Zavřít reklamu

Diskuzní sociální platforma Parler se po dočasném zákazu opět vrací do App Storu. Tato síť sice existuje již delší dobu, výraznější kontroverze ale vyvolala počátkem tohoto roku, a to kvůli údajnému nekontrolovanému výskytu nenávistných projevů a závadného obsahu. Návrat se podařil po několika měsících vyjednávání podmínek s Applem.

Jednou z podmínek návratu této sociální sítě do App Storu bylo přistoupení na cenzuru obsahu, který by mohl být potenciálně v rozporu s pravidly užívání App Storu. Dočasný výkonný ředitel Parleru Mark Meckler uvedl, že jeho firma pracovala na tom, aby zohlednila znepokojení Applu a zároveň neslevila ze svého základního poslání. Cenzura obsahu se nicméně bude vztahovat pouze na mobilní verzi aplikace Parler – její webová verze, stejně jako verze pro Android, by podle slov tvůrců Parleru měla být zcela bez cenzurních zásahů. “Je to win-win situace pro Parler, jeho uživatele, i pro svobodu slova,” uvedl Mark Meckler v souvisejícím prohlášení.

Právě svoboda slova je pro provozovatele Parleru jedním z pilířů této sociální sítě. Ta je mnohými považována za svobodnější verzi Twitteru a dalších sociálních sítí, které si obsah poměrně přísně hlídají. Parler se do centra pozornosti dostal počátkem tohoto roku v souvilosti s útoky na Kapitol, a provozovatelé platformy sklidili kritiku za to, že nijak nezasáhli vůči škodlivému a nenávistnému obsahu. Součástí aplikace Parler bude nově automatizovaný systém, schopný detekovat a následně cenzurovat potenciálně škodlivý nebo nenávistný obsah, přičemž ale bude i nadále chráněno soukromí uživatelů. Parler by se měl vrátit také na zařízení s operačním systémem Android, v době psaní tohoto článku ale v Google Play Storu zatím stále ještě chyběl.

Dnes nejčtenější

.