Zavřít reklamu

Jak pokračuje kauza Epic Games vs. Apple, tak už probíhají i první svědectví před porotou. Výpovědi se tak zúčastnil i viceprezident pro obchod App Store Matt Fischer, který tento post zastává již od roku 2010. Sporným bodem byla zejména spolupráce se streamovací službou Hulu. 

Fisher vysvětlil, jak se App Store zaměřuje na bezpečí, vyvrátil návrhy týkající se alternativních platebních metod a sideloading aplikací (instalace aplikace z APK balíku). Zároveň také diskutoval o Apple Arcade, systému účtů App Storu, různých podvodech či ostatně také redesignu obchodu, který přišel s iOS 12. Zmínil i řadu případů, kdy Apple se společností Epic Games úspěšně spolupracovali, a to např. při prominentním představování her ze série Infinity Blade, kterým byl věnován čas během hlavních keynote Applu.

Právník společnosti Apple se také zeptal Fischera na několik různých e-mailů vedených v přátelském duchu, které obdržel od společnosti Epic děkující společnosti za propagaci jejích titulů v App Store. Ty samozřejmě měly dokládat pocit ideální spolupráce, než byl Fischer také požádán o jeho reakci na to, když společnost Epic uvedla aktualizaci na straně serveru, která obcházela platební systém App Storu: „Nemohl jsem věřit vlastním očím,“ řekl.

Jeden e-mail však ukazuje, že se uvnitř Applu také propíralo, proč Hulu dokázalo přepínat mezi účtováním App Storu a svým vlastním. Jak se ukázalo, tak je Hulu součástí „sady povolených vývojářů“ s přístupem k API pro zrušení/vrácení předplatného. Apple původně přístup k tomuto API poskytl Hulu proto, aby mohl měnit plány upgradu a downgradu předplatného, než to bylo nativně integrováno do App Store.

Další e-mail odhalil, že se Fischer obecně chce vyhnout přímé konkurenci v App Store. To samozřejmě již není pravda, protože v tomto virtuálním obchodě najdete alternativy od vývojářů třetích stran prakticky ke všem titulům Applu, což Fisher také u soudu zmínil. Apple je ostatně i často propaguje v rámci sekce „Aplikace dne“ nebo v různých tematických výběrech.

Dnes nejčtenější

.