Zavřít reklamu

Nedávno představená letošní generace iPadů Pro se alespoň z hlediska hardwarových specifikací jeví jako nekompromisní bestie. Pravda je však bohužel někde trochu jinde. Tablet totiž zatím nedokáže výkonný hardware využít skrze svůj software na maximum, ba co víc – v některých případech ani z poloviny. Vyplývá to s testů mnoha profesionálů, kteří využívají na iPadech například nejrůznější výkonnostně náročné grafické editory s vysokou spotřebou RAM paměti. Té má sice nová generace iPadů Pro na rozdávání, neumí ji však využít. 

Apple se při představení nových iPadů Pro chlubil mimo jiné i tím, že nižší konfigurace osadí 8 GB RAM pamětí a ty s úložištěm 1 či 2 TB se pak dočkají dokonce 16 GB RAM paměti, což už je na tablet velmi slušná nálož. Dosavadní testy nicméně ukazují, že iPadOS omezuje využití RAM paměti u veškerých aplikací maximálně na 5 GB, přes které je už zkrátka nepustí. To jinými slovy znamená, že v případě vyšších konfigurací novinek je RAM paměť aplikacemi vytížena vždy maximálně zhruba ze třetiny, což není rozhodně žádné terno a to ani v případě, že si z RAM odečteme pár GB pro chod systému jako takového, zmražených aplikací na jeho pozadí a tak podobně. Limit se i přesto zdá zkrátka nízký. 

Zda se Apple rozhodne v následujících dnech, týdnech či měsících omezení RAM u aplikací změnit je v tuto chvíli ve hvězdách, jelikož od něj zatím na toto téma žádné oficiální stanovisko nedorazilo. Pokud však chce ze svých iPadů vytvořit skutečně profesionální pracovní stanice, které mohou konkurovat i Macům, nezbude mu nic jiného než s limity hnout. Prvních informací ohledně této problematiky z jeho úst bychom se pak mohli snad dostat už příští pondělí, na které je naplánována úvodní Keynote WWDC. 

Dnes nejčtenější

.