Zavřít reklamu

Na Redditu se před dvěma týdny objevil zajímavý příspěvěk o tom, jak je možné, že Apple u svých nativních iOS a iPadOS aplikací v App Store neuvádí jejich velikost, když už všech ostatních aplikací je to jedna z běžně dostupných informací. Jde o aplikace, jež jsou z výroby předinstalované v telefonu/tabletu, tedy aplikace jako například Počasí, Knihy a další. Ukázalo se, že vysvětlení je poměrně jednoduché.

Dle odpovědí ve vláknu pod dotazem totiž hned několik znalých uživatelů píše, že nativní aplikace předinstalované v iPhonech a iPadech prostě a jednoduše smazat nejdou. Jsou napevno součástí systému a i když je z domovské obrazovky smažete, ve skutečnosti se odstraní pouze jejich ikona. Aplikace jako takové, včetně jejich dat zůstávají součástí systému i nadále, proto jejich profil v App Store neukazuje žádnou velikost. Jejich opětovnou „instalací“ totiž o žádné místo na systémovém úložišti nepřijdete, neboť k žádnému odstranění předtím nedošlo.

Výše uvedené naštěstí neplatí pro komplexnější aplikace od Applu, jako je třeba iMovie nebo GarageBand. Instalační knihovny těchto aplikací mohou zabrat hned několik GB místa, nejde však o skutečně nativní (tedy z výroby předinstalované) aplikace které jsou začleněné přímo do operačního systému. U nich v App Store tedy informaci o velikosti najdeme. Totéž platí pro celý balík produktivních aplikací Pages, Numbers, Keynote apod.

Dnes nejčtenější

.