Zavřít reklamu

Svět Applu a zejména pak Apple Storů zasáhla tento týden velmi smutná zpráva. V pondělí jej totiž navždy opustil jeden z otců jablečných obchodů, který jim vnukl jejich nezaměnitelný design. Řeč je konkrétně o designéru Artu Genslerovi, který na nich spolupracoval ještě se Stevem Jobsem. Bylo mu 85 let. 

Art Gensler

Steve Jobs se s Genslerem seznámil v sedmdesátých letech minulého století na jedné z konferencí o designu. Otec Applu získání tohoto kontaktu později využil k tomu, aby Genslera vzhledem k jeho nesporným designérským kvalitám pověřil návrhem sídla Applu. Na konci 90. let pak začal s designérem pracovat i na vzhledu prvních Apple Storů. Ty měly vznikat jen pro zajímavost dlouhých šest měsíců, než s nimi byl jak Jobs, tak Gensler spokojený. Poměrně zajímavé je pak to, že se hlavních designových klíčů navržených Genslerem – tedy minimalistu či použití skla a hry se světlem – drží Apple Story dodnes. S trochou nadsázky se proto dá říci, že ačkoliv se Gensler mohl podepsat “na přímo” jen pod 100 Apple Storů, na kterých se podílela, její rukopis je na všech v současnosti provozovaných. Těch je přitom již 511 ve 22 zemích po celém světě. 

Ačkoliv se vztah Jobse a Genslera později zhoršil kvůli tomu, že začala designérova firma spolupracovat s konkurenčním Microsoftem, Gensler na otce Applu nikdy nezanevřel. “Steve byl ten nejchytřejší člověk, kterého jsem kdy potkal. Byl velmi náročný perfekcionalista a opravdový vizionář. Spolupracovat s ním pro mě bylo požehnáním,” řekl například designém v jednom z rozhovorů.

Odpočívejte v pokoji, Arte. Děkujeme vám za Apple Story 

Dnes nejčtenější

.