Zavřít reklamu

Jednou z nejoblíbenějších služeb posledních měsíců je bezesporu Netflix nabízející stovky hodin filmové i seriálové zábavy. Užít si jej navíc lze i přes mobilní aplikace, díky čemuž je tak dostupný doslova na každém kroku. Minimálně v případě iOS tomu tak však být zřejmě nemuselo. Apple totiž před pár lety podle nových zjištění přemýšlel nad tím, že jej kvůli snaze obejít provize v App Store pošlape. 

Zatímco dříve si bylo možné Netflix předplácet přes App Store formou klasického předplatného, dnes již tuto možnost nemáte. K jejímu odstranění se Netflix rozhodl konkrétně kvůli tomu, že skrze ní přicházel o nemalé peníze ve formě provizí Applu z předplatného sjednaného právě přes App Store. Když však začal možné odtržení se od předplatného skrze App Store Netflix testovat, právě Apple proti sobě částečně poštval. Ten totiž začal okamžitě řešit, jak jej přimět k tomu, aby se svým předplatným v App Store zůstal a tím mu tedy generoval další a další peníze. Jablíčkáři si totiž přes App Store Netflix předpláceli skutečně ve velkém. 

Podle dokumentů, které jsou nyní k dispozici kvůli soudní rozepři Applu a Epic Games, byla na stole nejrůznější represivní opatření, která měla Netflix přimět k poslušnosti “násilím”. Apple to pak ale zkoušel i po dobrém a s Netflixem se snažil domluvit na tom, že jej bude upřednostňovat před ostatními partnery například v mediálních materiálech. Na to však vzhledem k finanční výhodnosti odchodu předplatného z App Store Netflix nekývl, byť přistoupil na podmínku, že ze své iOS aplikace nebude alespoň odkazovat přímo na svůj web pro zavedení předplatného. Místo toho najdete v aplikaci jen informace o tom, že v ní založení předplatného provést nelze. 

Dnes nejčtenější

.