jsme se dočkali představení iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Úvodní prezentace kalifornského giganta trvala zhruba dvě hodiny a velká část byla věnována právě novinkám z iOS 15. Dá se tak předpokládat, že právě v tomto systému je novinek nejvíce, což můžeme potvrdit. Apple se s námi podělil o ty nejzajímavější a nejlepší funkce, ty méně důležité se samozřejmě do prezentace nevešly a musíme na ně přijít sami. V tomto článku se společně podíváme na 6 nových widgetů, které v iOS 15 přibyly.

Je nutné podotknout, že některé nové widgety nefungují úplně ideálně. Máte-li iOS 15 nainstalovaný a po přidání widgetu nevidíte obsah, tak je nutné, abyste pár hodin vyčkali. Widget si poté „sedne“ a obsah se začne zobrazovat. To znamená, že se nesnažte widget odstranit a opětovně na plochu vložit – nepomůžete si tím. Největší problémy mají uživatelé s widgetem Kontakty.

Widget Najít

S pomocí aplikace Najít můžete jednoduše vyhledat vaše zařízení, přátele či předměty. Zatímco zařízení a přátele můžete jednoduše vyhledat pomocí zařízení, tak předměty lze najít s pomocí lokalizačních přívěšků AirTags, které Apple před několika týdny představil. V iOS 15 jsme se pak dočkali přidání nového widgetu z aplikace Najít. Pokud se rozhodnete pro přidání widgetu Najít, tak máte k dispozici celkově čtyři možnosti. První dvě jsou určené pro nalezení lidí (malá a střední velikost), další dva pak pro vyhledání předmětů (malá a střední velikost).

Widget Kontakty

V rámci aplikace Kontakty můžete vyhledávat a spravovat veškeré vaše kontakty, které máte uložené. V rámci iOS 15 si pak z této nativní aplikace můžete přidat na plochu widget. Apple uvádí, že díky tomuto widgetu můžete jednoduše zůstat ve spojení s vašimi nejbližšími kontakty. S pomocí widgetu Kontakty své nejbližší můžete jednoduše kontaktovat zavoláním, odesláním zprávy či zahájením FaceTime hovoru. Pokud využíváte rodinné sdílení, tak navíc můžete díky tohoto widgetu svým dětem povolovat nákupy a sledovat čas u obrazovky. Widget kontakty nabízí tři velikosti.

Widget Game Center

Je to nějakou dobu nazpátek, co Apple z iOS odstranil aplikaci Game Center. Nutno však podotknout, že nedošlo ke kompletnímu smazání – namísto toho se Game Center pouze přestěhovalo do App Storu. V sekci Game Center můžete jednoduše sledovat, co hrají vaši přátelé, popřípadě zde můžete sledovat své úspěch. Game Center nabízí přesně šest různých widgetů. První tři jsou určené pro jednoduché pokračování ve hraní vašich her, další tři pak slouží k zobrazení toho, co zrovna hrají vaši přátelé. Oba dva typy těchto widgetů nabízí tři velikosti.

Widget App Store

Pokud na vašem iPhonu čas od času navštívíte aplikaci App Store, například pro stažení nějaké nové aplikace, tak si na hlavní stránce můžete všimnout například článků či různých výběrů aplikací a her. Uživatelé bohužel těmto článkům a výběrům moc pozornosti nevěnují, což je velká škoda. Dobrou zprávou však je, že to můžete změnit. Až se příště budete nudit, tak si díky widgetu App Store můžete tyto články a výběry nechat zobrazit. Jednoduše tak získáte přehled o nových a zajímavých aplikacích, což se rozhodně hodí. K dispozici jsou tři velikosti tohoto widgetu.

Widget Spánek

Apple minulý rok, s příchodem watchOS 7, přišel s možností pro kompletní měření spánku pomocí Apple Watch. Díky měření spánku můžete o mnoho lépe dodržovat spánkovou hygienu a vytvořit si návyky pro lepší a kvalitnější spánek. Veškeré informace o spánku lze najít v aplikaci Zdraví, kde v Prohlížení stačí rozkliknout Spánek. Pokud byste chtěli mít neustále na očích, jak na tom se spaním jste, tak si můžete na plochu vložit widget Spánek. Ten vám zobrazí čas spánku a graf z posledních sedmi dní. Je k dispozici pouze v jedné velikosti, a to té nejmenší.

widgety_ios15_nove15

Widget Mail

Patříte mezi uživatele nativní aplikace Mail a vyhovuje vám? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně, tak pro vás mám dobrou zprávu. V iOS 15 byl totiž přidán widget aplikace Mail. Díky němu si můžete jednoduše zobrazit poslední příchozí e-maily a popřípadě na ně také rychle odpovědět. Tento widget se hodí pro případ, že byste chtěli mít svou e-mailovou schránku neustále na očích, bez nutnosti ji otevírat. Widget Mail je k dispozici ve dvou velikostech, a to ve střední a velké.

Dnes nejčtenější

.