Zavřít reklamu

Není tajemstvím, že se svět potýká s nedostatkem čipů, který je zapříčiněn globální pandemií koronaviru. Když zhruba před rokem udeřilo kladivo pandemie nejtvrději, společnosti zabývající se tímto odvětvím stále držely krok s nějakou zaběhlou výrobou. Poptávka po čipech ale extrémně vzrostla, a to kvůli enormnímu nakupování zařízení všeho druhu (třeba kvůli home office). Poptávka tedy prudce vzrostla, výroba čipů dosáhla maxima, zvýšila se cena a velcí giganti vykoupili, co se dalo.

Nedostatek čipů se podepsal i na trhu s tablety, který podle společnosti DigiTimes meziročně poklesl v prvním čtvrtletí tohoto roku o 45,5 %, což znamená, že se v prvním čtvrtletí roku 2021 dodalo 35,95 milionů tabletů. Podle analytické zprávy však klesající trend nemusí platit u všech. Apple by na tom dle analytiků mohl být oproti konkurenci ve druhém čtvrtletí výrazně lépe, k čemuž mají dopomoct nedávno představené tablety iPad Pro s čipem M1.

Vše jsou ale pochopitelně pouze spekulace, neboť dle Bloombergu hrozí, že 12,9palcové iPady Pro budou trpět nedostatkem kvůli údajným výrobním problémům s mini-LED displeji. Na každý pád potíže s nedostatkem polovodičů budou ve výsledku sužovat i Apple. Sama společnost očekává ve třetím čtvrtletí roku 2021 pokles výnosů o 3 až 4 miliardy dolarů kvůli omezeným dodávkám Macu a iPadu. Počkejme si ale až na oficiální data. Brousíte si zuby na nový iPad Pro s čipem M1?

Dnes nejčtenější

.