Zavřít reklamu

V posledních hodinách jsme se na našem magazínu věnovali nejlepším novinkám, které jsou součástí nových verzí nedávno představených operačních systémů. Apple nové systémy představil na své prezentaci v rámci vývojářské konference WWDC21 a konkrétně jsme se dočkali iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. I když samotná prezentace nebyla úplně ideální a dala by se definovat slovem „rozlítaná“, tak nemůžeme tvrdit, že by novinek bylo pomálu. Nemusí se to na první pohled znát, ale všemožných nových funkcí je k dispozici opravdu mnoho. V tomto článku jsme se rozhodli, že se podíváme na 10 nejlepších z nich, a to v rámci iOS.

Hovor FaceTime přes odkaz

(Video)hovory přes FaceTime se v poslední době staly velmi oblíbenými, a to především díky pandemii koronaviru – jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Právě v těchto těžkých časech, kdy jsme zůstali zamčení doma, jsme se s blízkými přáteli a rodinou mohli shledat pouze digitálně a FaceTime se k této činnosti stal perfektním nástrojem… tedy pokud všichni účastníci vlastnili jablečné zařízení. Stačilo, aby byť jeden jediný člen rodiny nevlastnil produkt od Applu a už se všichni museli přesunou jinam. Tomu už je konec, jelikož FaceTime zavádí možnost sdílení hovorů přes odkaz. To znamená, že můžete k hovoru připojit kohokoliv, kdo bude mít odkaz, a to i v případě, že vlastní třeba zařízení s Windows či Androidem. Takovým uživatelům se FaceTime zobrazí ve webovém rozhraní.

Rozmazání pozadí ve FaceTime

Bez sdílení FaceTime hovorů přes odkaz byla tato aplikace určená doopravdy spíše pouze pro komunikaci s blízkými uživateli. S možností sdílení hovorů přes odkaz se FaceTime začal podobat například Microsoft Teams či Zoomu, jelikož můžete vytvářet hovory s kýmkoliv, a to klidně i ve firmách. Jednou z dalších funkcí, která je již delší dobu v různých komunikačních aplikacích k dispozici, je možnost pro rozmazání pozadí. I tuto novinku nově FaceTime přináší, a to díky propracované přední kameře a hlavně výkonným čipům, které využívá. Tato funkce je kvůli náročnosti na výkon k dispozici jen na iPhone XS a novějších (čip A12 Bionic a novější).

facetime_pozadi_rozmazane

Soustředění

Pokud na vašem iPhonu nechcete být rušeni, tak neexistuje nic jednoduššího než aktivovat funkci Nerušit. Většina jedinců aktivuje Nerušit před spaním, jak napovídá ikona měsíce. Pravdou ale je, že Nerušit používáme třeba v práci, ve škole a v jiných situacích. Všechny tyto situace si ale vyžadují jinou formu režimu Nerušit – například v práci by se nám měli bez problémů dopsat všichni kolegové, což klasicky není možné. Apple se rozhodl Nerušit přepracovat a přichází se Soustředěním, ve kterém si přesně definujete vlastní režimy. V těchto režimech si sami zvolíte aplikace a případně osoby, od kterých vám může chodit upozornění. Díky tomu budete ještě více produktivnější.

Souhrn oznámení

Velkých změn se dále dočkalo také oznamovací centrum a oznámení všeobecně. Hned na začátek se hodí zmínit, že oznámení jako taková dostala novou podobu – jsou nově kompaktnější, takže se jich na plochu vleze více, navíc k tomu dle mého názoru vypadají o mnoho lépe a profesionálněji. Kromě toho jsme se také dočkali nové funkce Souhrn oznámení, díky které si můžete v určitou část dne nechat zasílat souhrn oznámení z určitých aplikací. To znamená, že vám z vybraných aplikací budou notifikace chodit jen v rámci souhrnu a nikoliv zvlášť. Díky tomu se budete lépe soustředit. Souhrn oznámení nastavíte v Nastavení -> Oznámení -> Naplánovaný souhrn.

Live Text

Další perfektní funkcí, kterou rozhodně využije většina z nás, je Live Text. Tuto funkci lze využít v aplikaci Fotoaparát a nejlépe si její funkci vysvětlíme na příkladu z praxe. Pokud budete v práci, tak lze Live Text využít k jakémusi „naskenování“ tabule či třeba papíru s poznámkami. V případě, že byste provedli obyčejný sken, tak s textem, který se v něm nachází, nebudete moci nijak pracovat. Live Text zvládne tento text z fotografie v reálném čase „přelouskat“, a tak s ním můžete ihned pracovat, tzn. například kopírovat, vyhledávat, apod. Pro využití stačí otevřít Fotoaparát, namířit jej na text, a po rozpoznání klepnout na ikonu v pravém dolním rohu obrazovky.

Nové rozhraní Safari

Uživatelské rozhraní webového prohlížeče Safari bylo v iOS již delší dobu neměnné. Rozhodně tímto nechci říct, že by uživatelské prostředí bylo špatné, avšak určitá forma revitalizace by mu určitě prospěla. Dobrou zprávou je, že v iOS 15 jsme se dočkali. Apple se konkrétně rozhodl přesunout nástrojový panel s adresním řádkem z horní části obrazovky směrem dolů. Díky tomu bude o dost jednodušší ovládat Safari jednou rukou, jelikož nebudete muset neustále natahovat prsty nahoru. Samotné rozhraní je pak o mnoho jednodušší. Nějakou dobu potrvá, než si na něj zvyknete, dlouho to ale určitě nebude.

Záznam aktivity aplikací

Apple je jeden z mála technologických gigantů, kteří se starají o soukromí a bezpečnost svých zákazníků. Jablečná společnost nám to dokazuje prostřednictvím bezpečnostních funkcí, které do svých systémů přidává opravdu velmi často. Nedávno jsme se například v iOS dočkali funkce, díky které vás musí veškeré aplikace požádat o to, aby vás mohly sledovat a sbírat vaše data. V iOS 15 pak dochází k jakémusi zaznamenávání dat aplikací. Tato funkce ukládá sedmidenní souhrn informací o tom, kdy aplikace využily přístup k vašim datům, například poloze nebo mikrofonu. Dále se dozvíte, zdali navštívené weby kontaktovaly další domény a případně které. Funkci aktivujete v Nastavení -> Soukromí -> Zaznamenávat aktivitu aplikací.

Přepracované Počasí

Co se týče aplikace Počasí, tak ta byla po dobu několika let naprosto stejná a nudná. S příchodem iOS 15 se však Apple rozhodl k přepracování. Nedávno totiž odkoupil aplikaci Dark Sky, která poskytovala jednu z nejlepších aplikací pro sledování počasí na jablečných zařízeních. Rozhraní nové aplikace Počasí je o mnoho čistší a modernější, zároveň se veškerá data zobrazují o mnoho lépe a srozumitelněji. Na pozadí aplikace se pak vždy zobrazuje animovaná grafika, která vyobrazuje, jaké je zrovna na určitém místě počasí.

Sekce Sdíleno s tebou

V rámci mnoha aplikací, například Fotky, Hudba, TV a další, se nově zobrazuje sekce Sdíleno s tebou. V rámci této sekce najdete obsah, který s vámi sdíleli uživatelé v aplikaci Zprávy. Pokud vám tedy například někdo poslal fotografii, tak v aplikaci Fotky v sekci Sdíleno s tebou tento obsah najdete. Stejně to funguje i při sdílení hudby či různých pořadů. To se hodí mimo jiné tehdy, pokud vám někdo doporučí určitý film a vy poté zapomenete, jak se jmenoval. Díky Sdíleno s tebou tento sdílený film uvidíte přímo v aplikaci TV.

Upozornění na zapomenuté zařízení

Jestliže patříte mezi jedince, kteří věčně zapomínají, tak se vám bude líbit nová funkce aplikace Najít. S příchodem iOS 15 si v ní můžete nastavit, abyste dostávali upozornění pokaždé, když někde zapomenete jedno z vašich zařízení. Díky tomu už se tedy nestane, že byste z domu či z práce odcestovali například bez vašeho iPhonu v kapse. Funkce každopádně není ve výchozím nastavení aktivní. Pokud byste ji aktivovat chtěli, tak je nutné, abyste přešli do aplikace Najít, kde si dole rozklikněte zařízení. Poté si jedno zařízení rozklikněte a otevřete kolonku Upozornit na zapomenutí, kde funkci aktivujte a případně si nastavte výjimky.

Dnes nejčtenější

.