Zavřít reklamu

Zanedlouho to bude celý jeden týden od úvodní prezentace Applu na konferenci WWDC21. Jak už to je tradičně zvykem, tak na WWDC jablečná společnost představuje nové operační systémy – a letošek nebyl výjimkou. Konkrétně jsme se dočkali představení iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 – všem těmto operačním systémům se od samotného představení každodenně věnujeme. Můžete si tedy být jistí tím, že vám nic důležitého neuteče. V tomto článku se společně podíváme na 5 skrytých novinek ve watchOS 8, o kterých jste možná nevěděli, anebo jste je prostě nepostřehli.

Upozornění na zapomenutí

Patříte mezi jedince, kteří neustále zapomínají a při odchodu do práce čas od času doma zapomenete i svou hlavu? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně, tak se vám bude zajisté líbit nová funkce aplikace Najít, která vás dokáže upozornit v případě, že někde zapomenete jedno ze svých Apple zařízení. Tuto funkci si samozřejmě můžete nastavit přímo na iPhonu, kromě toho ji lze ale aktivovat také přímo na Apple Watch – a nejedná se o nic složitého. Stačí, abyste stisknuli digitální korunku, a poté se v menu přesunuli do aplikace Najít zařízení. Poté vyčkejte na načtení všech zařízení, to vybrané pak rozklepněte a sjeďte úplně dolů. Zde s kategorii Oznámení rozklikněte kolonku Upozornit na zapomenutí a proveďte aktivaci.

Sdílení fotografií

Ve watchOS 8 jsme se dočkali kompletní přepracování aplikace Fotografie. Zatímco ve starších verzích watchOS jste si mohli fotografie pouze prohlížet, a to z vybraných alb, tak ve watchOS 8 jsou možnosti o mnoho širší. Po přejití do aplikace Fotky se vám zobrazí různé vzpomínky, společně s doporučenými a nedávno pořízenými fotografiemi. Jakmile se tedy někdy budete nudit, tak si můžete ve Fotkách na Apple Watch připomenout nějaký moment. Pokud byste pak některou z fotografií chtěli přímo sdílet, tak můžete. Stačí ji rozkliknout, poté vpravo dole klepnout na ikonu sdílení, vybrat kontaktzprávu odeslat. Díky tomu nemusíte fotku složitě hledat na iPhonu, což se rozhodně hodí.

Aplikace Kontakty

Pokud jste ve starších verzích watchOS chtěli někomu zavolat či napsat zprávu, museli jste tak učinit prostřednictvím aplikace Telefon. S příchodem watchOS 8 se však tohle změnilo, jelikož konečně máme k dispozici samostatnou aplikaci Kontakty. Asi tušíte, že aplikace Kontakty toho kromě zobrazení kontaktů o moc více umět nebude. I tak se ale jedná o skvělého pomocníka, například pokud někomu potřebujete předat nějaké telefonní číslo, ale nemáte u sebe iPhone. Kromě toho potěší možnost pro vytvoření nového kontaktu přímo na Apple Watch – stačí úplně nahoře v aplikaci Kontakty klepnout na Nový kontakt.

Soustředění

Apple při představování nových operačních systémů věnoval velkou část prezentace iOS 15. Při představování tohoto systému jsme se mimo jiné dočkali také funkce Soustředění, která slouží jakožto vylepšený režim Nerušit. V rámci Soustředění si můžeme vytvořit hned několik různých režimů, při kterých nechceme být rušeni, a individuálně si je nastavit. Pokud si například vytvoříte režim Nerušit v práci, tak si můžete nastavit, aby vám mohly chodit upozornění pouze z vybraných aplikací, a aby vás mohli kontaktovat jen spolupracovníci. Režimy Soustředění se synchronizují napříč všemi vašimi Apple zařízeními. Na Apple Watch pak lze tyto režimy aktivovat či deaktivovat. Stačí otevřít ovládací centrum, zde klepnout na ikonu měsíce, a poté si režim vybrat.

Více minutek zároveň

Jablečné hodinky slouží především jakožto prodloužená ruka iPhonu. Pokud tedy zrovna u sebe iPhone nemáte a potřebujete provést nějaký úkon, tak je dosti pravděpodobné, že ho budete moci vykonat na Apple Watch. Mezi jednu z aplikací, které na jablečných hodinkách využívám opravdu často, patří Minutka. Jak jistě víte, tak tato aplikace slouží k rychlému nastavení časovače, například při vaření. Ve starších verzích watchOS jste však mohli minutku nastavit pouze jednu. Pokud jste chtěli nastavit minutek více, měli jste smůlu. Ve watchOS 8 jsme se dočkali rozšíření aplikace Minutka, která byla jednak přejmenována na Minutky, a jednak umožňuje nastavení více minutek najednou – jak už nový název napovídá.

Dnes nejčtenější

.