Zavřít reklamu

Pokud sledujete dění v jablečném světě, tak vám zajisté neuniklo nedávné představení nových verzí jablečných operačních systémů. Zmínit můžeme mimo jiné také iOS a iPadOS 14.6. Tyto systémy přináší několik vylepšení, na druhou stranu si ale mnoho jedinců začalo po instalaci stěžovat na obrovský propad výdrže baterie. Jestliže se mezi jedince, kteří aktualizovali na iOS či iPadOS 14.6, řadíte i vy a máte problém s podprůměrnou vydrží, tak se vám bude líbit tento článek. V tom se podíváme na 10 tipů, které vám pomohou ke zvýšení výdrže baterie v iOS 14.6.

Trpělivost přináší růže… a delší výdrž na jedno nabití

Jakmile na vašem iPhonu provedete aktualizaci, tak to rozhodně opětovným spuštěním nekončí – možná tak pro vás. Systém po dokončení aktualizace dlouhou dobu provádí různé složité procesy, které jsou s úspěšným dokončením aktualizace spojené. Máte-li tedy problémy s výdrží prvních pár hodin, tak se rozhodně není čemu divit. Zkuste prvně pár dní počkat a až poté hledejte možné příčiny a řešení. V mnoha případech se výdrž baterie automaticky ustálí, stačí jen zůstat trpělivý.

Nastavte si režim nízké spotřeby baterie

Součástí iOS i iPadOS je režim nízké spotřeby baterie. Ten můžete aktivovat různými způsoby – například z ovládacího centra či pomocí automatizace. Kromě toho se nabídka pro jeho spuštění zobrazí poté, jakmile nabití baterie klesne na 20 či 10 %. Pokud režim nízké spotřeby baterie aktivujete, tak se omezí výkon procesoru vašeho iPhonu. To znamená, že jablečný telefon bude o něco pomalejší, na druhou stranu ale déle vydrží. Jak už bylo zmíněno, režim nízké spotřeby baterie lze aktivovat v ovládacím centru, popřípadě stačí přejít do Nastavení -> Baterie.

Využívejte tmavý režim

Jestliže vlastníte iPhone X a novější (vyjma SE druhé generace, XR a 11), tak dost možná víte, že tyto jablečné telefony disponují OLED displejem. Ty se oproti klasickým LCD displejům liší v tom, jakým způsobem podávají černou barvu. Zatímco LCD displej nemá černou úplně dokonalou, jelikož je displej neustále podsvícený, tak u OLED je černá opravdu černá, a to díky tomu, že dojde ke kompletnímu vypnutí pixelů. Díky tomu, že nejsou využívané všechny pixely, tak displej nepotřebuje tolik energie. Budete-li používat tmavý režim v systému a aplikacích, tak můžete výrazně prodloužit výdrž baterie. Pro aktivaci tmavého režimu v systému přejděte do Nastavení -> Zobrazení a jas, kde aktivujte Tmavý, popřípadě pak automatické přepínání.

Vypněte 5G

U aktuálně nejnovějších iPhonů 12 jsme se dočkali podpory sítě páté generace, potažmo 5G. Zatímco například ve Spojených státech amerických je v dnešní době 5G standardem, tak v tuzemsku se spíše stále jedná o vzdálenou budoucnost. Pokud využíváte iPhone 12 s 5G v České republice, anebo v jiné zemi s horším pokrytím, tak může neustále docházet k přepojování z 5G na 4G (LTE) a naopak. Právě tohle přepojování způsobuje extrémní spotřebu energie. Zcela upřímně se v zemích se špatným pokrytím vyplatí 5G spíše deaktivovat. Učiníte tak v Nastavení -> Mobilní data -> Volby dat -> Hlas a data, kde zaškrtněte možnost LTE.

Jaké aplikace spotřebovávají nejvíce energie?

Součástí iOS je speciální rozhraní, ve kterém si můžete jednoduše zobrazit, která aplikace spotřebovává nejvíce energie. Pokud byste si tohle rozhraní chtěli spustit, tak stačí, abyste přešli do Nastavení -> Baterie. Zde sjeďte o kus níže a prohlédněte si seznam aplikací, které spotřebovávají nejvíce baterie. Tyto aplikace můžete vypnout pomocí přepínače aplikací, popřípadě, pokud máte nějaké podezření, tak můžete konkrétní aplikaci kompletně odstranit, aby nespotřebovávala hodně energie.

Tipy pro snížení spotřeby baterie

S příchodem iOS 12 jablečná společnost kompletně přepracovala sekci BaterieNastavení. V rámci této sekce si tak můžete zobrazit například to, které aplikace spotřebovávají nejvíce energie, kromě toho se zde nachází také funkce pro zobrazení kondice baterie či aktivaci optimalizovaného nabíjení. Kromě toho se v této sekci mohou objevovat také různé tipy, které vám mohou s prodloužením výdrže baterie v rámci iOS pomoci. Rozhodně těmto tipů tedy věnujte pozornost a snažte se provést to, co vám doporučují.

navrhy_baterie_iphone_vydrz

Pokládejte iPhone displejem dolů

Pokaždé, když vám na iPhone přijde oznámení, tak dojde k rozsvícení displeje, abyste si ho mohli ihned zobrazit a přečíst. Při příchodu této notifikace však iPhone vyhodnocuje, zdali má smysl displej vůbec zapínat. Pokud totiž máte iPhone vložený například v kapse anebo třeba položený na stole displejem dolů, tak při příchodu notifikace nedojde k rozsvícení displeje – je to totiž zbytečné a navíc k tomu tím dochází k vyšší spotřebě baterie. Pokud tedy chcete ušetřit nabití baterie, tak se snažte iPhone pokládat displejem dolů.

iPhone 11 Pro

Deaktivace Probudit zvednutím

Jestliže vlastníte nějaký novější iPhone, tak zajisté víte o funkci, díky které se iPhone automaticky rozsvítí poté, co ho zvednete směrem nahoru k obličeji. To se hodí především u iPhonů s Face ID, jelikož pak dojde k okamžitému odemknutí. Čas od času ale může dojít k špatnému vyhodnocení a displej jablečného telefonu se rozsvítí i v případě, kdy nemá. To opět způsobuje větší spotřebu baterie. Pokud chcete funkci Probudit zvednutím deaktivovat, tak přejděte do Nastavení -> Zobrazení a jas.

Deaktivace polohových služeb

Různé aplikace či webové stránky vás mohou požádat o sledování polohových služeb. Ve většině případech je to pochopitelné – například když hledáte nejbližší restauraci či jiný podnik, anebo u navigačních aplikací. Některé aplikace však přístup k poloze vůbec nepotřebují, třeba sociální sítě či třeba hry. Pokud byste chtěli provést deaktivaci polohových služeb, tak přejděte do Nastavení -> Soukromí -> Polohové služby. Zde stačí polohové služby deaktivovat kompletně, anebo si rozklikněte určitou aplikaci, které chcete přístup k polohovým službám odepřít, a poté přepněte přepínač do neaktivní polohy.

Deaktivace aktualizace na pozadí

Mnoho aplikací se na iPhonu může aktualizovat na pozadí. Teď nemáme na mysli aktualizace z App Storu, nýbrž aktualizace dat z těchto aplikací. Abyste to pochopili, tak si to vysvětlíme na aplikaci Počasí. Pokud máte aktualizaci na pozadí aktivní, tak Počasí čas od času na pozadí vyhledá nová data o počasí. Tato data se vám pak po přechodu do aplikace ihned zobrazí a nemusíte na nic čekat. Pokud funkci deaktivujete, tak se nová data stáhnou až po spuštění aplikace, takže musíte chvíli čekat. Nejedná se však o nic zásadního a někteří uživatelé upřednostní delší výdrž baterie. Pro deaktivaci aktualizací na pozadí přejděte do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace na pozadí. Zde je možné provést kompletní deaktivaci, či částečnou deaktivaci u samotných aplikací.

Dnes nejčtenější

.