Zavřít reklamu

Jak už tak bývá ve zvyku, nové verze operačních systémů přináší nové funkce a vlastnosti, občas však bohužel negativa. Vůbec nejčastěji si uživatelé stěžují na zhoršení výdrže baterie a v rámci iOS 14.5.1 tomu samozřejmě nebylo jinak. Pokud tedy máte s baterií i nadále problémy, tak v tomto článku najdete 10 tipů, díky kterým výdrž baterie iPhonu zlepšíte.

Chvíli vyčkejte

Jakmile provedete aktualizaci vašeho operačního systému, tak na pozadí vždy probíhají určité úkony a procesy, které potřebují určitou dávku výkonu. Vzhledem k vyššímu výkonu dochází k rychlejšímu vybíjení baterie, což je samozřejmě naprosto normální. Tyto procesy většinou trvají několik hodin, popřípadě několik dní. Jestliže jste tedy na iOS 14.5.1 aktualizovali nedávno, tak zkuste nějakou dobu vyčkat – vše by se mělo postupně ustálit, včetně výdrže baterie.

Sledujte aplikace

Přímo v rámci iOS si můžete zobrazit jednoduché rozhraní, ve kterém zjistíte, které aplikace baterii využívají nejvíce. Pokud chcete tohle rozhraní zobrazit, tak přejděte do Nastavení -> Baterie. Zde sjeďte o kus níže a podívejte se na aplikace, které baterii ždímají nejvíce. Určitou aplikaci, který využívá baterii nejvíce, stačí pomocí přepínače aplikací vypnout, popřípadě ji můžete kompletně odstranit, pokud způsobuje problémy.

Používejte tmavý režim

Je to již několik dlouhých měsíců od doby, co jsme se v rámci iOS a iPadOS konečně dočkali tmavého režimu. Ten má za úkol primárně ulevit očím, pravdou ale je, že u vybraných iPhonů může prodloužit výdrž baterie. Konkrétně se jedná o iPhony s OLED displeji (tzn. iPhone X a novější vyjma iPhone XR, 11 a SE druhé generace). OLED displej totiž černou barvu zobrazí vypnutím pixelů, takže nedochází k vysoké spotřebě. Pro aktivaci tmavého režimu přejděte do Nastavení -> Zobrazení a jas, kde klepněte na Tmavý.

Používejte úsporný režim baterie

Pokud stav nabití baterie na vašem iPhonu klesne na 20 či 10 %, tak se vám vždy v iOS o této skutečnosti zobrazí upozornění. Kromě toho, že tohle upozornění můžete klasicky skrýt, tak v něm lze také jednoduše aktivovat režim úspory baterie. Ten se postará o to, že výrazně omezí maximální výkon procesoru, takže nebude docházet ke zvýšené spotřebě baterie. Úsporný režim baterie lze aktivovat také v Nastavení -> Baterie, anebo v ovládacím centru.

Upozornění na vysokou spotřebu

Před téměř třemi lety, konkrétně s příchodem iOS 12, Apple v aplikaci Nastavení kompletně přepracoval sekci Baterie, která od té doby zobrazuje podrobnější a užitečnější informace, včetně maximální kapacity baterie či funkce optimalizovaného nabíjení. Kromě toho se zde ale mohou zobrazovat také všemožné tipy, které mohou s vysokou spotřebou baterie na iPhonu pomoci. Zobrazit se může třeba tip pro aktivaci automatického zamykání a další.

navrhy_baterie_iphone_vydrz

Deaktivujte aktualizace na pozadí

Jak už bylo zmíněno výše, tak iPhone na pozadí provádí nespočet různých procesů. Mezi jeden z nich patří také aktualizace na pozadí. Díky této možnosti si můžete být jistí, že se vám vždy po příchodu do nějaké aplikace, například Počasí, zobrazí nejaktuálnější data, v našem případě třeba předpovědi a další. To ale samozřejmě způsobuje větší spotřebu baterie. Pokud provedete deaktivaci, tak se data automaticky aktualizují až po přechodu do aplikace. Deaktivovat tuto možnost můžete v Nastavení -> Obecné -> Aktualizace na pozadí.

Deaktivujte polohové služby

Existuje nespočet aplikací a webových stránek, které vás mohou požádat o přístup k polohovým službám. Naprosto běžné to je třeba u navigačních aplikací, anebo třeba při vyhledávání některých míst pomocí Google vyhledávače, který vám zobrazí ta nejbližší. Mnoho aplikací, například Facebook a hry, však přístup k vaší poloze vůbec nepotřebují a i přesto ho mají. I tohle dokáže negativně ovlivnit výdrž baterie. Polohové služby deaktivujete v Nastavení -> Soukromí -> Polohové služby.

Deaktivace Probudit zvednutím

Pokud patříte mezi vlastníky jednoho z novějších iPhonů, tak určitě využíváte funkci Probudit zvednutím. Tato funkce se stará o to, že jakmile váš uzamčený iPhone zvednete výše směrem k obličeji, tak se automaticky rozsvítí a bude se snažit o autorizaci. iPhone však může občas tento pohyb špatně vyhodnotit a displej aktivovat i tehdy, kdy nemá. Rozsvícení displeje znamená opět snížení výdrže baterie. Probudit zvednutím deaktivujete v Nastavení -> Zobrazení a jas.

Deaktivace 5G

Jestliže vlastníte iPhone 12 (Pro), tak se můžete připojit k síti páté generace – 5G. Tato síť však každopádně v Česku ještě není pořádně rozšířená a nachází se jen v největších městech. Vzhledem k tomu musí iPhone často přepínat mezi 5G a 4G, což způsobujete rychlejší vybíjení baterie. Máte-li tedy problém s výdrží baterie nejnovějšího iPhonu 12 (Pro) a jste v okolí, kde je k dispozici 5G, tak proveďte deaktivaci. Stačí přejít do Nastavení -> Mobilní data -> Volby dat -> Hlas a data, kde zaškrtněte možnost LTE.

Pokládejte iPhone displejem dolů

Pokaždé, když vám na iPhone přijde nějaká notifikace či upozornění, tak dojde k rozsvícení displeje. Jak už bylo zmíněno výše, tak rozsvícení displeje může způsobit zhoršení výdrže baterie. Pokud však iPhone položíte displejem dolů, tak to senzory zaznamenají a při příchozí notifikaci usoudí, že je zbytečné displej rozsvěcovat – stejně obsah neuvidíte. Naprosto stejně to funguje i tehdy, pokud máte iPhone v kapse. Chcete-li tedy zlepšit výdrž baterie, pokládejte iPhone na stůl displejem dolů – navíc k tomu získáte větší soukromí.

Dnes nejčtenější

.