Zavřít reklamu

Když se řekne iMac, tak si většina z vás vybaví tmavý hliníkový all-in-one počítač od Applu, jehož design byl po dobu několika dlouhých let prakticky neměnný. Pravdou však je, že se definice slova iMac před několika týdny kompletně změnila. Jablečná společnost totiž přišla se zbrusu novým iMacem, který je překopaný od naprostých základů. Prozatím došlo k vydání menší verze nového iMacu, konkrétně toho s označením 24″. Tento nový iMac (2021) dále jednoduše poznáte díky novým barvám, kterými se Apple vrací do roku 1998, kdy byl představen legendární a úspěšný iMac G3.

Vzhledem k tomu, že se nám nový 24″ iMac podařilo získat do redakce, tak už jsme vám před několika dny zprostředkovali unboxing a první dojmy. To znamená, že nám nezbývá nic jiného než se vrhnout do kompletní recenze. Pokud jste předchozí články nepostřehli, tak se hodí zmínit, že nám do redakce dorazil 24″ iMac (2021) v základní konfiguraci, tedy se dvěma Thunderbolt / USB 4 konektory a v modré barvě. K tomuto iMacu je dodávaná Magic Keyboard bez Touch ID, společně s Magic Mouse. Co se výkonnostní stránky týče, tak základní konfigurace disponuje čipem M1 s 8jádrovým CPU a 7jádrovým GPU, úložištěm SSD o velikosti 256 GB a 8 GB operační paměti. V základní konfiguraci pak chybí Ethernet a je k dispozici „jen“ v pěti zbarveních, namísto sedmi u dražších verzí.

Balení v rychlosti

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak balení jsme se věnovali v rámci unboxingu. Je ale pravděpodobné, že si tuto recenzi zobrazí někdo, kdo unboxing nečetl. V tomto případě se na balení podíváme opravdu v rychlosti a nijak dopodrobna se ním nebudeme zabírat. Co se tedy balení iMacu týče, tak by šlo označit za chaotické. Může za to především samotná krabice, ve které se zařízení nachází. Prakticky všichni recenzenti, včetně nás, měli problém s tím se do krabice správně dostat – a když už se to povedlo, tak byl iMac vzhůru nohama. Jakmile se vám podaří krabici otevřít a dostat se k iMacu, tak už je vše v pořádku. Pod iMacem se v balení nachází malá krabice, ve které najdete veškeré příslušenství. V našem případě se jedná se o Magic Keyboard, Magic Mouse, napájecí kabel a adaptér, USB-C – Lightning kabel a manuál s nálepkami. Příslušenství je barevně sladěné s vybranou barvou iMacu, napájecí kabel a USB-C – Lightning kabel mají pak kvalitní opletení, opět v barvě.

Design

Představením nových iMaců Apple stvořil opravdu velikou kontroverzi. Mnohým jedincům se totiž design tohoto nového jablečného počítače nelíbí. A já to svým způsobem chápu, jelikož lidé ve většině případech úplně nemají rádi změny a spíše vsadí na to, co už je léta ověřené a funguje. Po designové stránce nového 24″ iMacu se Apple vrátil o více než dvě dekády nazpátek, konkrétně k vydání iMacu G3. Ten přišel celkově v pěti různých zbarveních. My si momentálně můžeme vybrat až ze sedmi různých barev – modrá, zelená, růžová, stříbrná, žlutá, oranžová a fialová s tím, že poslední tři jmenované jsou k dispozici jen u dražších modelů. Nejsou to ale tak úplně barvy, které způsobily největší kontroverzi. Jedná se bezesporu o bílé rámečky okolo displeje, které jsou prostě a jednoduše nezvyklé a některým uživatelům mohou vadit.

první dojmy 24" imac 2021

Úplně narovinu se přiznám k tomu, že se mi design nového 24″ iMacu při představení a na produktových fotografiích úplně nelíbil. Design mi přišel neprofesionální a spíše dětský. I kvůli tomu jsem se lehce kroutil, když jsem získal možnost nový iMac zrecenzovat. Nakonec mi ale nic jiného nezbylo a aktuálně mám 24″ iMac před sebou a píšu na Magic Keyboard, která je k němu dodávaná. A jsem nesmírně rád, že jsem si tento jablečný počítač mohl otestovat a fungovat na něm. Kdyby se tak nestalo, tak bych s největší pravděpodobností názor na design žádným způsobem nezměnil. Naštěstí ale nyní mohu říci, že po designové stránce je podle mé 24″ iMac jedním z nejlepších produktů, který Apple představil. Celé zařízení má jakési „kouzlo“, které se vám bude moc líbit a rychle si na něj navyknete.

24″ iMac NENÍ pro profesionály

V žádném případě se totiž nejedná o počítač, který je určený pro profesionály.

Ono je totiž velmi důležité, abyste 24″ iMac jakožto zařízení pochopili. V žádném případě se totiž nejedná o počítač, který je určený pro profesionály. I z toho důvodu v něm najdeme „klasický“ čip M1, který aktuálně tepe například i v MacBooku Air, 13″ MacBooku Pro či Macu mini. Ten má sice stále výkonu na rozdávání, z logického hlediska je ale jasné, že profesionálovi nedáte stejný čip jako obyčejnému uživateli. 24″ iMac je tedy zařízení určené do rodinných domácností, ve kterých jej může využívat klidně hned několik uživatelů. Očekává se, že tento iMac bude využíván na klasickou kancelářskou práci, na určitou formu zábavy či pro vyřizování e-mailů, apod. Zvládnete na něm samozřejmě například sestříhat video a provádět další složitější úkony, nejedná se však o činnosti, pro které je 24″ iMac stvořený.

S tím, pro koho je 24″ iMac určený, úzce souvisí také využití bílých rámečků – jen pro upřesnění se ve skutečnosti jedná o světle šedou barvu. Očekává se totiž, že tento jablečný počítač bude využíván především ve dne kdy je světlo a bílé rámečky tak dokáží lépe splynout s okolím. Kromě toho Apple vybral světlé rámečky z toho důvodu, aby 24″ iMac mohl lépe zapadnout do domácnosti jako takové a splynul se zdmi. Je totiž pravděpodobnější, že budete mít doma světlou stěnu než tmavou či černou. Tmavé rámečky jsou pak určené především pro profesionály, kteří pracují například s videem, a to ve většině případech v noci. Pracujete-li v tuto dobu, tak je samozřejmě lepší vlastnit počítač s tmavými rámečky, byť tedy musím uvést, že při práci ve tmě světlé rámečky rozhodně nesvítí. Opět však podotýkám, že 24″ iMac není možné brát jakožto profesionální zařízení. Černé rámečky by navíc u barevných variant vyvolávaly velký kontrast, což je nechtěné. Pravdou na druhou stranu je, že by rámečky mohly být ještě o něco málo užší.

první dojmy 24" imac 2021

Barvy a brady

Při výběru iMacu si sice můžete zvolit jednu z až sedmi barevných variant, avšak pravdou je, že každá barevná varianta se skládá ze dvou barev, konkrétně ze světlejší a tmavší. Tmavší zbarvení najdete na zadní straně a bocích iMacu, světlejší barva je pak využita na tzv. bradě a taktéž na zadní straně, byť ale pouze ke zbarvení loga . Zmíněná „brada“, tedy jakási prázdná část pod displejem, mi žádným způsobem nevadí a rozhodně chápu, že se do ní Apple snažil vměstnat veškeré komponenty. Za mě je ale škoda, že je tato část doopravdy prázdná. Něco mi na ní chybí a není to nic jiného než právě logo . Rozhodně to ale není z toho důvodu, že bych si nějakým způsobem chtěl dokazovat, že mám zařízení od Applu – o to vůbec nejde. Dost možná se ale i v tomto případě jedná o pouhý zažitý zvyk z předchozích generací iMaců a kdo ví… třeba si na logo  na přední straně iMacu za pár let nikdo z nás ani nevzpomene.

Souvisejíci

Kdybych měl design nějakým způsobem shrnout, tak vás zajisté ohromí. A nejedná se čistě o můj názor – nový iMac totiž mělo možnost si prohlédnout hned několik mých blízkých a všichni z nich uvedli, že se jedná o nádherné zařízení a někteří z nich jej dokonce označili slovem must-have. Celé zařízení je zkonstruováno jak jinak než z recyklovaného hliníku. Váha celého iMacu je zhruba 4,5 kilogramů, což je na takový stroj opravdu málo. V tomto případě to ale beru trošičku jako nevýhodu, kterou už jsem nakousl v prvních dojmech. O to, aby se iMac nepohyboval po stole, se starají protiskluzové podložky ze spodní strany stojanu. Ty fungují dobře, rozhodně to ale neznamená, že byste s iMacem například bez pozvednutí nebyli schopni otáčet. Lehkou nevýhodou je pak pro mě až příliš jednoduché naklápění obrazovky. Nízká váha, společně s lehkým naklápěním, tak může způsobit, že při utírání displeje hadříkem se zařízením nějak posunete či displej sklopíte. Při maximálním sklopení nahoru či dolů už pak jen stačí do iMacu lehce ťuknout (například kočka na stole) a neštěstí je na světě – iMac se prostě překlopí.

Konektivita

Apple se u 24″ iMacu rozhodl jít ve stopách aktuálních MacBooků. Tak nějak se sice šušká, že další generace jablečných přenosných počítačů přijde s obsáhlejší konektivitou, každopádně u nového iMacu k tomuto nedošlo. V základní verzi získáte pouze dva konektory USB-C s rozhraním Thunderbolt / USB 4, pokud si připlatíte za dražší variantu, tak se můžete „těšit“ na čtyři USB-C konektory. V tomto případě se jedná o dva s rozhraním Thunderbolt / USB 4 a dva USB 3. Všechny verze pak nabízí 3,5mm konektor na levém boku. U základního modelu se pak ještě musíte rozloučit s Ethernetem, tedy pokud si za něj nepřiplatíte. Dražší varianty pak Ethernet mají, každopádně jej nenajdete klasicky ze zadní strany iMacu, ale na napájecím adaptéru. Apple chtěl tímto zamezit tomu, aby se na stole zbytečně povalovaly kabely. Ethernet tak připojíte přímo do napájecí „kostky“ a internetové připojení pak do iMacu putuje skrz napájecí kabel. Za mě se jedná o skvělé řešení, jelikož takto vede do iMacu pouze jediný kabel, který je navíc stylově opletený a barevně sladěný. Co se týče bezdrátových rozhraní, tak tento a všechny ostatní varianty 24″ iMacu disponují Wi-Fi 6 802.11ax a Bluetooth 5.0.

první dojmy 24" imac 2021

Jeden krátký odstavec jsem se rozhodl věnovat i samotnému napájecímu kabelu. Ten se od všech jiných napájecích kabelů, které jsou součástí aktuálních jablečných počítačů, liší – a nemám na mysli již několikrát zmíněné opletení. Kromě toho, že kabel působí opravdu odolně, tak Apple vytvořil speciální magnetickou koncovku, která se jednoduše zacvakne ze zadní strany iMacu do konektoru. To znamená, že se nemusíte starat o správné „natočení“ kabelu a koncovky – stačí ji přiblížit a o ostatní už se postarají magnety. Někteří z vás si nyní možná říkají, že se jedná o znovuzrození MagSafe, s oslavami ale ještě počkejte. Tento magnetický konektor rozhodně žádným způsobem nepomůže v tom, aby se iMac při zakopnutí o napájecí kabel nepřevrhl. Magnety jsou totiž dostatečně silné na to, aby po zakopnutí vzaly iMac s sebou. Svým způsobem lze tedy konektor považovat za jakousi „machrovinku“, nějakou bezpečnost a ochranu v něm tedy nehledejte. Jak už jsem zmínil výše, tak iMac lze teoreticky převrhnout i při pouhém čištění obrazovky, pokud si jej zezadu nepřidržíte.

Displej

Pokud vlastníte 24″ iMac, tak byste nejspíše očekávali, že bude mít 24″ obrazovku – jenže ono tomu tak není. Opravdová úhlopříčka je totiž 23.5″. Jasně, teď si možná řeknete, že Apple chtěl velikost displeje zaokrouhlit, aby číslo vypadalo lépe, to samé jsem si řekl taky. Jenže on je v nabídce stále 21.5″ iMac s procesorem Intel, který tu půlku palce v názvu prostě má. Těžko teda říct, z jakého důvodu se Apple rozhodl tohle pojmenování využít. Jednak je samozřejmě kratší, a jednak se to možná dozvíme časem. Co se týče oficiálních specifikací, tak má 24″ iMac 4.5K displej s rozlišením 4480 x 2520 pixelů, což vychází na 218 pixelů na palec. Displej podporuje až 1 miliardu barev, maximální jas je stanoven na 500 nitů a samozřejmostí je také podpora širokého barevného gamutu P3 společně s True Tone.

Apple displeje zkrátka a jednoduše uměl vždy.

Specifikace v podobě černého na bílém jsou jedna věc. Druhá věc je pak to, jakým způsobem displej vnímá lidské oko. Apple displeje zkrátka a jednoduše uměl vždy. To je stará známá a nemůžeme to žádným způsobem upřít, a to ani v případě 24″ iMacu. Na bezchybný displej si navyknete opravdu rychle a ještě více si navyknete na tu obrovskou pracovní plochu, kterou iMac nabídne. Osobně již po dobu několika let každodenně pracuji na MacBooku (předtím 16″, nyní opět 13″ M1), kterému mám připojený 24″ externí monitor s Full HD rozlišením. Tento setup mi prostě a jednoduše vyhovuje, jelikož nabízí pracovní plochu, na které mohu být maximálně produktivní – z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že při přidání druhého externího monitoru už produktivitu ztrácíte. Po dobu týdne a pár dní k tomu jsem tedy MacBook vyměnil za 24″ iMac a naprosto stejně jsem k němu připojil externí monitor, který používám.

Po pár hodinách používání jsem si všiml toho, že externí monitor vůbec nepoužívám, potažmo naprosto minimálně, například pro zobrazení zpráv. Usoudil jsem tedy, že díky 4.5K displeji s obrovskou pracovní plochou prostě další monitor nepotřebuji. Externí monitor jsem odpojil a další dny jsem na 24″ iMacu pracoval bez něj – a mohu říci, že mi rozhodně nechyběl. Bez čeho jsem se ale neobešel je aplikace Magnet, díky které si můžete různými způsoby rozložit veškerá okna v rámci macOS – podobně jako tomu je nativně ve Windows. Součástí macOS je sice Split View, tomu jsem ale v životě nepřišel na chuť a právě namísto něj používám dnes a denně zmíněnou aplikaci Magnet. Je škoda, že funkce pro jednodcuhé rozdělení a organizaci oken není součástí macOS, minimálně u zařízení s velkým displejem by se to totiž rozhodně hodilo. Nikdo totiž nemá čas na to, aby ručně upravoval velikost všech oken, a poté si je složitě přesunul tam, kam potřebuje.

Displej 24″ iMacu je perfektní ve všech situacích. Ať už se rozhodnete provádět klasickou kancelářskou práci, dívat na filmy, upravovat fotografie a videa či hrát hry. Ani v jednom z těchto případů vás displej nezklame a hlavně, co jsem zpozoroval, tak vás z něj nebudou bolet oči, s čímž mám občas problém. Opravdovou kvalitu displeje 24″ iMacu si uvědomíte například tehdy, pokud k němu postavíte nějaký monitor, klidně s horším nebo stejným rozlišením. Pokud ke srovnání využijete monitor s podobným rozlišením, tak si všimnete lepšího a věrnějšího podání barev, jestliže využijete monitor s horším rozlišením, tak vám z horší kvality při přechodu budou pomalu slzet oči. Na displej 24″ iMacu si tedy rychle zvyknete. Později se nebudete chtít dívat na nic jiného a ostatní displeje se vám budou zdát nekvalitní.

24" imac displej

Přední kamera, zvuk a mikrofon

Apple až donedávna u všech svých iMaců využíval přední FaceTime HD kameru s rozlišením pouhých 720p. To se ale naštěstí s příchodem předchozí generace iMaců změnilo a Apple je osadil 1080p kamerou. Stejná kamera je k dispozici i u nového 24″ iMacu, přesto se ale od té původní liší. Jde o to, že přední FaceTime HD kamera u 24″ iMacu je přímo spojená s čipem M1, konkrétně s jeho obrazovým signálovým procesorem. Pokud bych to měl jednoduše vysvětlit, tak se veškerý obraz z kamery před vyobrazením „prožene“ čipem M1, který jej v reálném čase vylepší. Velice podobně to funguje například i na iPhonech, kde dochází taktéž k úpravě obrazu v reálném čase. Žádné odezvy se samozřejmě bát nemusíte, vše se děje okamžitě a o nic se nemusíte starat. Obraz z přední kamery je ve většině případech perfektně ostrý a rozlišení 1080p lze rozhodně poznat, stejně tak i úpravu v reálném čase. S FaceTime HD kamerou z mého MacBooku, ve kterém má rozlišení 720p, se obraz úplně nedá srovnávat, jelikož je to úplně jiná písnička. Pouze mi přijde, že na kratší vzdálenost má iMac problém zaostřit – všeobecně je obraz nejhezčí, když zaostří na lidský obličej.

Kvalitu reproduktorů si opravdu uvědomíte ihned poté, jakmile stisknete spouštěcí tlačítko na zadní straně iMacu.

Co se týče zvukového projevu, tak Apple při představení uvedl, že 24″ iMac disponuje hned šesti reproduktory – tři jsou umístěné na levé straně a tři na pravé. Nutno podotknout, že tyto reproduktory zvládají prostorový zvuk při přehrávání videa ve formátu Dolby Atmos. Kvalitu reproduktorů si opravdu uvědomíte ihned poté, jakmile stisknete spouštěcí tlačítko na zadní straně iMacu. Během pár sekund se totiž ozve typický startovací zvuk z macOS. Jakmile došlo k přehrání tohoto zvuku u mě v kanceláři, tak jsme se na sebe společně s kolegou podívali a nestačili jsme se divit. Už tento kraťoučký zvuk nám dokázal říci, že soustava reproduktorů bude hrát opravdu skvěle. Po prvotním nastavení jsme se tedy ihned pustili do přehrávání hudby a naše tušení se potvrdilo. Zvuk z šesti reproduktorů dokáže být opravdu hlasitý, velmi čistý a zaujmou vás především relativně silné basy. Při poslechu kvalitní hudby se do ní ponoříte tak moc, že nějakou dobu nebudete moci najít slova k vyjádření se a budete si užívat každý tón.

Kvalita tří studiových mikrofonů studiové kvality s vysokým odstupem signálu od šumu a směrovým formováním paprsku je ideální. Jedná se sice oficiálně o studiové mikrofony, každopádně úplně za slovo Apple v tomto případě neberte. Tím nechci říct, že by kvalita mikrofonů byla špatná, to rozhodně ne. Například při video hovorech bude rozhodně více než dostačovat, každopádně pro nahrávání nějakého kvalitního singlu budete zajisté muset využít mikrofony externí. Zaznamenaný zvuk je čistý, bez nějakého praskání či jiných rušivých elementů.

24" imac

Magic příslušenství

Kromě samotného iMacu se přepracování dočkalo také příslušenství. Jak už jsem zmínil výše, tak základní iMac, který recenzujeme, je dodáván s Magic Keyboard a Magic Mouse. K největším změnám došlo v případě klávesnice od Applu. Co se týče rozložení kláves, tak v tomto odvětví došlo ke změnám lehkým. Klávesou F4 nově spustíte Spotlight, pomocí F5 diktování a díky F6 režim Nerušit. Klávesa fn v levém dolním rohu má pak na sobě vyraženou ikonu zeměkoule, která naznačuje možnost pro změnu vstupního zdroje. Po stránce tvaru je nová Magic Keyboard více zakulacená, společně s klávesami, které se nachází v rozích. V pravém horním rohu se pak v našem případě nachází klávesa pro uzamčení iMacu, která je však umístěna trošku nešťastně přímo nad klávesou Backspace, tudíž si dost možná párkrát namísto smazání znaku iMac zamknete. Pořídit si ale můžete i klávesnici s Touch ID namísto zamykací klávesy – buď si za ní připlatíte u základního modelu anebo ho dostanete v ceně s dražší konfigurací. Já osobně bych si určitě za klávesnici s Touch ID připlatil, bez váhání. Pokud potřebujete, můžete si ještě zvolit klávesnici s numerickou klávesnicí. Barva kláves je bílá a tělo je totožné s barvou vašeho iMacu, byť tedy spodní strana je z bílého plastu.

unboxing 24" iMac 2021

Magic Mouse se z hlediska funkčnosti či tvaru žádným způsobem nezměnila. Horní část je tedy stále zhotovená v bílé barvě, spodní část těla je nově totožná s barvou vašeho iMacu. Bohužel, nabíjecí Lightning port je stále umístěn na spodní straně myši, která jezdí po stole – to znamená, že při nabíjení Magic Mouse nebudete schopni používat. Osobně jsem se snažil Magic Mouse několikrát přijít na chuť, avšak nikdy se mi to nepodařilo. Kromě funkčnosti jako takové mi nevyhovuje ani tvar a používání myši od Applu je mi zkrátka nepohodlné. Osobně bych si tedy připlatil pár stovek za Magic Trackpad. Ten se změnil jen z hlediska barev a tvaru. Stejně jako Magic Keyboard má vrchní stranu bílou, šasi má stejnou barvu jako iMac a spodní strana je z bílého plastu. Došlo k lehkému zakulacení rohů, na funkčnost to ale nemá žádný vliv. Sklon Magic Keyboard i Magic Trackpad zůstal stejný a nepřišel jsem na žádné další odlišnosti. K iMacu pak dostanete i nabíjecí Lightning – USB-C kabel pro nabíjení tohoto příslušenství. Tento kabel má oplétání ve stejné barvě jako iMac a využít jej můžete klidně i k rychlonabíjení vašeho iPhonu.

Čip M1 a jeho výkon

Když jsem v úvodu řekl, že nový 24″ iMac je přepracován od samotného základu, tak jsem nelhal. Kromě exteriéru totiž došlo k převratným změnám i v útrobách tohoto jablečného počítače. Pohání jej totiž nyní už starý známý čip M1, který je vůbec prvním čipem z rodiny Apple Silicon. V základní verzi, kterou máme my, nabízí M1 8jádrové CPU a 7jádrové GPU, u každého dražšího modelu už pak získáte 8jádrové CPU i GPU. Čip M1 aktuálně tepe už v mnoha jablečných zařízeních, včetně vybraných MacBooků a Macu mini. Z těchto zařízení víme, že je M1 velmi výkonný a zároveň úsporný, a to samé tento čip potvrzuje ve 24″ iMacu. Jak už to tak bývá zvykem, tak každý jablečný produkt, který recenzujeme, podrobujeme také výkonnostním testům. V tomto případě 24″ iMac, potažmo CPU a GPU, otestujeme aplikacemi Geekbench 5 a Cinebench R23. Výkonnostní test SSD nám pak poskytne Blackmagic Disk Speed Test.

Malware

Výkonnostní testy

V CPU testu aplikace Geekbench 5 si 24″ iMac vysloužil 1718 bodů pro výkon na jedno jádro a 7388 bodů pro výkon na více jader. Dalším testem je Compute, potažmo test GPU, který se rozděluje na OpenCL a Metal. V případě OpenCL dosáhl 24″ iMac na 16793 bodů a v testu Metal na 19993 bodů. Z testu v aplikaci Cinebench R23 si pak recenzovaný iMac odnesl 1318 bodů pro výkon na jedno jádro a 6351 bodů pro výkon na více jader. Výkon čipu M1 pocítíte především při využívání nativních aplikací a takových aplikací, které jsou pro tento čip přizpůsobené. M1 totiž funguje na architektuře ARM, kdežto procesory Intel využívají architekturu x86. Abyste mohli spustit aplikace, které nejsou pro M1 prozatím přizpůsobeny, tak je nutné využít překladače kódu Rosetta 2, jenž je součástí macOS. Při jeho využití může dojít k lehkému poklesu výkonu, jelikož je nutné v reálném čase překládat kód z aplikace, která je určená pro x86, na ARM.

Hraní

Už dávno neplatí fakt, že jablečné počítače nejsou určené pro hraní. Pravdou je, že si na strojích s M1 zahrajete bez problémů i velmi náročné hry. Osobně se neřadím mezi jedince, kteří po příchodu z práce zapnou počítač a hru a hrají až do večera. Když ale mám čas a chuť, tak si na pár desítek minut rád zahraji klasický World of Warcraft. Před nedávnem jsem prováděl test při hraní této hry na 13″ MacBooku Pro M1 a tak nějak jsem očekával, že výsledky budou, vzhledem ke vnitřnostem, podobné, což se také potvrdilo. Samozřejmě je ale nutné počítat se 4.5K displejem, který má velké rozlišení. Na nejvyšší možné rozlišení si tedy rozhodně nějakou náročnější hru nezahrajete a bude nutné ho snížit. V mém případě jsem našel ideální rozlišení v podobě 2048 x 1280, kdy je s maximálními detaily možné hrát na zhruba 35 FPS stabilně. Pokud byste chtěli mít více FPS, stačí lehce snížit detaily či rozlišení.

Ventilátor neuslyšíte

V útrobách 24″ iMacu se nachází také ventilátor(y). Máte-li základní verzi, tak se budete muset spolehnout pouze na jediný ventilátor, který se navíc nachází na opačné straně jako čip M1. Chlazení by tedy mohlo být lepší, každopádně je M1 úsporný, a tak se nejedná o nic hrozného. Dražší konfigurace pak mají dva ventilátory, každý na jedné straně. Spektrum otáček ventilátoru je od 2500 do 7000 ot./min. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že při klasické nenáročné práci ventilátor neuslyšíte vůbec. Pokud se však vrhnete na nějaké hraní či složitější práci, tak se ventilátory pomalu začnou roztáčet, málokdy však na plné otáčky. Ventilátor vás tedy rozhodně rušit nebude. Co se týče teplot, tak v maximální zátěži se čip M1 dostává zhruba na 85 °C. Při obyčejné práci je pak teplota v okolí 50 °C, a pokud necháte iMac běžet v klidu delší dobu, usadí se teplota na zhruba 30 °C. Výdechy pro ventilátory a reproduktory se nachází ve zespoda brady.

první dojmy 24" imac 2021

SSD

Úložiště 24″ iMacu je sakra rychlé, což pocítíte všude v systému. Pryč jsou ty doby, kdy jsme v iMacích měli klasické a pomalé HDD či Fusion Drive. SSD už v dnešní době rozhodně nemůžeme považovat za budoucnost, ale za přítomnost a naprostý standard. V základu má recenzovaný iMac SSD o velikosti 256 GB, při konfiguraci lze ale zvolit až 2 TB SSD, který perfektně poslouží i těm nejnáročnějším uživatelům. V aplikaci Blackmagic Disk Speed Test jsme zvolili test čtení a zápisu souboru o velikosti 5 GB. Rychlost čtení vyšla na zhruba 2520 MB/s, rychlost zápisu pak na zhruba 2150 MB/s. V tabulce, která v aplikaci Blackmagic Disk Speed Test udává, zdali budeme vzhledem k rychlosti SSD schopni bez problémů pracovat s určitými video soubory, najdeme u všech typů souborů fajfky, včetně nejnáročnějšího video souboru 2160p 60 FPS 10-bit YUV 4:2:2. Disk tedy nebude mít problém opravdu s ničím. Konkrétní podrobné výsledky si můžete prohlédnout na snímku obrazovky níže.

rychlost SSD 24" imac m1

Aplikace z iOS na macOS

Díky tomu, že čip M1 využívá stejnou architekturu jako čipy A-series, které tepou v iPhonech a iPadech (kromě nejnovějšího iPadu Pro), tak je možné aplikace z iOS a iPadOS spouštět na macOS. Nutno však podotknout, že aplikace pro iPhony a iPady jsou určené pro dotykové obrazovky, takže na nedotykové obrazovce 24″ iMacu nefungují úplně ideálně. Apple samozřejmě pracuje na zlepšení uživatelského požitku z využívání těchto aplikací, což je skvělé. Zcela upřímně ale aktuálně ve využívání iOS a iPadOS aplikací na Macích s M1 nevidím žádný smysl. Rozhodně však chápu, o co Applu jde. Pokud totiž bude bez problémů jedna aplikace fungovat na všech jablečných operačních systémech, tak to bude znamenat, že vývojářům bude stačit své aplikace vytvářet pouze jednou a o nic víc se nebudou muset starat. Prozatím to nefunguje, Apple je však rozhodně na dobré cestě. Až to fungovat bude, tak si troufnu říci, že to pro vývojáře bude malá revoluce.

Závěr

Nový 24″ iMac je zařízení pro domácnost. A pokud si ho opravdu pořídíte do domácnosti, tak s ním budete maximálně spokojeni, a to jak po straně vzhledu, tak i po straně výkonu. V komentářích pod články o 24″ iMacu na našem magazínu často čtu názory od čtenářů, kteří tvrdí, že se jim nový iMac vůbec nelíbí, a že se jedná spíše o obludnost. Já jsem měl názor naprosto stejný, nebudu lhát. Jakmile jsem ale získal možnost si nový iMac osahat, nějakou dobu na něm pracovat a každý den se na něj dívat, tak jsem se zamiloval. Nyní mě svým způsobem trochu mrzí, že jsem nedávno vyměnil můj původní MacBook za MacBook s M1 a nepočkal jsem. Každopádně i přesto jsem přesvědčen, že do iMacu dřív nebo později půjdu a MacBook si nechám pro práci na cestách. S kolegou v redakci ještě čekáme na představení větší verze nového iMacu – podle té se pak nejspíše rozhodneme, zdali po které z verzí skočíme. Nový 24″ iMac bych rozhodně doporučil, a pokud jste ho z nějakého hlediska zazdili, dejte mu, prosím, druhou šanci. Alespoň si ho prohlédněte někde na prodejně a dost možná změníte názor.

Nové iMacy s M1 si můžete zakoupit zde

první dojmy 24" imac 2021

Dnes nejčtenější

.