Zavřít reklamu

Společnost Microsoft sdílela v sociální síti Twitter příspěvek, ve kterém předkládá široké veřejnosti pohled na 5 nových fontů, jenž by měly ve výchozím nastavení nahradit populární Calibri. To konkrétně v celé řadě aplikací Office 365, tedy Wordu, Excelu i PowerPointu, nejen na desktopu ale i mobilních aplikacích. 

Calibri je výchozím fontem sady Office již od roku 2007, kdy nahradila klasický Times New Roman. Pět nových podob možného fontu se jmenují Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford a Grandview a návrháři každého z nich uvedli, proč ten jejich vypadá zrovna tak, jak vypadá.

Tenorite má být kulatý, široký a ostrý, to navíc s velkorysými mezerami. Bierstadt je přesné, moderní bezpatkové písmo inspirované švýcarskou typografií z poloviny 20. století. Skeena je „humanistický“ bezpatkový font, který vznikl na základě tvarů tradičních patkových textových písem. Předobrazem fontu Seaford bylo jednoduše staré křeslo a jeho jemně organické a asymetrické formy pomáhají čtení tím, že zdůrazňují rozdíly mezi písmeny. Font Grandview by pak měl vynikat lepší čitelností i při menších písmech a na zařízeních s nízkým rozlišením. Je přitom odvozen z klasického německého silničního a železničního značení.

Microsoft o výchozím písmu říká, že je to vizuální identita dokumentu, kterou prezentujeme ostatním prostřednictvím našich životopisů, dokumentů nebo e-mailů. A stejně jako lidé a svět kolem nás stárnou a rostou, měly by také růst naše způsoby vyjádření. Calibri to má tedy spočítané, teď jen záleží, kdy bude jedním z nových fontů nahrazeno (pořád však bude v sadě Office běžně dostupné). Společnost přijímá zpětnou vazbu prostřednictvím sociální sítě Twitter, kde se můžete pod její příspěvek vyjádřit.

Word

Výběr toho ideálního bude probíhat po několik měsíců. Už nyní jsou v rámci prostředí Microsoft 365 všechny nové fonty dostupné k běžnému používání. Když se ale podíváte na obrázek výše, uvidíte, že Tenorite má mezery možná až příliš velké, Skeena nemá úplně pěkně lomené písmo, Seaford ne zrovna ideálně pracuje s háčky a kroužky nad určitými písmeny a Grandview je příliš roztažený. Bierstadt by tak mohl být jako jediný bez jakýchkoli výhrad, navíc se ze vše uvedených písem Calibri podobá nejvíce.

Dnes nejčtenější

.