Zavřít reklamu

Zhruba měsíc se mluví o tom, že Linux v jedné z nadcházejících verzí dostane oficiální podporu SoC Apple Silicon M1, díky čemuž bude možné na takto vybavených Macích provozovat nejnovější verze Linuxu nativně, bez potřeby využití emulátorů. Nyní se na webu objevila informace o tom, že nativní podporu pro procesory M1 přinese již ta příští verze, tedy Linux Kernel 5.13, která se objeví někdy v průběhu června, nejpozději července.

Včera došlo ke zveřejnění tzv. „release candidate“ verze Kernelu 5.13, která v sobě nativní podporu pro M1 čipy obsahuje. To následně potvrdil i sám Linux Torvalds. Nejnovější verze nepřichází pouze s podporou pro SoC od Applu, ale nově nabízí podporu také pro celou řadu dalších čipů postavených na ARM architektuře. Co se Applu týče, uživatelé budou moci Linux nativně využívat na MacBooku Air, MacBooku Pro, Macu mini či iMacu.

Díky nové optimalizaci si vývojáři slibují především daleko spolehlivější a efektivnější chod systému, který by měl mít nově schopnost naplno využít potenciál M1 čipu, který je obrovský. Implementace podpory však stále není zcela dokončena, neboť chybí ovladače pro některé funkce, mezi které patří například hardwarová akcelerace videa. Obecně se však dá očekávat, že se tyto nedostatky dříve či později podaří odstranit s příchodem dalších verzí. Nativní podpora pro M1 procesory bohužel neznamená, že bude možné Linux oficiálně používat na nových iPadech Pro. V jejich případě je celý proces o poznání složitější.

Dnes nejčtenější

.