Zavřít reklamu

Jestliže ztratíte nějaké jablečné zařízení, pravděpodobně jako první zamíříte do aplikace Najít, která pomohla nalézt již nespočet ztracených či odcizených zařízení. Této aplikaci se o něco více na zoubek podíval Fabian Bräunlein, který je výzkumným pracovníkem v oblasti bezpečnosti. Ten našel způsob, jak využít Najít k přenosu dat.

Síť Najít využívá celou základnu aktivních zařízení z dílny Applu k přenosu dat o poloze v uzlech. Fabian Bräunlein v rozsáhlém blogovém příspěvku vysvětluje, že je možné napodobit způsob, jakým se AirTag připojuje k síti ‌Najít a vysílá svou polohu. Je známo, že AirTag odesílá svou polohu prostřednictvím šifrovaného signálu. Pokud jsou pak tato data tedy prostě a jednoduše nahrazena zprávou, jsou skryta stejným způsobem. Praktická ukázka demonstrovala, že lze posílat krátké řetězce textu z mikrokontroléru, na němž je ale spuštěn vlastní firmware, prostřednictvím funkce Find My.

Text byl následně přijat za pomoci aplikace pro Mac, která data dekódovala a zobrazila. V současné době není jasné, zda lze tuto „mezeru“ nějakým způsobem zneužít k jiným účelům, než ke kterým má tato funkce sloužit. Pokud by vás tato problematika zajímala více, můžete navštívit výše zmíněný blog.

Dnes nejčtenější

.