Zavřít reklamu

Fortnite byl pro Apple zlatý důl. Tak přesně takto by se daly ve zkratce popsat nové informace, které vypluly na povrch v průběhu dalšího dne soudní tahanice Applu a Epic Games. Toho se v roli svědka zúčastnil i šéf vývoje her v App Store Michael Schmid, který odhalil, kolik Applu zhruba Fortnite v App Store vydělal. 

Více než 100 000 000 dolarů. Tak přesně na tolik si měl Apple díky své 30% provizi na nákupy provedené přes App Store u Fortnite za dobu jeho dostupnosti na iPhonech přijít. Pokud tedy vezmeme v potaz to, že kalifornský gigant de facto jen zprostředkoval svou platformu pro hraní a o nic víc se starat nemusel, je jasné, že si na malé výdělky z tohoto fenoménu rozhodně stěžovat nemohl. Naopak Epicu se nedá příliš divit, že se s takto vysokými “ztrátami” na úkor Applu nesmířil a nakonec proti němu vyrazil do boje, byť podle mnohých odborníků předem prohraného. 

K odstranění Fortnite z App Store Applem došlo v polovině loňského srpna poté, co nasadil Epic Games do hry rozhraní, které umožňovalo hráčům obcházet prodejní systém jablečného obchodu a tedy Apple de facto připravovat o provize. Jen pár týdnů po odstranění pak vypukla mezi Applem a Epic Games soudní vřava, ve které se Epic snaží dokázat Applu jeho protisoutěžní praktiky. Na oficiální verdikt soudu si ale budeme muset zřejmě ještě pěkných pár měsíců počkat. 

Dnes nejčtenější

.